Γεμιστά με ρύζι και δυόσμο

35 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ένα από τα πιο κλασικά παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του καλοκαιρινού, δροσερού αυτού φαγητού. Από τα “ορφανά”, όπου τα λαχανικά είναι γεμιστά μόνο με ρύζι, τα γεμιστά με ρύζι και κιμά κ.α.

Συστατικά

  • 3 μέτριες, πράσινες πιπεριές
  • 6 μέτριες, ώριμες και στρογγυλές ντομάτες
  • 3 κολοκυθάκια στρογγυλά ή κοντά (για να αδειάζουν εύκολα)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. Της σούπας πάπρικα χονδροτριμμένη
  • 1 κουτ. Της σούπας ρίγανη
  • 3 κουτ. Της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 3 κοτ. Της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη σε πούδρα
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αδειάζουμε τα λαχανικά. Στις ντομάτες και τα κολοκυθάκια κόβουμε μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό και το ψιλοκόβουμε.
  • Κόβουμε μια λεπτή φέτα από τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Κρατάμε όλα τα “καπάκια των λαχανικών”.
  • Ζεσταίνουμε την μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε μια, δυο φορές.
  • Ρίχνουμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια, τη μισή ποσότητα από τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τη ρίγανη και την πάπρικα.
  • Αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν 3-4 λεπτά και σβήνουμε με ένα φλιτζάνι νερό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C, τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε το εσωτερικό με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.
  • Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα και τα σκεπάζουμε.
  • Περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την τριμμένη ντομάτα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και λίγη ζάχαρη.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μερικές πατάτες κομμένες κυδωνάτες.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, ώσπου τα λαχανικά να μαραθούν. Σερβίρουμε τα γεμιστά ζεστά ή κρύα συνοδευόμενα με μπόλικη φέτα.

Tip

Μια φθινοπωρινή εκδοχή του φαγητού είναι με τραχανά, εκεί γύρω στο Σεπτέμβρη, που ο τραχανάς είναι φρεσκοφτιαγμένος και οι ντομάτες ώριμες

Read More

And More