Η ωτίτιδα του κολυμβητή

Καλοκαίρι, θάλασσα, βουτιές! Μήπως όμως μετά τα παιχνίδια στο νερό, το μικρό σου παραπονιέται ότι πονάει το αυτάκι του;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τι μπορεί να συμβαίνει και πως να το προλάβεις.
Τι είναι η ωτίτιδα;
Ωτίτιδα είναι η μικροβιακή μόλυνση του αυτιού και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία του παιδιού. Ωστόσο, όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζει στην ωτίτιδα. Αυτό οφείλεται στην ανατομία του αυτιού και στο γεγονός ότι στα παιδιά ο ακουστικός πόρος και η ακουστική μεμβράνη είναι πιο μικρά με αποτέλεσμα το αυτί να μην αερίζεται καλά. Έτσι, εύκολα μπορεί να εγκλωβιστεί ένα μικρόβιο που θα προκαλέσει μόλυνση.
Η ωτίτιδα του κολυμβητή
Τώρα το καλοκαίρι συνηθίζεται να συναντάμε τη λεγόμενη “ωτίτιδα του κολυμβητή”, ωτίτιδα δηλαδή που προκαλείται από τα μικρόβια που υπάρχουν στις θάλασσες και τις πισίνες. Τα συμπτώματα είναι ίδια με την κοινή ωτίτιδα. Το παιδί νιώθει έντονο πόνο και κρατάει ή τραβάει το αυτάκι του ενώ δεν αποκλείεται να εμφανίσει και πυρετό.
Αν η ωτίτιδα δεν διαγνωστεί εγκαίρως από τον παιδίατρο και δεν χορηγηθεί αντιβίωση υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το τύμπανο ώστε να αποσυμφορηθεί το πύον που έχει συγκεντρωθεί στο αυτί.
Ακόμα και αν συμβεί αυτό, με την κατάλληλη θεραπεία το τύμπανο αποκαθίσταται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μέτρα πρόληψης
-Να φροντίζουμε να κάνουμε μπάνιο σε καθαρές θάλασσες και πισίνες.
-Μετά το μπάνιο να πλένουμε με καθαρό νερό το κεφάλι του παιδιού για να απομακρύνουμε υπολείμματα άμμου, σκόνης και αλατιού.
-Αν έχει μπει νερό στο αυτί του παιδιού μπορούμε με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά -πάντα από απόσταση- να περιορίσουμε την υγρασία μέσα στο αυτί, καθώς είναι “καλός αγωγός” για την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων.

Read More

And More