Belly Dancing! Χόρεψε και χάσε 4 κιλά σε ένα μήνα…

Η μέση σπάει, το χέρι υψώνεται με χάρη στον αέρα και το βλέμμα γίνεται απλανές και μυστηριώδες. Μπορεί ένας άνδρας να “πασχίζει” να προβάλει τον ανδρισμό του μέσα από ένα ζεϊμπέκικο, ο χορός της κοιλιάς όμως είναι εκείνος που αποθεώνει το γυναικείο σώμα και τη θηλυκότητα μιας γυναίκας. Αβίαστα. Χωρίς πολλές προσπάθειες. Είναι σαν ένα ερωτικό κάλεσμα προς κάθε κατεύθυνση.

Και φυσικά το Belly Dancing είναι πολλά περισσότερα από ένα τραπέζι σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, πάνω στο οποίο χορεύει μια γυναίκα. Είναι ένας χορός που διέπεται από πολύ συγκεκριμένους κανόνες. Μια γυμναστική που θα σου χαρίσει γυμνασμένο σώμα, ευλυγισία και φυσικά το know how ενός χορού που δεν είναι καθόλου εύκολος. Αν το πάρεις “ζεστά” σε ένα μόλις μήνα θα δεις το σώμα σου να αλλάζει και τη ζυγαριά να πέφτει έως και 4 κιλά.

ΑΡΩΜΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Η Φωτεινή Gadala γεννήθηκε στην Αίγυπτο και ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά της σε ηλικία μόλις 3 ετών. Ασχολήθηκε με το χορό από πολύ μικρή και έφτιαξε ένα ολόκληρο πρόγραμμα εκμάθησης ανατολίτικου χορού. Το ασκησιολόγιό της είναι αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ανατολίτικου Χορού (M.E.D.W.OR.) για επαγγελματικές και ερασιτεχνικές εξετάσεις.

Μπορώ να κάνω κι εγώ;
Η κ. Gadala εξηγεί πως το Belly Dancing δεν έχει ηλικία: “Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από 3 έως 65 ετών και σε όλους τους σωματότυπους. Η ενασχόληση με την τέχνη του ανατολίτικου χορού επαναφέρει κάθε σώμα στην ισορροπία, στον έλεγχο και παρέχει ένα αποτελεσματικό αντιστάθμισμα σε κακές συνήθειες (για παράδειγμα λάθος στάση του σώματος) ενώ γυμνάζει ΜΕΜΩΝΟΜΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ μας”.

Μα, δεν είμαι γυμνασμένη. Μπορώ να παρακολουθήσω μαθήματα;
Δεν είναι απαραίτητο να έχεις κάνει 10 χρόνια μπαλέτο για να ξεκινήσεις. Το Belly Dancing είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσεις γυμναστική. Ειδικά αν είσαι από εκείνες που βαριούνται τα γυμναστήρια και λατρεύεις το χορό, τότε βρήκες την εξάσκηση που σου ταιριάζει. “Είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος εκγύμνασης σώματος και πνεύματος, χαρίζοντάς μας πολλαπλά ευεργετικά οφέλη, ξεφεύγοντας από τη στατική άσκηση του γυμναστηρίου. Ο συνδυασμός Belly Dancing με ισορροπημένη διατροφή είναι η καταλληλότερη τακτική απώλειας πραγματικού λίπους και όχι μυικού ιστού“!

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω μαθήματα;

Τουλάχιστον 2 με 3 ώρες την εβδομάδα. Από τον πρώτο μήνα τα αποτελέσματα είναι εμφανή και στο σώμα αλλά και στην αντίληψη της τέχνης του ανατολίτικου χορού.

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ…
Η Φωτεινή Gadala σου δείχνει μερικές ασκήσεις για να ξεκινήσεις. Βρες τις αγαπημένες σου ανατολίτικες μελωδίες, ακολούθησε τις οδηγίες της και δες την μέση σου να σπάει όπως ποτέ άλλοτε!

1. Βηματισμός Belledi
Ξεκινάω στηριζόμενη στα μετατάρσια και των δύο πελμάτων μου. Το δεξιό μου πέλμα είναι τοποθετημένο μπροστά από το αριστερό. Προσέχω τα γόνατά μου να είναι λυγισμένα και η λεκάνη μου να βρίσκεται πίσω αυτά.

Μεταφέρω όλο το βάρος μου στο δεξί μου πέλμα. Διατηρώ το θώρακα σταθερό και μετακινώ την λεκάνη μου δεξιά παράλληλα στο πάτωμα συγκρατώντας και σπρώχνοντας από τον αριστερό γοφό.


Μεταφέρω όλο το βάρος μου στο αριστερό μου πέλμα. Διατηρώ τον θώρακα σταθερό και μετακινώ την λεκάνη μου αριστερά παράλληλα στο πάτωμα συγκρατώντας και σπρώχνοντας από τον δεξιό γοφό.

Μετακινώ το δεξί μου πέλμα πίσω από το αριστερό. Μεταφέρω όλο το βάρος μου στο δεξί μου πέλμα. Διατηρώ το θώρακα σταθερό και μετακινώ την λεκάνη μου δεξιά παράλληλα στο πάτωμα συγκρατώντας και σπρώχνοντας από τον αριστερό γοφό. Κρατάω στο βηματισμό σταθερά τα πέλματα και έχω μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.

Μεταφέρω όλο το βάρος μου στο αριστερό μου πέλμα. Διατηρώ το θώρακα σταθερό και μετακινώ τη λεκάνη μου αριστερά παράλληλα στο πάτωμα συγκρατώντας και σπρώχνοντας από τον δεξιό γοφό.

Προσπάθησε να κάνεις για αρχή 30 και αργότερα σταδιακά 60 ή 90 επαναλήψεις.

TI NA ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ: Πρόσεξε την σωστή βασική θέση ώστε η εφαρμογή της τεχνικής να γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο πίσω από τα γόνατα, με το βάρος ακριβώς όπου απαιτείται ώστε να απομονώνεται η κίνηση με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για την αποφυγή οποιοδήποτε πόνου ή τραυματισμών.

ΤΙ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ: Είναι μια άσκηση για την χαλάρωση, ευλυγισία, τον έλεγχο και τον συντονισμό. Γυμνάζει άνω και κάτω μύες των πλευρών, της λεκάνης, των γοφών, της μέσης, της πλάτης. Ακόμη τονώνει την κοιλιά, τους γλουτούς και τα πόδια. Προσφέρει δύναμη, ευκινησία, καρδιαγγειακή αντοχή και εντατικό κάψιμο λίπους.

Belly Tip : Ακούγοντας την αραβική μουσική που σου αρέσει δοκίμασε να εκτελέσεις την παραπάνω κίνηση σε διάφορους χρόνους εναλλάξ, την μία αργά, την άλλη πιο γρήγορα. Ο ταχύτερος ρυθμός είναι πολύ καλή αερόβια άσκηση.

2. Συστροφή Λεκάνης


Κάθομαι σε κλειστή διαγώνια βασική θέση! Διατηρώ το βάρος μου στο κέντρο. Το δεξί πέλμα πατά όλο στο έδαφος, ενώ το αριστερό ελαφρώς πιο πίσω στη μύτη με τη φτέρνα σηκωμένη. Πρόσεξε τα γόνατα να είναι στην ίδια ευθεία. (Εικόνα 1)
Παραμένοντας στον βασικό άξονα του σώματος σου, στρίψε τη λεκάνη με τον γοφό προς τα πίσω, διατηρώντας στον θώρακα σταθερό. (Εικόνα 2)

Επέστρεψε προσεχτικά τη λεκάνη στη θέση της, φέρνοντας τον γοφό στην αρχική θέση μπροστά, πάντα παραμένοντας στον βασικό άξονα του σώματος και διατηρώντας το θώρακα σταθερό. (Εικόνα 3)
Στη συνέχεια στρίψε τη λεκάνη, φέρνοντας αυτή τη φορά το γοφό προς τα εμπρός, φροντίζοντας πάλι ο θώρακας να παραμένει σταθερός. (Εικόνα 4)

Εκτέλεσε την ίδια άσκηση εναλλαξ στον αριστερό και δεξιό γοφό. Προσπάθησε να κάνεις 20 επαναλήψεις αρχικά, αυξάνοντάς τες σε 40 και τελικά 60.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ: Είναι μια άσκηση για την χαλάρωση, ευλυγισία, τον έλεγχο και τον συντονισμό. Γυμνάζει τους κάτω μύες των πλευρών, την μέση, τους γλουτούς, τους γοφούς, τα πόδια και την κοιλιά. Προσφέρει διάταση, δύναμη, ευκινησία, καρδιαγγειακή αντοχή και εντατικό κάψιμο λίπους. Εκτελεσμένη απομονωμένα η σε συνδυασμό με άλλη τεχνική του κορμού , αργά ή γρήγορα είναι μια από τις πιο σημαντικές και χαρακτηριστικές κινήσεις του ανατολίτικου χορού. Ο ταχύτερος ρυθμός είναι πολύ καλή αερόβια άσκηση.

Belly Tip: Ακούγοντας την αραβική μουσική που σας αρέσει δοκιμάστε να εκτελέσετε την παραπάνω κίνηση σε διάφορους χρόνους και να κάνετε μαζί και βήματα μόνο έτσι θα διαπιστώσετε εάν η κίνηση σας εφαρμόζεται απομονωμένη από το υπόλοιπο σώμα.

3. Κατέβασμα γοφού με κλειδωμένες εναλλαγές λεκάνης

Ξεκίνα στηριζόμενη στα μετατάρσια και των δύο πελμάτων μου. Το αριστερό πέλμα είναι μπροστά και το δεξί προς τα πίσω, ώστε να κάτω από το κέντρο του βασικού κατακόρυφου άξονα.

Πρόσεχε τα γόνατά σου να είναι λυγισμένα και η λεκάνη και η λεκάνη να βρίσκεται πίσω από τα δύο σου γόνατα.

Χάνοντας ύψος, μετακινώ προσεκτικά τη λεκάνη με κατεύθυνση από δεξιά προς τα αριστερά, μεταφέροντας όλο το βάρος στο αριστερό πέλμα και διατηρώντας το θώρακα σταθερό.

Κατεβαίνω κι άλλο, λυγίζοντας κι άλλο τα γόνατα και μετακινώντας τη λεκάνη αυτή τη φορά προς τα δεξιά, μεταφέροντας όλο το βάρος μου στο δεξί πέλμα. Ο θωρακάς παραμένει πάντα σταθερός.

Λύγισε ακόμη περισσότερο τα γόνατα, μετακινώντας προσεκτικά τη λεκάνη με κατεύθυνση από δεξιά προς τα αριστερά, μεταφέροντας όλο το βάρος στο αριστερό πέλμα και διατηρώντας το θώρακα σταθερό.

Τέλος, κατέβασε τον κορμό μέχρι κάτω, σχεδόν ακουμπώντας τους γλουτούς στις πτέρνες. Λύγισε κι άλλο τα γόνατα στηρίζοντας όλο το βάρος στο αριστερό πέλμα αυτή τη φορά.

Δοκίμασε να κάνεις 10 επαναλήψεις στην αρχή, αυξάνοντάς τες σταδιακά σε 20 και αργότερα 30.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ: Είναι μια δυνατή άσκηση για την ισορροπία, χαλάρωση, ευλυγισία, τον έλεγχο και τον συντονισμό. Γυμνάζει κυρίως τα πόδια μας. Αλλά και τους κοιλιακούς μύες και τους γλουτούς όπως επίσης και τους κάτω και άνω μύες των πλευρών, της λεκάνης, των γοφών, της μέσης , της πλάτης και των ποδιών μας. Προσφέρει διάταση, δύναμη, ευκινησία, καρδιαγγειακή αντοχή και εντατικό κάψιμο λίπους. Εκτελεσμένη απομονωμένα η σε συνδυασμό με άλλη τεχνική του κορμού , αργά ή γρήγορα είναι μια από τις πιο σημαντικές και χαρακτηριστικές κινήσεις του ανατολίτικου χορού

Belly Tip: Ακούγοντας την αραβική μουσική που σας αρέσει δοκιμάστε να εκτελέσετε την παραπάνω κίνηση σε διάφορους χρόνους θα ενισχύσει την μυϊκή σας δύναμη σε όλο το σώμα!

Ευχαριστούμε το Εξειδικευμένο Κέντρο Διδασκαλίας Ανατολίτικου Χορού Gadala για την παραχώρηση του χόρου όπου έγινε η φωτογράφηση, καθώς και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας προσέφερε.

Read More

And More