ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ: 6 σημάδια ότι η δίαιτά σου είναι λάθος!

Αν έκανες δίαιτα και ξαφνικά άρχισες να καταβροχθίζεις πατατάκια και παγωτά, να ξέρεις πως η ευθύνη δεν είναι δική σου αλλά της δίαιτας που ακολούθησες! Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη δίαιτα είναι αυτή που θα σε κάνει να νιώσεις άνετα, που θα ταιριάξει στις διατροφικές σου συνήθειες και θα στηρίξει την προσπάθειά σου μέχρι τέλους. Και όχι αυτή που θα σε κάνει να πεινάς, να στερείσαι τις αγαπημένες σου γεύσεις και να νιώθεις απογοήτευση και αδυναμία κάθε φορά.

Με τη βοήθεια της διαιτολόγου-διατροφολόγου Μαργαρίτας Μπουλούμπαση, ανακαλύπτουμε τα σημάδια μιας αποτυχημένης δίαιτας! Εάν η δίαιτά σου περιλαμβάνει κάποιο από αυτά, τότε άλλαξε δίαιτα!

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ
1. Περιορίζει πολύ την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων
Όποιο πλάνο διατροφής βασίζεται σε 1200 θερμίδες ημερησίως και κάτω, τότε σίγουρα δεν είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Μπορεί να επιφέρει γρήγορη απώλεια κιλών αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα ταλαιπωρήσεις τον οργανισμό σου και σίγουρα θα πεινάσεις. Σε κατάσταση πείνας, ο οργανισμός θα κάψει τους μύες και όχι το λίπος!


2. Παραλείπει γεύματα

Έχει μόνο τα βασικά γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό και δεν περιλαμβάνει βραδινό και ενδιάμεσα γεύματα, όπως σνακ κτλ. Ακόμα κι αν η δίαιτά σου δεν είναι τέτοιου είδους και έχεις αποφασίσει από μόνη σου να κόψεις κάποια γεύματα, να ξέρεις ότι θα κάνεις μεγάλο κακό στην υγεία σου. Αυτό που στην πραγματικότητα θα καταφέρεις, είναι μετά την πολύωρη νηστεία, να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες στο πρωινό γεύμα και να το αποθηκεύσεις σε λίπος.

3. Αποκλείει ομάδες τροφίμων
Βασίζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα και αποκλείει κάποιες πολύ σημαντικές και απαραίτητες ομάδες τροφίμων για τον οργανισμό. Το να αφήνει εκτός ορισμένα τρόφιμα από την διατροφή σου, δεν θα διευκολύνει την απώλεια βάρους. Το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχει στην διατροφή σου ποικιλία τροφίμων. Επίσης, για πόσο καιρό μπορείς να καταναλώνεις τα ίδια και τα ίδια;


4. Περιλαμβάνει μόνο light προϊόντα

Και σε προτρέπει στην υπερκατανάλωσή τους! Μάθε λοιπόν πως μπορεί τα light προϊόντα να αντικαθιστούν τα πλήρη σε λιπαρά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να τα καταναλώνεις άφοβα και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, η ποσότητα κατανάλωσης θα πρέπει να είναι η ίδια.


5. Απαγορεύει αυστηρά τα γλυκά

Πολλές κακές και εξαντλητικές δίαιτες ενθαρρύνουν το σκεπτικό “ούτε ένα γλυκό αν θέλεις να αδυνατίσεις”. Και λίγο πολύ αυτό το έχουμε όλες οι γυναίκες ως οδηγό όταν θέλουμε να χάσουμε γρήγορα κιλά. Η άποψη αυτή φυσικά και έχει στοιχεία αλήθειας, αλλά πρέπει να την ακολουθείς με μέτρο. Ο πλήρης αποκλεισμός των γλυκών θα φέρει μακροπρόθεσμα βουλιμικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να πάει τελείως χαμένη. Μπορείς εβδομαδιαία να καταναλώνεις κάτι γλυκό, ώστε να μην αισθανθείς την έλλειψη και φυσικά να μην καταστρέψεις τη δίαιτά σου (μαύρη σοκολάτα, γλυκό του κουταλιού, γρανίτα, παστέλι, παγωμένο γιαούρτι, είναι μερικές ασφαλείς επιλογές).

6. Αντικαθιστά κυρίως γεύματα με ροφήματα
Το να πίνεις ένα smoothie το πρωί, φυσικά και δεν είναι κακό. Αντιθέτως είναι πολύ υγιεινό και θρεπτικό και μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις χωρίς να πεινάς. Εάν όμως αντικαθιστά κυρίως γεύματα με ροφήματα, θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σου και εσύ δεν θα προσλαμβάνεις τις θερμίδες και την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να λειτουργήσει σωστά. Θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σου, θα σου δημιουργήσει προβλήματα στην χώνεψη και μπορεί να φέρει πίσω όλα τα κιλά που έχασες!

Θυμήσου, λέει η ειδικός, ότι η γυμναστική μπορεί να επιταχύνει την προσπάθειά σου καθώς θα σε βοηθήσει να κάψεις πολλές θερμίδες. Μην πιστεύεις όμως πως μπορείς να φας όση ποσότητα φαγητού θέλεις, επειδή γυμνάζεσαι! Επίσης μην αγχώνεσαι για το πότε θα χάσεις τα κιλά. Το άγχος ειδικά, μπορεί να μπλοκάρει τον μεταβολισμό σου και να “κολλήσει” την ζυγαριά. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να ακολουθείς ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, και αν μια μέρα ξεφύγεις, να ξέρεις πως δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More