10 τροφές για εύκολο και γρήγορο μαύρισμα…

Η αλήθεια είναι ότι δεν χαρακτηριζόμαστε και για την υπομονή μας. Θέλουμε να μαυρίσουμε εύκολα και γρήγορα κι αυτό μερικές φορές μας παρασύρει σε επικίνδυνες υπερβολές. Όχι! Το να μην φοράς αντηλιακό ή το να φοράς με χαμηλό δείκτη προστασίας δεν είναι λύση. Η λύση έρχεται από τη διατροφή. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να μαυρίσεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αρκεί να τις βάλεις στο ημερήσιο μενού σου.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει μια λίστα με αυτές τις τροφές αλλά και με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, τα οποία μπορούν να επιταχύνουν αποτελεσματικά το μαύρισμά σου!

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ
Κι εδώ η σωστή διατροφή είναι σημαντική και αυτό γιατί μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας, εκ των έσω, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά το μαύρισμα. Και εδώ σου τα έχουμε όλα.

Βιταμίνη Α: ιδιαίτερα το β-καροτένιο ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και προφυλάσσει από την ξηροδερμία και τους ερεθισμούς του δέρματος που προκαλεί ο ήλιος.

Βιταμίνη Ε: προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος, την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας.

Βιταμίνη C:
συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Η ανεπαρκής πρόσληψή της οδηγεί στην αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων και στη ρήξη των τριχοειδών που βρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος.

Χαλκός και ψευδάργυρος: ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Η έλλειψη τους εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθά στην εξισορρόπηση του σμήγματος καθώς και στην λίπανση του. Ειδικότερα η βιταμίνη Β12 διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος.


10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Σου είπαμε ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα υγιές και λαμπερό μαύρισμα και τώρα το μόνο που μένει, είναι να μάθεις σε ποιες τροφές θα τα βρεις όλα αυτά. Η ειδικός σου δίνει το top 10 των τροφίμων που σου χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα, ασφαλές και γρήγορο μαύρισμα:

1. Αβγά: Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.

2. Βερίκοκα: Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή β-καροτίνης και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, διότι είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ, που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.

3. Καρότα: Είναι πλούσια σε β-καροτίνη και δεν είναι ευεργετικά μόνο για την αντιοξειδωτική τους δράση, αλλά συντελούν στη διατήρηση ενυδατωμένου και ελαστικού δέρματος.

4. Ροδάκινα: Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα. Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα είναι λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.

5. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.

6. Ψάρια: Είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες Α και Β2.

7. Ακτινίδια & λεμόνια: Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο.

8. Γάλα και τυριά: Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Βέβαια καλό είναι να προτιμούνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (1,5% – 2%) για όσες προσέχουν τη σιλουέτα τους.

9. Ξηροί καρποί (ανάλατοι): Πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, προστατεύουν και ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

10. Θαλασσινά: Διαθέτουν αυξημένη περιεκτικότητα σε σελήνιο και ψευδάργυρο.

TIPS ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΛΕΙΑ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ
– Κατανάλωνε τρόφιμα από όλες τις ομάδες.
– Απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά: γλυκά, ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
– Κατανάλωνε εβδομαδιαία 2-3 φορές ψάρια και θαλασσινά.
– Πρόσθεσε στην καθημερινή σου διατροφή μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς.
– Πίνε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, τσάι) και ιδιαίτερα τις ώρες που εκτίθεσαι στον ήλιο.
– Αύξησε την πρόσληψη εποχιακών φρούτων και λαχανικών (5-7 μερίδες καθημερινά).
– Κατανάλωνε καθημερινά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
– Απόφυγε τις εξαντλητικές χημικές δίαιτες στις οποίες αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων γιατί δεν βοηθούν στην διατήρηση μιας καλής κατάστασης του δέρματος. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των δερματοπαθειών (κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηρότητα, αίσθημα καύσου). Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί σκληροδερμία και χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν ερυθρότητα, ευαισθησία, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα. Σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης C, γίνονται ορατοί πολύ μικροί μώλωπες ενώ το στεγνό και θαμπό δέρμα υποδηλώνει φτωχή πρόσληψη φυλλικού οξέος και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Επίσης, άτομα που παρουσιάζουν ακμή, συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου.


Μην ξεχνάς ότι με την ηλιοθεραπεία σου χρειάζεσαι πάντα αντιηλιακό! Κάνε
κλικ εδώ και μάθε πώς θα το φορέσεις σωστά αλλά και εδώ για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More