Πότε να κάνω δεύτερο παιδί;

Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί τους περισσότερους λόγους -που είναι και οι πιο συχνοί- που μια οικογένεια θέλει να κάνει δεύτερο παιδί. Σημαντικό όμως είναι έχουν οι γονείς κάποια βασικά πράγματα στο μυαλό τους πριν έρθουν αντιμέτωποι με την γέννηση του δεύτερου παιδιού τους…
Συχνά οι γονείς με ρωτούν πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποκτήσουν ένα δεύτερο παιδί. H πρώτη ερώτηση που τους θέτω είναι το κατά πόσο πράγματι το επιθυμούν. Πολλές φορές μου απαντούν ότι θέλουν να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο παιδί για να έχει παρέα το πρώτο τους, ή επειδή το πρώτο τους είναι κακομαθημένο ή επειδή πρέπει…
Πριν όμως αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα δεύτερο παιδί, θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας το ερώτημα αν είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. O χρόνος στον οποίο θα προχωρήσετε στην υλοποίηση της απόφασής σας εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους.
Υπάρχει η άποψη ότι η διαφορά μεταξύ δύο αδελφών πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία χρόνια, για να είναι βέβαιο ότι το κάθε παιδί θα πάρει από τους γονείς του την ατομική προσοχή που έχει ανάγκη. Όλα αυτά όμως είναι υπό συζήτηση.
Εξαρτάται από το τι θέλει ο κάθε γονιός. Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες που εργάζονται και ακολουθούν μια καριέρα θεωρούν πως είναι ευκολότερο να διευθετήσουν το θέμα της φροντίδας των παιδιών όταν είναι περίπου συνομήλικα.
Επίσης, για πολλούς γονείς δεν είναι τόσο οι συνειδητές επιλογές όσο οι απροσδόκητες καταστάσεις που υπαγορεύουν τη διαφορά ηλικίας των παιδιών τους.
Οι αποβολές, μια αλλαγή εργασίας, μια ασθένεια στην οικογένεια, προβλήματα στη γονιμότητα μπορεί να επιβάλουν την αναβολή του ερχομού ενός άλλου παιδιού για αρκετά χρόνια.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε:

– Δεν υπάρχει καμία έτοιμη συνταγή που να ταιριάζει σε όλες τις οικογένειες.
– Μην αφήσετε κανένα να σας επηρεάσει και να σας απομακρύνει από τα πιστεύω σας.
– Κάθε διαφορά ηλικίας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
– Τελικά, μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πότε επιθυμείτε και πότε είστε έτοιμοι να αποκτήσετε ένα δεύτερο παιδί.

And More