Ποιο παιχνίδι ταιριάζει με την ηλικία του παιδιού σου;

Παιδικά παιχνίδια! Η χαρά του παιδιού! Δεν είναι όμως όλα τα παιχνίδια για όλες τις ηλικίες. Ανάλογα με την ηλικία του μωρού-παιδιού πρέπει να αγοράσεις και το ανάλογο παιχνίδι. Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Λαμπροπούλου σε συμβουλεύει τι παιχνίδι πρέπει να αγοράσεις σε κάθε ηλικία!
Παιχνίδια από 1 μήνα έως 6 μηνών
Από τον πρώτο κιόλας μήνα οι γονείς σπεύδουν να προμηθευτούν μία στρατιά παιχνίδια για το νεογέννητο μωρό τους ώστε να είναι ευχαριστημένο ανά πάσα στιγμή. Το πολύ απλό όμως που δεν σκέφτονται είναι ότι ένα μωρό τους πρώτους μήνες η ανάπτυξή του γίνεται κυρίως μέσα από τον ύπνο που καταλαμβάνει και το περισσότερο μέρος της ημέρας. Δεν χρειάζεται λοιπόν πολλά ερεθίσματα.
Αυτό που έχει ανάγκη είναι να έχει λίγα παιχνίδια πάνινης κυρίως υφής σε μόνιμη βάση. Παιχνίδια όπως η κουδουνίστρα, ένα πάνινο κουκλάκι ή ζωάκι, ένα κρεμαστό πάνω από την κούνια του παιχνίδι με ήχους είναι ό,τι καλύτερο για να μαθαίνει και να διασκεδάζει τις ώρες που είναι ξύπνιο. Το Βασικότερο Όλων …..ΕΣΕΙΣ είστε το αγαπημένο του «παιχνίδι».
Παιχνίδια από 6 μηνών έως 1 έτους
Στην ηλικία αυτή ακόμα μαθαίνει με τις αισθήσεις…το στόμα, την αφή. Έτσι θα δείτε ένα μωράκι να βάζει ό,τι του προκαλεί ενδιαφέρον στο στόμα, να πετάει πράγματα για να καταλάβει τον ήχο τους, τα καταστρέφει.
Η περιέργειά του να μάθει για όλα γύρω του που είναι προσβάσιμα σε εκείνο είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Γι’ αυτό λοιπόν, σίγουρα επιβάλλεται να διαβάζετε τις οδηγίες των παιχνιδιών καλά ώστε να μην ενέχουν κίνδυνο να καταπιεί μικρά κομμάτια.
Κατάλληλα παιχνίδια είναι τα παιχνίδια εδάφους δηλαδή κουτιά δραστηριοτήτων, χρωματιστά παιχνίδια και παιχνίδια που κινούνται και κάνουν ήχους, παιχνίδια απλά. Σε αυτή την ηλικία ωραία είναι και τα παιχνίδια για το μπανάκι του όπως το κλασικό παπάκι και η μπαλίτσα.
Παιχνίδια για 1 έτους έως 2 χρονών
Το μωρό σας είναι πλέον παιδάκι και κυρίως στέκεται στα ποδαράκια του και περπατάει. Σε αυτή την ηλικία τα δείτε το παιδί σας να σέρνει καρέκλες, τραπεζάκια.
Προτιμάει τουβλάκια, σφήνες και αρχίζει το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική. Το να παίρνει το τηλέφωνό σας είναι κάτι που θα πρέπει να το συνηθίσετε, καθώς κυρίως γίνεται ως μιμητισμός.
Παιχνίδια για 2 χρονών έως 3 χρονών
Σίγουρα εάν είναι αγοράκι θα κάνει μέρος της ζωής του τα αυτοκινητάκια, τις μπουλντόζες και όλα τα συναφή, ενώ αν είναι κοριτσάκι θα το βλέπετε με μία κούκλα αγκαλιά. Έπονται στην προτίμησή τους τα πάζλ, οι εικόνες στα βιβλία, η ζωγραφική με μαρκαδόρους πια. Η φαντασία τους είναι στο φουλ και οι ανακαλύψεις τους σε διάφορα μέρη (συρτάρια, ντουλάπες, κάτω από το κρεβάτι κτλ) είναι οι χώροι εξερεύνησής τους για την ανακάλυψη του «μεγάλου θησαυρού».
Παιχνίδια για 3 χρόνων έως 7 ετών
Δεν μπορεί κανείς να σας πει τι να πάρετε στο παιδί σας, πολύ απλά γιατί το κάθε παιδί έχει πια τη δική του προσωπική προτίμηση και άποψη σε πράγματα που το αφορούν άμεσα όπως είναι το παιχνίδι τους. Οπωσδήποτε λοιπόν ρωτάτε το παιδί σας τι θέλει και από κει και πέρα φιλτράρετε τις επιθυμίες του.
Τώρα είναι πιο εύκολο να καταλάβεις τι παιχνίδι ταιριάζει στο μωράκι σου και πιο είναι κατάλληλο για την ηλικία του!

Read More

And More