Αίμα μετά την επαφή: Πού μπορεί να οφείλεται; Τι πρέπει να κάνεις;

Καταρχάς, να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν πρέπει να πανικοβληθείς. Ούτε όμως και να αδιαφορήσεις. Σαφώς είναι κάτι που σου επιβάλλει να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου. Πολλές φορές, όπως θα διαβάσεις και παρακάτω, το αίμα μετά την επαφή μπορεί να μην σημαίνει και απολύτως τίποτα. Μπορεί όμως και να σημαίνει, για αυτό οφείλεις να τσεκάρεις.

Ο μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος Μπαγιώκος Βασίλειος σε ενημερώνει λεπτομερώς για τις πιθανές αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για μια ενδεχόμενη αιμορραγία μετά το σεξ και δίνει και κάποιες συμβουλές-οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που αντιληφθείς ότι αιμορραγείς.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΞ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Η αιμορραγία μετά το σεξ ορίζεται ως κολπική αιμορραγία. Δεν σχετίζεται με την περίοδο και εμφανίζεται μετά την σεξουαλική επαφή. Τα αίτια της ανώμαλης αιμορραγίας μετά την σεξουαλική επαφή ποικίλλουν με την ηλικία και η πιθανότητα ύπαρξης κακοήθειας είναι αρκετά μικρή σε κοπέλες νεαρής ηλικίας. Επίσης, η πιθανότητα ενδομητρικών πολυπόδων και ινομυωμάτων αυξάνεται με την ηλικία.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ
1. Κολπίτιδα – Τραχηλίτιδα
Η κολπίτιδα είναι ουσιαστικά φλεγμονή-μόλυνση του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας. Ένα από τα συμπτώματα ενδεχομένως να είναι η αιμορραγία μετά την επαφή. Σε τέτοια περίπτωση φρόντισε να ενημερώσεις άμεσα το γυναικολόγο σου καθώς η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που την έχει προκαλέσει.

2. Κολπική μόλυνση
Στην ουσία είναι η υπερανάπτυξη των μυκήτων που κατοικούν στην περιοχή του κόλπου. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, κάψιμο και ένα άοσμο, λευκό υγρό, ενώ κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αιμορραγία.

3. Μικροτραυματισμοί
Πολλές φορές στον κόλπο υπάρχει αρκετή ξηρότητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της επαφής. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να γίνει εντονότερη, κυρίως αν ο τραυματισμός είναι βαθύς (ρήξη) ή έπειτα από πιο “βίαιες”- έντονες επαφές με συνοδό χρήση “βοηθημάτων”. Αναλόγως του τραυματισμού, μπορεί να απαιτηθεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικώς ή να χρειασθεί ακόμη και συρραφή-αντιμετώπιση της ρήξεως στο χειρουργείο υπό νάρκωση.

4. Πολύποδες, τραχηλικοί-ενδοτραχηλικοί
Οι πολύποδες της μήτρας είναι συνήθως καλοήθεις όγκοι (99%) και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια (1%). Μπορεί να παρουσιάζονται επίσης με αιμορραγία ανάμεσα σε δυο περιόδους, μητρορραγία (βαριές περιόδους) καθώς και αιμορραγία κατά τη διάρκεια ορμονικής θεραπείας. Η θεραπεία είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση του πολύποδος, ο οποίος, αναλόγως της θέσεώς του, μπορεί να αφαιρεθεί με τοπική νάρκωση ή με μέθη στο χειρουργείο ή να χρειασθεί ακόμη και υστεροσκόπηση.

5. Φάρμακα

Αντισυλληπτικά χάπια, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Μπορεί κάποιες φορές -σπάνια- η χρήση φαρμάκων να προκαλέσει αιμορραγία.

6. Δυσπλασία του τραχήλου
Πρόκειται για προκαρκινικές αλλοιώσεις των κυττάρων που επικαλύπτουν τον τράχηλο (το κατώτερο τμήμα της μήτρας εντός του κόλπου) της μήτρας. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων -και δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό, όταν ξεκινάς το σεξ πριν την ηλικία των 18, όταν ο τοκετός έρχεται πριν την ηλικία των 16 καθώς και όταν υπάρχει ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η θεραπεία συνήθως γίνεται με μηχανικές μεθόδους που περιλαμβάνουν την καταστροφή των κονδυλωμάτων με κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία και laser και την αφαίρεση (εκτομή) των κονδυλωμάτων.

7. Χλαμύδια

Αποτελεί συνήθως ασυπτωματική νόσο και είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας ή σε επαφή με το σπέρμα, τα κολπικά υγρά ή αίμα. Θεραπεύεται με λήψη αντιβιωτικής αγωγής.

8. Τριχομονάδες
Είναι μια συνήθως σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από πρωτόζωα (μύκητες). Αν και σπανιότερα, η μετάδοση είναι επίσης δυνατή από το νερό της βρύσης, την επαφή με ούρα ή με καθίσματα τουαλέτας αλλά και σε πισίνες. Μπορεί σε δεύτερη φάση να προκαλέσει κολπίτιδα, της οποίας σύμπτωμα είναι η αιμορραγία.

9.
Καρκίνος
Αν και ο καρκίνος του γεννητικού συστήματος (τραχήλου-ενδομητρίου-κόλπου) αποτελεί ασυνήθη αιτία αιμορραγίας μετά το σεξ και μια σπάνια αιτία στις νεαρές γυναίκες, εν τούτοις, πρέπει να μπαίνει στην διαφορική διάγνωση και οφείλει ο γιατρός να το αποκλείσει κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της αιμορραγίας. Για αυτό και πρέπει να ζητάς ιατρική γνώμη κι εξέταση μετά από (έστω και ένα) επεισόδιο κολπικής αιμορραγίας μετά από το σεξ!

ΠΡΟΣΟΧΗ!
* Πιθανότητα εγκυμοσύνης. Μπορεί να είσαι εν αγνοία σου έγκυος, να έχει γίνει αποκόλληση πλακούντα και εκεί να οφείλεται η αιμορραγία. Για αυτόν το λόγο πρέπει οπωσδήποτε σε περίπτωση που έχεις έστω και μία υποψία, να συμβουλευτείς αμέσως τον γιατρό σου.

**Στο 50% των περιπτώσεων αιμορραγίας μετά την επαφή ΔΕΝ ανευρίσκεται κανένα αίτιο! Μπορεί δηλαδή να είναι ένα παθολογικό σύμπτωμα ή μία αιμορραγία αγνώστου αιτιολογίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΑΝ ΣΟΥ ΣΥΜΒΕΙ
– Εάν παρατηρήσεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο ΔΕΝ πρέπει να το αμελήσεις και να απευθυνθείς αμέσως στο γυναικολόγο σου (ακόμη και με ένα επεισόδιο -είναι ένα σύμπτωμα που ΔΕΝ θα πρέπει να αμελήσεις!).

– Όταν συμβεί, καλό είναι να καθίσεις ξαπλωμένη, να ηρεμήσεις, να εκτιμήσεις την ποσότητα της αιμορραγίας (εάν μπορείς) και να επικοινωνήσεις με το γιατρό σου.

– Σε περίπτωση που η αιμορραγία δεν σταματάει, θα πρέπει να ζητήσεις άμεσα ιατρική βοήθεια (και να παραμείνεις νηστική για την περίπτωση που θα απαιτηθεί χειρουργική αποκατάσταση πιθανού τραύματος).

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More