Nεο ξέσπασμα από τον Χάρη Ρώμα: “Για τον Λιγνάδη αυτό που ήξερα ήταν ότι…”

Ο Χάρης Ρώμας με αφορμή τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο του θεάτρου, μίλησε στην εκπομπή “Αταίριαστοι” και αναφέρθηκε ανοιχτά στη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη αποκαλύπτοντας τι γνώριζε και τι όχι.
“Η αίσθηση είναι διττή. Από τη μία υπάρχει μία λύπη για αυτόν τον καταιγισμό αποκαλύψεων, από την άλλη υπάρχει μία χαρά διότι πιστεύω πως έφτασε η στιγμή να σπάσουν αποστήματα χρόνων που έχουν να κάνουν με την κατάχρηση εξουσίας. Θα το ξαναπώ, ο Δημήτρης Λιγνάδης που τελοσπάντων κατηγορείται ή θα κατηγορηθεί ή φέρεται ως κατηγορούμενος -γιατί υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητος και πρέπει να υπάρχει σε ένα κράτος δικαίου- είναι η κορυφή του παγόβουνο, που η βάση του είναι βαρβορώδης και μελανή” είπε αρχικά ο ηθοποιός και σεναριογράφος.

Όσο για το αν γνώριζε τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια όπως έχουν παραδεχτεί και άλλοι συνάδελφοί του, ο Χάρης Ρώμας ξεκαθάρισε: “Κατάχρηση εξουσίας υπήρχε η αίσθηση ή η βεβαιότητα μπορώ να πω ότι υπάρχει, εφόσον ξέρουμε τις αδυναμίες του χώρου. Ενός χώρου που πάντα η ζήτηση είναι πολύ μικρότερη από την προσφορά. Εκεί είναι πρόσφορο το έδαφος για να υπάρξει κατάχρηση εξουσίας. Την έκταση της κάθε κατάχρησης δεν τη ξέραμε. Εγώ προσωπικά, αν την ήξερα, θα είχα αντιδράσει. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό. Κι εγώ ακούω πολλούς να λένε πως όλοι ξέραμε. Και εμένα μου το είπαν κατάμουτρα, με καλή διάθεση, ‘έλα μωρέ που δεν ήξερες για τον…’. Όχι δεν ήξερα! Και πολλοί δεν ξέραμε. Άλλο οι φήμες. Αν πιστεύαμε τις φήμες, τότε θα έπρεπε να έχουν καταλυθεί πολλές προσωπικότητες και να έχουν ξεσκιστεί πολλές αξιοπρέπειες αδίκως. Πολλές φήμες ξέρουμε πως είναι ψεύτικες, γι’ αυτό και λέγονται φήμες. Δεν μπορεί να στηριχθεί κάποιος στις φήμες. Εγώ για την περίπτωση Λιγνάδη είχα ακούσει πριν 20 χρόνια πως κάποιος του επιτέθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας και μου φάνηκε επαρκές το ότι μπορεί να είναι ένας Ρουμάνος που μπορεί να είχε νταραβέρι, για να το πω λαϊκά. Γιατί να μου μπει στο μυαλό πως είναι ο πατέρας ενός ανήλικου που πήγε να εκδικηθεί; Και αν ακούστηκε, γιατί να πρέπει αυτή τη φήμη να την υιοθετήσω;”.

Μάλιστα, ο Χάρης Ρώμας δεν δίστασε να πει ανοιχτά πως πολλοί που τώρα βάλλονται εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη υπήρξαν θεατές του έργου του: “Φίλοι μου, όταν ο Λιγνάδης έπαιξε πριν από δύο- τρία χρόνια τον Οιδίποδα, πήγαν όλοι σύσσωμοι και τον χειροκροτούσαν ως καταπληκτικό – και μπορεί και να ήταν. Γιατί διαβάζω και διαφόρους που τον αποδομούν… ότι είναι μέτριος καλλιτέχνης και έγινε αυτός που έγινε. Ο Λιγνάδης θεωρείτο ένας καλλιτέχνης περιωπής! Ο Λιγνάδης θεωρείτο ένας άνθρωπος αυθεντία στο Αρχαίο Δράμα. Συνεργαστήκαμε και με την Περιφέρεια και ανέβασε τους “Πέρσες” και ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος, σας πληροφορώ. Και η κα. Κονιόρδου, η πρώην υπουργός Πολιτισμού έπαιζε σε αυτό και άλλοι πολλοί συνάδελφοι που έχουν διαγράψει μια εξαιρετική πορεία. Γιατί τότε δεν μίλησε κανένας; Πήρε τη θέση του γιατί φαινόταν πάρα πολύ εύλογο μετά από όλη αυτή την πορεία στο Εθνικό Θέατρο. Τώρα ακούω για το Αρσάκειο, για το ένα και το άλλο… Αυτοί που ξέρανε ή είχαν δει πιθανώς να αποπλανούνται κάποιοι μαθητές θα έπρεπε να είχαν μιλήσει, ήταν υποχρεωμένοι να μιλήσουν αν το ξέρανε. Όχι να λένε τώρα, ο Λιγνάδης από πού κι ως πού κλπ….”.

Στη συνέχεια ο Χάρης Ρώμας αναφέρθηκε και στη στάση που έχει κρατήσει η υπουργός Πολιτισμού αλλά και στους συναδέλφους του που προσπαθούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις.

Read More

And More