Έχασες κιλά και τώρα τα ξαναπαίρνεις; Μάθε τι κάνεις λάθος και πώς θα το διορθώσεις!

Τόσο καιρό έκανες μεγάλο κόπο για να χάσεις τα κιλά που σε ενοχλούσαν. Ακολούθησες με συνέπεια τη δίαιτά σου, άλλαξες τη διατροφή σου και κατάφερες τελικά να αδυνατίσεις με επιτυχία! Και προ παντός χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου. Τώρα όμως, κάτι κάνεις λάθος και αρχίζεις σιγά σιγά να τα ξαναπαίρνεις. Φταίει το ότι γύρισες στις παλιές σου διατροφικές συνήθειες; Φταίει το ότι μένεις νηστική επειδή φοβάσαι ότι θα ξαναπαχύνεις;

Τι συμβαίνει λοιπόν και δεν μπορείς να διατηρήσεις το βάρος σου; Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Θάνος Μελίστας σου εξηγεί τους πιο συνηθισμένους λόγους που ευθύνονται για την επανάκτηση των κιλών, δίνοντάς σου κάποια tips για να μπορέσεις να αποφύγεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα!

1. Συνεχίζεις να τρως πολύ αλάτι
Το να ελαττώσεις την κατανάλωση αλατιού δεν είναι μια συμβουλή που δίνεται μόνο όταν θέλεις να χάσεις κιλά. Πρέπει να γίνει μια παντοτινή διατροφική συνήθεια γιατί έχει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στην υγεία όσο και στο αδυνάτισμα.

Γιατί πρέπει να αποφεύγεις το αλάτι για να μην παχαίνεις:
– Το αλάτι αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της δίψας αλλά και της πείνας, προξενώντας έτσι αύξηση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Που σημαίνει ότι μέσα στη μέρα τρως περισσότερο φαγητό άρα και περισσότερες θερμίδες.

– Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού οδηγεί και σε κατακράτηση υγρών στο σώμα, φουσκώνοντας την κοιλιά

– Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι το αλάτι αυξάνει την συγκέντρωση των κορτικοειδών (χημικές ενώσεις) στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα αυτά με την σειρά τους να ενισχύουν την αύξηση και ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Και αυτό μεταφράζεται απλά ως αποθήκευση λίπους στο σώμα αλλά και κυτταρίτιδα!

Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν πρόσληψη 2300mg Νατρίου την ημέρα, που πρακτικά σημαίνει 1 ¼ κ. γλυκού αλατιού συνολικά. Ωστόσο, καλό είναι να προσέχεις και το κρυφό αλάτι που έχουν τα τρόφιμα (π.χ. κονσέρβες, πατατάκια και άλλα συσκευασμένα φαγητά.)

2. Δεν κοιμάσαι αρκετά
Ο ύπνος όχι μόνο βοηθά να νιώθουμε πιο δραστήριες, αλλά μας κάνει να πεινάμε και περισσότερο.
Άκου λοιπόν πως έχει η διαδικασία: Δεν κοιμάσαι καλά και τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης αυξάνονται, με αποτέλεσμα να πεινάς περισσότερο. Ταυτόχρονα, δεν παράγεται επαρκή ποσότητα λεπτίνης (η ορμόνη η οποία ελέγχει το αίσθημα του κορεσμού) και έτσι δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε. Όταν δε είσαι εξαντλημένη και κουρασμένη από τις διάφορες καθημερινές υποχρεώσεις, τότε ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται και κάνει λιγότερες καύσεις.


3. Επιστρέφεις στις παλιές συνήθειες

Έχασες τα κιλά που ήθελες και λες “δεν το γιορτάζω με ένα burger τώρα; Τόσο κόπο έκανα, μου αξίζει”. Δεν διαφωνώ, σου αξίζει μια στο τόσο να απολαύσεις το αγαπημένο σου junk food. Το σκεπτικό όμως “έχασα, τώρα μπορώ να φάω ό,τι θέλω” είναι τελείως μα τελείως λάθος! Γιατί εάν επιστρέψεις στις παλιές σου “κακές” συνήθειες, τότε είναι σίγουρο ότι θα πάρεις πίσω όλα τα κιλά που έχασες. Μία από τις καλύτερες στρατηγικές για τη μόνιμη απώλεια βάρους είναι να επικεντρωθείς στα υγιεινά τρόφιμα. Έτσι αντί να ψάχνεις για μαγικές δίαιτες, προσπάθησε να κάνεις μικρές αλλαγές που θα λειτουργούν μακροπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα να τρως πάντα σαλάτα στο φαγητό σου και να προτιμάς τα τρόφιμα ολικής αλέσεως.


4. Παραλείπεις τα γεύματα

Φοβάσαι πως τώρα που αδυνάτισες, αν αρχίσεις πάλι να τρως θα τα ξαναπάρεις αμέσως. Και έτσι προτιμάς να μείνεις νηστική και να παραλείψεις κάποια γεύματα. Καταλαβαίνεις πως αυτή δεν είναι η λύση. Όλοι οι διατροφολόγοι συνιστούν την τήρηση και των 5 γευμάτων με μεγάλη προσοχή και συνέπεια! Γιατί η συχνότητα μικρών γευμάτων ανά 3 ώρες αποτρέπει από το να πεινάς ενώ διατηρεί το βάρος σου στο επιθυμητό επίπεδο. Επίσης, το να παραλείπεις βασικές ομάδες τροφίμων, στερείς από τον οργανισμό σου σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν το μεταβολισμό!


5. Συνεχίζεις στο ίδιο επίπεδο τη γυμναστική σου

Όταν χάνεις βάρος μειώνεται σε ένα ποσοστό και η μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο μεταβολισμός. Μπορεί μέχρι τώρα να έκανες 30 λεπτά περπάτημα ή τρέξιμο αλλά αυτό πλέον δεν αρκεί. Το σώμα χρειάζεται ενδυνάμωση, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από μέρους σου. Ειδικά αν είχες αρκετά παραπανίσια κιλά, τώρα χρειάζεται συστηματική προπόνηση για να συσφίξει και το σώμα σου. Ασκήσου έξυπνα με υψηλής έντασης προπόνηση η οποία θα περιλαμβάνει και διαλείμματα. Γύμνασε το ίδιο όλες τις μυικές ομάδες του σώματος και μην μένεις μόνο στις περιοχές με το μεγαλύτερο σου πρόβλημα!

Read More

And More