Μυρμηγκιές: πώς να τις αντιμετωπίσεις!

Μικρά, λευκά εξογκώματα που εμφανίζονται στα χέρια και στα πόδια των παιδιών, οι μυρμηγκιές είναι συνήθως ακίνδυνες αν και ενοχλητικές για το παιδί. Πώς θα τις καταπολεμήσεις;

Η μυρμηγκιά είναι ένα ακίνδυνο εξόγκωμα στο δέρμα. Εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και στα πόδια, αλλά ενδέχεται να αναπτυχθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Το 50% περίπου των μυρμηγκιών εξαφανίζεται μέσα σε δύο χρόνια χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και, προκείμενου να εμποδίσεις την εξάπλωσή τους, θα πρέπει να τις αντιμετωπίζεις αμέσως και να αποφύγει το παιδί την άμεση επαφή του δέρματος με άλλες μυρμηγκιές. Συχνά, οι μυρμηγκιές επανεμφανίζονται και αυτό συμβαίνει συνήθως όταν δεν λαμβάνεις αυτές τις προφυλάξεις.

Τι τις προκαλεί;

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά.

Γιατί προτιμούν τα παιδιά;

Οι μυρμηγκιές είναι το πιο συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα μετά την ακμή. Εμφανίζονται συχνότερα όταν το ανοσοποιητικό/αμυντικό σύστημα του οργανισμού είναι εξασθενημένο. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιθανότερο να προσβληθούν, καθώς δεν έχουν αναπτύξει (ακόμη) αντισώματα κατά του ιού και έρχονται συχνότερα σε επαφή με άτομα που έχουν μυρμηγκιές.
Το 53% των ατόμων που πάσχουν από μυρμηγκιές είναι από 5 έως 19 ετών. Οι μυρμηγκιές σπάνια εμφανίζονται σε παιδιά κάτω των δύο ετών.

Το ήξερες;
Οι περισσότερες μυρμηγκιές εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης επαφής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το κολύμπι και η κατασκήνωση.

Ο ιός ζει και μεταδίδεται σε πισίνες, κοινόχρηστα μπάνια, γενικώς σε υγρό και ζεστό περιβάλλον με χαμηλές συνθήκες υγιεινής

Το χαρακτηριστικό της μυρμηγκιάς είναι πως στο σημείο όπου εμφανίζεται το δέρμα νεκρώνεται και ξεφλουδίζει αφήνοντας να φανούν μικρά μαύρα στίγματα.

Μερικά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν μια επίπεδη μυρμηγκιά στο πόδι η οποία ονομάζεται «μυρμηγκιά πελμάτων».

Θεραπεία

Ο ιός εξουδετερώνεται από τον οργανισμό και υποχωρεί αν και μπορεί να παραμείνει ενεργός ακόμα και μέχρι 5 χρόνια. Επειδή οι μυρμηγκιές προκαλούνται από ιό, ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα με την πάροδο του χρόνου και οι μυρμηγκιές εξαφανίζονται. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή ακόμα και χρόνια. Ωστόσο, οι μυρμηγκιές είναι μεταδοτικές και είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδοθούν σε άλλα άτομα.

Η θεραπεία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να εξαπλωθούν οι μυρμηγκιές. Για την αποφυγή των μολύνσεων και της διασποράς της μυρμηγκιάς οι δερματολόγοι προτείνουν κάποιες ειδικές αλοιφές ή μεθόδους όπως κρυοθεραπεία ή καυτηριασμό. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος ή ο δερματολόγος είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια μέθοδο θεραπείας θα ακολουθήσει το παιδί..

Read More

And More