Επιτέλους! Το αγαπημένο μου βιβλίο θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη

Όλα τα κορίτσια μεγαλώνουν με τη φαντασίωση να βρουν κάποτε τον πρίγκιπά τους! Εγώ τον βρήκα όταν ακόμα ήμουν πολύ μικρή. Δημοτικό θυμάμαι πήγαινα. Δεν καβαλούσε άσπρο άλογο όμως και ούτε ανήκε σε κάποια μεγάλη βασιλική οικογένεια. Ήταν ένας πρίγκιπας… από άλλο πλανήτη! Ένας “Μικρός Πρίγκιπας”.

Αναφέρομαι φυσικά στο γνωστό βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Είναι το αγαπημένο μου βιβλίο και είμαι σίγουρη και πολλών ακόμα από εσάς. Παρόλο που η πρώτη του έκδοση χρονολογείται το 1943 -φέτος έκλεισε 70 χρόνια- συνεχίζει να αγαπιέται όσο κανένα άλλο -από μικρούς και μεγάλους. Κατά βάση, πρόκειται για ένα παιδικό παραμύθι που όμως οι αλήθειες και τα νοήματα που κρύβει είναι πολύ δυνατά. Εγώ τουλάχιστον, κάθε φορά που το ξαναδιαβάζω βρίσκομαι μπροστά σε κάτι εντελώς καινούριο. Γιατί μεγαλώνοντας κάποια πράγματα τα αντιλαμβάνεσαι αλλιώς…

Η πρώτη φορά που έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο ήταν ένα καλοκαίρι στο σπίτι της νονάς Χριστίνας. Πόσο μου άρεσαν θυμάμαι οι μέρες του καλοκαιριού στο Διόνυσο! Μέσα από μία τεράστια βιβλιοθήκη λοιπόν, που έκρυβε στα ράφια της πολύτιμους θησαυρούς της λογοτεχνίας και όχι μόνο, έπεσε στο μάτι μου το συγκεκριμένο. Το άσπρο εξώφυλλο με το ξανθό μικρό αγοράκι που έγραφε από πάνω “Ο μικρός πρίγκιπας”. Λειτούργησε λίγο μέσα μου αυτό με την κοριτσίστικη φαντασίωση μάλλον και το άρπαξα! Καθισμένη στον καταπράσινο κήπο του σπιτιού, όπου επικρατούσε μία μαγική σιωπή, ξεκίνησα να το διαβάζω και δεν σηκώθηκα μέχρι που το τελείωσα. Εξάλλου 97 σελίδες είναι μονάχα!

Πολύ αργότερα, συνειδητοποίησα τον θησαυρό που κρατούσα στα χέρια μου:

-Είναι το πιο διαβασμένο και το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο της γαλλικής γλώσσας. 250 γλώσσες και διάλεκτοι
-Έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο βιβλίο του εικοστού αιώνα στη Γαλλία
-Κάθε χρόνο πωλούνται περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία
-Έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 140 εκατομμύρια αντίτυπα
-Είναι το τρίτο βιβλίο στον κόσμο με τις περισσότερες πωλήσεις, μετά την “ Βίβλο” και το “ Κεφάλαιο” του Μαρξ
-Έχει κυκλοφορήσει και σε γραφή Μπράιγ ενώ τώρα βγαίνουν και τα σκίτσα του σε γραφή για τυφλούς
-Τα σχέδια και οι ζωγραφιές του βιβλίου αποτελούν έργα του ίδιου του συγγραφέα

Η είδηση λοιπόν ότι το αγαπημένο μου βιβλίο θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη μόνο χαρά θα μπορούσε να μου δώσει. Ίσως έτσι τελικά πείστουν και τα ανίψια μου -προσπαθώ καιρό να τους κάνω να δώσουν μία ευκαιρία στο βιβλίο- αλλά και άλλα παιδιά, μεγάλα και μικρά, που βαριούνται λίγο το διάβασμα να τον “γνωρίσουν”.

Βέβαια, έχουν γίνει στο παρελθόν κι άλλες προσπάθειες για την μεταφορά του στο κινηματογράφο και σε σειρά κινουμένων σχεδίων αλλά εδώ μιλάμε για ένα project που όλοι θέλουν να συμμετέχουν και σίγουρα όλοι ανυπομονούμε να δούμε!

Πρόκειται για μία animation ταινία την οποία θα σκηνοθετήσει ο Mark Osborne. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιος θα υπογράψει την μεταφορά του σεναρίου ωστόσο έχουν διαρρεύσει τα πρώτα λαμπερά ονόματα που θα δανείσουν τις φωνές τους.

Ο Benicio Del Toro και ο Jeff Bridges, ο οποίος προορίζεται για τον ρόλο του πιλότου, φαίνεται πως έχουν ήδη υπογράφει ενώ σε συζητήσεις με τους παραγωγούς είναι και η Marion Cotillard. Τις φωνές τους θα δώσουν ακόμα οι James Franco, Paul Giamatti και Rachel McAdams.

Γυρνώντας όμως και πάλι στο βιβλίο, πρέπει να σου πω ότι η ουσία του περιέχεται στις ατάκες που βγαίνουν από το στόμα της αλεπούς προς τον μικρό πρίγκιπα. Το αγαπημένο μου κεφάλαιο είναι ακριβώς αυτό, το 21 και σου παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα για να καταλάβεις:

“Έτσι ο μικρός πρίγκιπας εξημέρωσε την αλεπού. Κι όταν πλησίαζε να ‘ρθει η ώρα του αποχωρισμού:
– Αχ! είπε η αλεπού … Θ’ αρχίσω τα κλάματα.
– Δικό σου είναι το λάθος, είπε ο μικρός πρίγκιπας.
– Ναι, σωστά, είπε η αλεπού.
– Μα συ θα βάλλεις τα κλάματα, είπε ο μικρός πρίγκιπας.
– Και βέβαια, είπε η αλεπού.
– Τότε, από αυτό, δεν κερδίζεις τίποτε! – Κάτι κερδίζω, είπε η αλεπού είναι το χρώμα του σταριού.
Ύστερα πρόσθεσε:

-Πήγαινε πάλι να δεις τα τριαντάφυλλα, θα καταλάβεις πως το δικό σου είναι μοναδικό στον κόσμο.
– Θα ξανάρθεις να με αποχαιρετήσεις κι εγώ θα σου κάνω δώρο ένα μυστικό.

Ο μικρός πρίγκιπας έφυγε για να πάει να ξαναδεί τα τριαντάφυλλα:
– Δεν είναι ολότελα όμοια με το δικό μου, ακόμη δεν είσαστε, τους είπε. Κανείς δεν σας έχει εξημερώσει και σεις δεν έχετε εξημερώσει κανένα. Είσαστε όπως ήταν η αλεπού μου. Κι εκείνη δεν ήταν παρά όμοια με εκατό χιλιάδες άλλες. Όμως εγώ την έχω κάνει φίλη μου κι είναι τώρα μοναδική στον κόσμο.

Και τα τριαντάφυλλα έδειξαν να τα ‘χουν πειράξει πολύ τα λόγια του μικρού πρίγκιπα.

– Είσαστε όμορφα, μα είσαστε άδεια, πρόσθεσε. Κανείς δεν θα μπορούσε να πεθάνει για σας.

Σίγουρα, κάποιος τυχαίος περαστικός, βλέποντας το δικό μου λουλούδι θα νόμιζε πως σας μοιάζει. Μα, από μόνο του αυτό, είναι πιο σημαντικό από όλα εσάς, γιατί εγώ το ποτίζω, το προφυλάσσω κάτω από ένα γυάλινο δοχείο. Γιατί είναι αυτό που εγώ προφύλαξα με το παραβάν. Γιατί αυτό είναι που του σκότωσα τις κάμπιες (εκτός από δυο ή τρεις που τις άφησα για να γίνουν πεταλούδες). Γιατί αυτό είναι εκείνο που το άκουσα να παραπονιέται ή να περηφανεύεται ή, μάλιστα, μερικές φορές να σωπαίνει. Γιατί είναι το τριαντάφυλλό μου.

Και γύρισε προς την αλεπού.
– Γεια σου, είπε …

– Γεια σου, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: δεν βλέπει κανείς πολύ καλά παρά μονάχα με την καρδιά. Ότι είναι σημαντικό, δεν το βλέπουν τα μάτια. (On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux)

– Ότι είναι σημαντικό δεν το βλέπουν τα μάτια, επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.

Είναι ο χρόνος που έχεις χάσει για το τριαντάφυλλό σου και που το κάνει τόσο σημαντικό.

– Είναι ο χρόνος που έχω χάσει για το τριαντάφυλλό μου … έκανε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.

– Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια, είπε η αλεπού. Όμως εσύ δεν πρέπει να την ξεχάσεις. Να γίνεις υπεύθυνος για πάντα εκείνου που έχεις εξημερώσει. Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου

– Είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου… επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να μην το ξεχάσει.”

Πιστεύω σε έπεισα ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο το οποίο είναι πολύ καλό δώρο για κάποιον που αγαπάς. Υπάρχουν επίσης πολλά διακοσμητικά, κοσμήματα, σημειωματάρια και ότι μπορείς να φανταστείς εμπνευσμένα από την ιστορία του ξανθού πρίγκιπα. Έχω φίλη που τον έχει κάνει τατουάζ! Εννοείται πως έχω αρκετά στη συλλογή μου αλλά έχω ερωτευτεί τελευταία ένα ρολόι που ελπίζω να το αποκτήσω σύντομα…

Πες με αθεράπευτα ρομαντική αλλά από όλα, κράτα απλά αυτή τη μαγική φράση…

P.S. Ψάξε στο YouTube το All You Need is Love από τους The Beatles.

And More