Ο θάνατος και τα φρικτά βασανιστήρια που όπως καταγγέλλεται υπέστη η 29χρονη Ουκρανή δημοσιογράφος, Βικτόρια Ρόσκινα στις ρωσικές φυλακές προκαλούν οργή.
Η Ρόσκινα ήταν μια γενναία και πολύ μάχιμη ρεπόρτερ, που αφιέρωσε τη ζωή της στην αποκάλυψη της αλήθειας, για τις συνθήκες κατοχής και καταστολής στα ρωσοκρατούμενα εδάφη της Ουκρανίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δημοσιογραφική Δράση και Απαγωγή
Εργάστηκε για μέσα όπως το Ukrayinska Pravda, το Hromadske και το Radio Free Europe, καλύπτοντας τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Ουκρανίας μετά την εισβολή του 2022. Τον Αύγουστο του 2023, ενώ ερευνούσε μυστικά κέντρα κράτησης κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, συνελήφθη από ρωσικές δυνάμεις στην Ενεργοντάρ και μεταφέρθηκε στη φυλακή ΣΙΖΟ-2 στο Ταγκανρόγκ της Ρωσίας, σύμφωνα με το CNN και την Washington Post.
Κρατούμενη υπό Άθλιες Συνθήκες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τη διάρκεια της κράτησής της, η 29χρονη υπέστη βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ, σωματική κακοποίηση και απομόνωση. Η υγεία της επιδεινώθηκε ραγδαία, με μαρτυρίες να αναφέρουν ότι ζύγιζε μόλις 30 κιλά όταν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο τον Αύγουστο του 2023. Παρά την επιδείνωση της κατάστασής της, δεν της παρασχέθηκε η απαραίτητη ιατρική φροντίδα .
Θάνατος και Επιστροφή της Σορού
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με την New York Post, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατό της, χωρίς να παρέχουν λεπτομέρειες. Η σορός της επιστράφηκε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2025, φέροντας σημάδια βασανιστηρίων, όπως εκδορές, αιματώματα, σπασμένα πλευρά και εγκαύματα από ηλεκτροσόκ. Επιπλέον, έλειπαν τα μάτια, ο εγκέφαλος και ο λάρυγγας, πιθανώς για να αποκρυφθούν τα αίτια του θανάτου .
Διεθνής Καταδίκη και Έρευνες
Η θανάτωση της Ρόσκινα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τον θάνατό της, ζητώντας ανεξάρτητη έρευνα. Η Ουκρανία διερευνά την υπόθεση ως έγκλημα πολέμου και δολοφονία .
Κληρονομιά
Η Βικτόρια Ρόσκινα τιμήθηκε με το βραβείο “Courage in Journalism” το 2022 από το International Women’s Media Foundation. Η αφοσίωσή της στην αλήθεια και η θυσία της αποτελούν σύμβολο για την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σου παραθέτω ένα βίντεο του Forbidden Stories για την Ουκρανή δημοσιογράφο.
Το Forbidden Stories είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής οργανισμός δημοσιογραφίας που έχει ως αποστολή να συνεχίζει και να δημοσιεύει το έργο δημοσιογράφων που έχουν φιμωθεί, φυλακιστεί ή δολοφονηθεί εξαιτίας των ερευνών τους. Μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου συνεργατών, διασφαλίζει ότι η αλήθεια δεν μπορεί να θαφτεί και ότι οι ιστορίες που κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν, τελικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Με σύνθημα «You can kill the journalist, but not the story», το Forbidden Stories υπερασπίζεται τη διαφάνεια, την ελευθερία του Τύπου και τη λογοδοσία εξουσιών και εγκληματικών δικτύων.
Ας μη σιωπήσουμε απέναντι σε αυτό το έγκλημα. Αν το κάνουμε θα έρθει η ώρα που ο φασισμός θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.
Τατιάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ