Πόσο μακριά θα έφτανες για το “τρίτο στεφάνι”;

Ζω στην πιο όμορφη περιοχή της Αθήνας. Εντάξει, σε μία από τις πιο όμορφες. Στου Ζωγράφου. Σε μια περιοχή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα αλλά σίγουρα έχει πολλά για να ζηλέψεις. Το σημαντικότερο είναι οι άνθρωποι που ζουν εκεί. Προφανώς και το λέω γιατί ανάμεσά τους είναι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Είναι οι άνθρωποι που μεγάλωσα μαζί τους. Είναι οι άνθρωποι που περνούν την καθημερινότητά τους στην ίδια γειτονιά και που παρόλο που δεν τους ξέρω όλους, νιώθω κοντά τους. Γι’ αυτό κάθε φορά που κάτι αξιόλογο γίνεται στου Ζωγράφου θέλω να το κοινοποιώ. Κάπως έτσι φτάσαμε σε αυτό το post και στην ερώτηση “Πόσο μακριά θα έφτανες για το “τρίτο στεφάνι”;

Η απάντηση είναι μέχρι του Ζωγράφου. Και για την ακρίβεια στο Δημοτικό Κηποθέατρο. Σε έναν χώρο που έχω συνδέσει με τις σχολικές παραστάσεις που ανεβάζαμε στο δημοτικό και που μοιάζει πολύ με θερινό σινεμά. Ένα θέατρο που θα φιλοξενήσει για περίπου μία εβδομάδα μία ξεχωριστή παράσταση από την θεατρική ομάδα Carpe Diem. Πρόκειται για το έργο “Το τρίτο στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή.

Φυσικά, στο μυαλό σού έρχεται η τηλεοπτική σειρά του ANT1 με την Νένα Μεντή την σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Γιάννης Διαλιανίδης και το ομώνυμο τραγούδι των τίτλων της ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Είναι η ίδια ιστορία μόνο που έχουν αναλάβει να μας την παρουσιάσουν νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί από την θεατρική ομάδα του Δήμου Ζωγράφου. Μέλος της ομάδας είναι και η φίλη μου η Μαρία Καραούλη. Η φατσούλα που βλέπεις στην κεντρική φωτογραφία! Ασχολείται με το θέατρο ερασιτεχνικά και το κάνει με αγάπη και ήταν ο λόγος που βρέθηκα στην πρόβα τζενεράλε. Για να της κάνω support!


Η ατμόσφαιρα στις πρόβες είναι εντελώς διαφορετική. Κουραστική για τους ηθοποιούς αλλά δημιουργική ταυτόχρονα. Έχει μία άλλη μαγεία γιατί νιώθεις ότι συμμετέχεις κι εσύ λίγο και ότι γίνεσαι μέλος της ομάδας. Έτσι νιώθω κι εγώ!


Είμαι σίγουρη ότι η Μαρία είχε τρελαθεί από το άγχος στην πρεμιέρα. Έχει πολλές μέρες ακόμα όμως για να το συνηθίσει. Αν το συνηθίσει. Ξέρεις τι θα το κάνει πιο εύκολο; Το ζεστό χειροκρότημα! Τόσο η φίλη μου όσο και η υπόλοιπη ομάδα, που δουλεύουν σκληρά πάρα πολύ καιρό για να ανέβει αυτό το έργο, έχουν ανάγκη από αυτη την επιβράβευση. Σε καλούν λοιπόν σε αυτή την παράσταση με την ελπίδα να σε κάνουν να την αγαπήσεις και κυρίως να την χειροκροτήσεις!

Τα γεγονότα στο έργο διαδραματίζονται κατά κύριο λόγο στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, με κύρια πρωταγωνίστρια την Εκάβη και τη Νίνα που ζουν αυτές τις περιόδους. Οι δύο κυρίες μας περιγράφουν με πιστότητα το κλίμα της εποχής μέσα από προσωπικές τους ιστορίες. Η Νίνα πραγματοποιεί τρεις γάμους, εξ ου προφανώς και ο τίτλος του έργου.

Για την ιστορία, να σου πω ότι ο Ταχτσής είχε προτείνει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα σε τρεις εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι το απέρριψαν. Τελικά, εκδόθηκε το 1962 με δικά του χρήματα και ήταν μάλιστα αυτό που τον καθιέρωσε ανάμεσα στους πεζογράφους της γενιάς του. Φαντάσου! Το έργο διαθέτει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και ο ίδιος ο συγγραφέας είχε αποκαλύψει πως ο χαρακτήρας της Εκάβης Λόγγου είναι απόλυτα βασισμένος στη γιαγιά του που τον μεγάλωσε.

Η Μελίνα Μερκούρη είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος αλλά αρχικά διασκευάστηκε μόνο για το ραδιόφωνο και το 1995 μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2009, ο Σταμάτης Φασουλής το διασκεύασε για το Εθνικό Θέατρο.

Το 2014, θα το απολαύσεις στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο της γειτονιάς μου! Κι επειδή εγώ δεν θα μπορώ να είμαι, για λόγους που θα σου εξηγήσω προσεχώς, περιμένω τις φωτογραφίες σου στα social media με το #totritostefani. Θα σε τσεκάρω!

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Διασκευή: Στ. Φασουλής — Θ. Νιάρχος
Δραμ. Επεξεργασία: Αναστασία Τζέλλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Χορογραφίες / Κίνηση: Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Τραγούδι: Αστέρω Χριστοφίδου
Επιμέλεια Projection – Φωτισμού: Παναγιώτης Λαμπής
Βοηθός σκηνοθέτη Α’: Ιωάννα Μπούτα
Βοηθός σκηνοθέτη Β’: Βάσια Σακκά
Βοηθός σκηνογράφου: Ιωάννα Κοκαλάρη
Τεχνικός θεάτρου: Θανάσης Αναστασάτος
Φωτογραφίες: Κώστας Γιαβής
Πρόγραμμα-Αφίσα-Youtube: Κυριάκος Πανόπουλος

Διανομή

ΝΙΝΑ: Μαρία Αδαμοπούλου
ΕΚΑΒΗ: Μάτα Νάτσιουλα
ΝΙΝΑ (σε νεαρή ηλικία), Βικτώρια: Αλεξάνδρα Παππά
ΕΚΑΒΗ (σε νεαρή ηλικία), ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ:
Βίνα Σέργη
ΑΝΤΩΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ: Διονύσης Σάββας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Δημήτρης Καπαμάς
ΕΛΕΝΗ: Ραλλού Γκίκα
ΜΑΡΙΑ, ΚΥΡΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΛΙΑ: Μαρία Καραούλη
ΕΡΑΣΜΙΑ, ΠΟΛΥΞΕΝΗ: Έφη Πετροπούλου
ΜΑΡΙΕΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ ΦΩΤΗ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ: Σπυριδούλα Γκέκα
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΜΠΑΜΠΗΣ, ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ:
Γιώργος Μυλωνάς
ΠΑΤΕΡΑΣ ΝΙΝΑΣ, ΠΑΤΕΡΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευθύμιος Ντούσικος
ΜΗΤΕΡΑ ΝΙΝΑΣ, ΜΗΤΕΡΑ ΓΙΑΝΝΗ, ΚΑΣΙΜΑΤΗ:
Ιωάννα Μπούρα
ΝΤΙΝΟΣ, ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ:
Γιάννης Χαραλάμπους
ΦΩΤΗΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ: Αλέξανδρος Γκιώνης
ΑΡΓΥΡΗΣ, ΑΚΗΣ: Βασίλης Βουτετάκης
ΦΡΟΣΩ: Ελεονώρα Γεώργα

P. S. Ψάξε στο YouTube το τραγούδι “Το τρίτο στεφάνι” από την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και περιμένω τα hashtags!

And More