Ένας άνδρας εξηγεί γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλίες και τις αφήνει σε σένα. Γιατί εσύ το θες…

Το θέμα είναι σοβαρό. Κι εσύ νομίζεις πως είσαι θύμα, αλλά στην πραγματικότητα είσαι ο θύτης. Είναι μόνιμο σήμειο συζήτησης με τις συναδέλφους στο γραφείο. ‘Ενα παρατεταμένο παράπονο στα χείλη σου σε κάθε συζήτηση με τις κολλητές. Προβληματίζεσαι. Νιώθεις πως πνίγεσαι στη σχέση. Μέχρι και χωρισμό σκέφτεσαι γιατί δεν αντέχεις άλλο με έναν τέτοιο άνδρα.

“Έχω βαρεθεί να τον βλέπω να μην παίρνει πρωτοβουλίες! Θέλω μια φορά να μου προτείνει κι εκείνος κάτι! ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΠΙΑ”.
Μην ζαλίζεις το μυαλουδάκι σου. Σε δέκα λεπτά θα έχεις καταλάβει πως δεν είναι θέμα πρωτοβουλίας, αλλά ζήτημα λεπτής ισορροπίας στη σχέση. Γιατί με μια γυναίκα, ένας άνδρας πρέπει να κάνει μόνιμα τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. Αλλιώς θα ξεσπάσει σύρραξη.

ΧΑΛΑΡΑ… ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάνε 8 μήνες που είμαστε μαζί. Περνάμε τόσο καλά. Το Πάσχα ήθελες να πάμε κι εμείς ένα ταξίδι στο εξωτερικό και έτσι κι έγινε. Από τον Ιούνιο κάθε απόγευμα συζητούσες με την κολλητή σου που θα πάμε διακοπές. Σύντομα μου είχες παρουσιάσει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών διακοπών, έτοιμο και με κάθε λεπτομέρεια. Προορισμός, δωμάτιο ξενοδοχείου, αξιοθέατα και παραλίες που θα επισκεφθούμε! Τα πάντα. Κι εγώ ακολούθησα με μεγάλη ευχαρίστηση. Περάσαμε τέλεια…

Τι σε πιάνει τώρα ξαφνικά και τρώγεσαι με τα ρούχα σου; Κι εκεί που είμαι ήρεμος και χαλαρός στον καναπέ μου με ρωτάς: “Τι θα κάνουμε απόψε αγάπη μου;” “Ό, τι θέλεις. Δεν έχω πρόβλημα!” σου απαντώ. Ξαφνικά βλέπω μπροστά μου τη μεταμόρφωση του Άγγελου σε Διάολο που βγάζει καπνούς από τα αυτιά. Δεν αντέχεις άλλο, λες, να προτείνεις εσύ συνέχεια. Θέλεις, λες, να με δεις κι εμένα μια φορά να δείξω ενδιαφέρον για τη σχέση μας. Πως γίνεται, λες, να μην έχω ποτέ κάτι να προτείνω και να πρέπει να είσαι εσύ που θα βγάλεις το “φίδι από την τρύπα”!

Πώς γίνεται να σου κάνω το χατήρι, να σε ακολουθώ σε ό, τι λες και εσύ να παραπονιέσαι είναι πραγματικά εξωφρενικό. Δεν θα αποφασίσω δα και για το μέλλον της χώρας. Οι επιλογές είναι μεταξύ σινεμά, ποτού και φαγητού. Γιατί να το κάνουμε τόσο θέμα; Δεν σου φτάνει που περνάμε καλά μαζί ό, τι και να κάνουμε; Εμένα με ενδιαφέρει να είμαι μαζί σου. Από εκεί και πέρα ας κάνουμε και τούμπες!

ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΣ, ΣΤΟ ΚΟΦΙΝΙ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙΣ
Ωραία! Δεν σου φτάνει που δεν θέλω να σου χαλάσω χατήρι; Να σου το πω κι αλλιώς λοιπόν. Θυμάσαι τότε που είχα κανονίσει με τους φίλους μου να πάμε διήμερο στο βουνό; Απομονωμένοι από τα πάντα, μέσα στη φύση. Με το τζάκι μας και τα φρέσκα μας τα φρουτάκια κατ’ ευθείαν από το δένδρο; Ε; Θυμάσαι τι μου είχες πει; “Αμάν, ρε Λευτέρη! Πιο μακριά δεν μπορούσες να κανονίσεις να πάμε; Σιγά μην τρέχουμε τώρα στα τουρκοβούνια. Κι εγώ φοβάμαι και τα έντομα. Στο λέω, άρρωστη θα γυρίσω!” και ξεκίνησες ένα λογίδριο και μια γκρίνια. Μια μουρμούρα χωρίς τελειωμό κατά τη διάρκεια της οποίας δεν πέρασε από το μυαλό σου… Αυτό που μόλις σου πρότεινα λέγεται πρωτοβουλία. Και μάλιστα πρωτοβουλία που εσύ την “γείωσες” σε ένα μόλις λεπτό.

Για να μη θυμηθώ εκείνη τη μέρα που θέλησα να συμμαζέψω το σπίτι και να σου κάνω έκπληξη με ρομαντικό φαγητό από τα χεράκια μου! Μετά την πρώτη έκπληξη και τον ενθουσιασμό της στιγμής άρχισες. “Ούτε μπορώ να φανταστώ πως θα την έχεις αφήσει την κουζίνα μετά από τόσα φαγητά. Δεν πιστεύω να χρησιμοποίησες το σφουγγάρι του μπάνιου για να καθαρίσεις τα τζάμια; Καλύτερα να μην έκανες τίποτα. Αν είναι να τα ξανακάνω εγώ όλα από την αρχή!” Χτύπα κι άλλο. Θα τ’ αντέξω!

Λοιπόν; Κατάλαβες τώρα γιατί έχω αφήσει την πρωτοβουλία και τις φαεινές ιδέες σε σένα; Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Έχω άδικο;

Του Λευτέρη Σαββίδη

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. χαχαχαχα πολυ καλο.αυτην θα την επνιγα κι εγω

  2. tromero keimeno………..!poso misogynides paizei na eiste?????

  3. Οπα!!!!!!!!
    Υπάρχει και η άλλη όψη!!!
    Οτι οι ιδέες μου στερεύουν και όπως εσύ θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο το ίδιο θέλω και εγώ!!!!!!!!!
    Δεν έχουμε ακούσει δηλαδη εμείς οι γυναίκες ποτε τη φράση “Τι είναι εδώ που με έφερες?” “Αυτό είναι για σένα και τις κολλητές σου!!!”και άλλα τέτοια!!

  4. Παιρνω πρωτοβουλια σημαινει και “προτεινω”. πχ, “Μου ειπαν οτι το χ εστιατοριο εχει ωραιο φαγητο, λεω να κλεισω τραπεζι, τι λες?”

  5. Ολόδικό του το πρόβλημα του κυρίου. Στόμα έχει, αν κάτι δεν του αρέσει, δε χρειάζεται να προσποιείται δήθεν για να μην την στεναχωρήσει. Υπάρχει και το “δεν θέλω” ή “προτιμώ αυτό”. Το άτομο, που περιγράφεται παραπάνω, είναι μη πρωτοβουλιακό όχι επειδή είναι άβουλο, αλλά επειδή είναι σούπερ βολεψάκιας. Τι θα γινόταν δηλαδή εάν έλεγε ότι “εγώ δε γουστάρω, γιατί δε μου αρέσει το τάδε ή δείνα μέρος!”. Δεν θέλει να το πει όχι για να μη στεναχωρήσει τη σύντροφό του, αλλά για να μην κάνει τον κόπο να επικοινωνήσει τις πραγματικές του ανάγκες γιατί τότε μπορεί να καταλάβει ότι άραξε σε λάθος λιμάνι. Αλλά ακόμη και για να φύγεις, χρειάζεται κότσια, τα οποία τέτοιοι τύποι δήθεν καταπιεζόμενοι δεν έχουν επ’ ουδενί.

  6. Αυτό πια με τους δήθεν καταπιεζόμενους άντρες, που όλο καταπιέζονται και υποτιμούνται, αλλά κάθονται παρόλα αυτά εκεί και δεν το κουνάνε ρούπι, έλεος. Αφού είσαι τιτάνας της πρωτοβουλίας άντε κουνήσου και πήγαινε εκεί, που θα σε εκτιμήσουν, τι μας κάθεσαι εδώ και κλαίγεσαι σαν τη γυναικούλα?Ωχού πια με αυτή την ατελείωτη κλάψα των ανδρών. Αν ήταν νορμάλ ζευγάρι δε θα τη στεναχωρούσε, αν αυτός δεν ήθελε κάτι, θα τη στεναχωρούσε αν το έκαναν μόνο για το χατίρι της. Αν δεν είναι και το διαλύσουν γι’ αυτή την ηλιθιότητα, ας το διαλύσουν. Ούτως ή άλλως δεν άξιζε.

  7. Καλημέρα κι από μένα! Αρχικά, ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί επιτέλους κάποιος μου έδωσε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την συγκεκριμένη κατάσταση. Ωστόσο, νομίζω ότι κι εσείς ως άντρες κι εμείς ως γυναίκες έχουμε ένα άδικο. Δηλαδή: Όντως, μερικές γυναίκες είναι λίγο ή πολύ control freaks. Θέλουν να κανονίζουν πάντα και για τα πάντα. Έχουν μια μανία για τον έλεγχο. Παρ’όλα αυτά, υπάρχει ένα μικρό σημείο που ίσως πρέπει ως άντρες να λάβετε υπόψιν. Με αυτό εννοώ μία από τις απαντήσεις σας, την απάντησή σας: ”ό,τι θέλεις εσύ, αγάπη μου. Δεν έχω πρόβλημα.” Καταλαβαίνω πως από την δική σας πλευρά δείχνει αγάπη, δείχνει ενδιαφέρον, ότι θέλετε η σύντροφος σας να επιλέξει το μέρος ή/και τον χρόνο συνάντησης προκειμένου να περάσει εκείνη όσο το δυνατόν καλύτερα. Και αυτό είναι πραγματικά υπέροχο, γλυκό, συγκινητικό και πάνω απ’όλα δείχνει σωστή ανατροφή, κοινωνική παιδεία και μόρφωση και κυρίως ότι είστε ικανοί να προσφέρετε αγάπη και συντροφιά ίσως ακόμα και εις βάρος της δικής σας καλοπέρασης. Ωστόσο, όσο κι αν αυτή η κίνηση κολακεύει μια γυναίκα, πρέπει κι αυτή όπως και όλα όσα κάνουμε να ”χρησιμοποιείται” με μέτρο. Εν ολίγοις, φυσικά και είναι ωραίο να παίρνει η γυναίκα την πρωτοβουλία (καθώς, όπως προείπα και για να μην γελιόμαστε, σε πολλές γυναίκες αρέσει ο έλεγχος) αλλά μας αρέσει και να μας περιποιούνται, να μας φροντίζουν με την άποψη ότι δεν πρέπει πάντα και μόνο εμείς να αγχωνόμαστε για το που θα πάμε κάθε φορά, γιατί αυτό (στη δική μου περίπτωση, τουλάχιστον, είναι εξουθενωτικό (φτάνοντας σε σημείο να είμαι εξοντωμένη πριν καν το ραντεβού..). Γι’αυτό, το λόγο, ίσως κι εσείς από την πλευρά σας, αντί να απαντήσετε ”ό,τι θες, μωράκι μου” (δεδομένου, ότι πλαγίως σας κάναμε πάσα ότι δεν έχουμε καμιά ιδιαίτερα καλή ιδέα για έξοδο), πιθανώς θα μπορούσατε να απαντήσετε ”τι λες για… ;” ή ”κάτι έχω στο νου μου, αλλά είναι έκπληξη!” ή ακόμα και ”αυτή την στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι, αλλά θα το ψάξω λίγάκι. Ίσως βρω κάτι ενδιαφέρον.” Σίγουρα, όσα έγραψα δεν αφορούν όλες τις γυναίκες και φαντάζομαι σίγουρα όχι όλους τους άντρες. Θεωρώ όμως, πως ένα καλό ποσοστό συμφωνεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σε όσα είπα. Εννοείται πώς θα με ενδιέφερε να ακούσω οποιαδήποτε απορία ή σκέψη οποιουδήποτε ανθρώπου, προκειμένου να αποκτήσω μια ακόμη πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη γνώση και γνώμη για το θέμα. Σας ευχαριστώ πολύ, εκ των προτέρων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More