Site icon TLIFE

Όσα μπορούν να διδαχτούν τα χριστιανικά δόγματα από τον πάπα Φραγκίσκο

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν ήταν σαν όλους τους άλλους ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ήταν εκσυγχρονιστής και φάρος ελπίδας για τη Χριστιανοσύνη, ήταν ο άνθρωπος, που έσκυβε πάντα πάνω απ’ τον άνθρωπο.

Ο κόσμος τον αγάπησε γιατί δεν έμεινε στον άμβωνα. Κατέβηκε απ’ αυτόν και περπάτησε δίπλα στους φτωχούς, στους άρρωστους, στους μοναχικούς

Δεν τον ένοιαζε η εικόνα του, δεν κυνηγούσε την εντύπωση, αλλά την ουσία.

Η αγκαλιά και το φιλί στον ασθενή και μήνυμα αποδοχής.

Στις 6 Νοεμβρίου 2013, κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος προσέφερε μια συγκλονιστική στιγμή ανθρωπιάς και αποδοχής. Μετά το πέρας της ακρόασης, πλησίασε τον Vinicio Riva, έναν 53χρονο Ιταλό που έπασχε από νευροϊνωμάτωση, μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί την εμφάνιση όγκων στο δέρμα και έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές παραμορφώσεις. Ο Πάπας αγκάλιασε και φίλησε τον Riva, μια πράξη που συγκίνησε βαθιά τον κόσμο και αναδείχθηκε ως σύμβολο της συμπόνιας και της αποδοχής προς τους περιθωριοποιημένους.

Ο ίδιος ο Riva περιέγραψε την εμπειρία του ως «παράδεισο», λέγοντας ότι η αγκαλιά του Πάπα τον έκανε να νιώσει ότι δεν ήταν μόνος και ότι η αξιοπρέπειά του αναγνωρίστηκε. 

Η στήριξη στους πρόσφυγες και τους περιθωριοποιημένους.

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν έκανε διακρίσεις. Στήριξε πρόσφυγες, στάθηκε δίπλα σε εξαρτημένους, έδωσε ευκαιρίες σε νέους που όλοι είχαν ξεγραμμένους. Ήταν εκείνος που έστησε το “Καφενείο της Αγάπης”, μια μικρή γωνιά αλληλεγγύης όπου κάθε απόγευμα μαζεύονταν άνθρωποι κάθε ηλικίας και κουλτούρας, να φάνε, να μιλήσουν, να νιώσουν άνθρωποι.

Η ευλογία στα ομόφυλα ζευγάρια

Κήρυττε τη σημασία της αποδοχής και της αγάπης προς όλους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ένα άτομο είναι ομοφυλόφιλο και αναζητά τον Θεό με καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να το κρίνω;».​

Στις 18 Δεκεμβρίου 2023, το Βατικανό εξέδωσε το έγγραφο Fiducia Supplicans, σύμφωνα με το Catholic News Agency, το οποίο επέτρεψε στους καθολικούς ιερείς να προσφέρουν μη λειτουργικές ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια και σε άτομα που βρίσκονται σε “μη κανονικές” καταστάσεις, όπως διαζευγμένοι που έχουν ξαναπαντρευτεί. Αυτή η απόφαση σηματοδότησε μια σημαντική στροφή προς μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος υπερασπίστηκε αυτή την απόφαση, δηλώνοντας ότι «η Εκκλησία δεν πρέπει να αρνείται την ευλογία σε κανέναν» και ότι «πρέπει όλοι να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον». Τόνισε, επίσης, ότι «το να σκανδαλίζεται κανείς από την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών είναι υποκρισία», επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία συχνά αγνοεί σοβαρότερες αμαρτίες, όπως η εκμετάλλευση των ανθρώπων από επιχειρηματίες. ​

Η συγγνώμη για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Μα πάνω απ’ όλα, είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τα σεξουαλικά σκάνδαλα με θύματα παιδιά που στιγμάτισαν την ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Δημόσια. Καθαρά. Με δάκρυα στα μάτια και χωρίς περιστροφές. «Η Εκκλησία πονάει γι’ αυτά που έγιναν. Γι’ αυτούς που προδώσανε το ράσο και κατέστρεψαν παιδικές ψυχές. Ζητώ συγγνώμη. Και δεσμεύομαι να μη σωπάσω ποτέ μπροστά στην αδικία, ακόμα κι αν έρχεται από μέσα μας». Ήταν από τις ελάχιστες φορές που είδαμε έναν ιερέα να αναλαμβάνει το βάρος της ιστορίας με τόση ταπεινότητα και ειλικρίνεια.

Τον σεβόταν και τον άκουγε και ο πιο σκληρός άνθρωπος, γιατί έβλεπε σ’ αυτόν κάτι σπάνιο: αυθεντικότητα. Δεν υποκρίθηκε ποτέ, δεν δίδαξε κάτι που δεν εφάρμοζε πρώτος. Η πίστη του ήταν πράξη, όχι λόγια.

Οι Εκκλησίες να εκσυγχρονιστούν

Και κάτι ακόμα, πιο βαθύ και παγκόσμιο: ο πάπας Φραγκίσκος άφησε μια παρακαταθήκη που ξεπερνά τα όρια μιας ενορίας, μιας χώρας ή ενός δόγματος. Το μήνυμά του αγγίζει όλο τον χριστιανικό κόσμο – ότι οι Εκκλησίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να βγουν από τα στενά όρια του συντηρητισμού, να σταματήσουν να κρίνουν και να αρχίσουν να ακούνε. Να μιλήσουν τη γλώσσα της εποχής, χωρίς να προδώσουν την ουσία της πίστης. Να πλησιάσουν τον άνθρωπο εκεί που βρίσκεται – στην αμφιβολία του, στην αγωνία του, στην ανάγκη του να νιώσει ότι δεν είναι μόνος. Αυτό μας δίδαξε ο παπά Φραγκίσκος. Και αυτό είναι το χρέος που αφήνει σε όλους εμάς τους χριστιανούς, όποιο δόγμα κι αν ασπαζόμαστε.

Με αγάπη,

Τατιάνα

Φωτογραφίες: Reuters

© 2025 tlife.gr