ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ! Τι είναι το σπιράλ; Πώς τοποθετείται; Έχει παρενέργειες;

Αντισύλληψη σημαίνει ελευθερία. Σημαίνει ευθύνη και “εξυπνάδα”! Είναι ο τρόπος μια γυναίκα να αποδείξει πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά της να επιλέξει πότε θέλει να κάνει παιδί, αλλά και πως δεν θα βάλει τη ζωή της σε κίνδυνο, με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και την επίπονη διαδικασία της έκτρωσης.

Ακόμη και στην Ελλάδα οι αμβλώσεις φτάνουν σήμερα τις 150.000 κάθε χρόνο. Η έκτρωση είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας, όμως θα πρέπει να είναι η τελευταία της επιλογή και όχι υποκατάστατο αντισύλληψης, αφού εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Είναι απλά μια απόφαση. Και δεν έχεις παρά να επιλέξεις, σε συνεννόηση με τον γυναικόλογο σου, την μέθοδο αντισύλληψης που σου ταιριάζει καλύτερα.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος παγκοσμίως είναι το αντισυλληπτικό χάπι, ενδεχομένως όμως να μη σε “καλύπτει”! Ιδιαίτερα αν θέλεις να λάβεις πιο μόνιμα και δραστικά μέτρα, για να μην έχεις το άγχος κάθε φορά που πλησιάζεις τον αγαπημένο σου. Ειδικά αν η σχέση σας ωριμάζει πια σαν το παλιό κρασί και δεν είσαι ελεύθερο πουλί.
Το σπιράλ ανήκει στις επιλογές που εξασφαλίζουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα που φτάνει μέχρι και το 97%.

Τι είναι το σπιραλ;

Το σπιράλ ή ενδομήτριο σπείρωμα είναι ουσιαστικά ένα σπειροειδές αντικείμενο κατασκευασμένο από πλαστικό και χαλκό. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται πολύ στις Δυτικές Χώρες και έχει εξελιχθεί για να αποφευχθούν επιπλοκές και να προσφέρει αντισυλληπτική προστασία μέχρι και 5 χρόνια.

Αν και ο ακριβής τρόπος που επιτυγχάνεται η αντισύλληψη δεν είναι σαφής. Μια εξήγηση μπορεί να είναι η παρακάτω. “Το ενδομήτριο σπείραμα, ως ξένο σώμα, δημιουργεί στην ενδομήτρια κοιλότητα μια άσηπτη φλεγμονή. Από τα λευκοκύτταρα που συγκεντρώνονται λόγω της φλεγμονής, απελευθερώνονται ουσίες τοξικές τόσο για τα σπερματοζωάρια όσο και για το γονιμοποιημένο ωάριο” αναφέρει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος.

Πώς ακριβώς τοποθετείται;
Καταρχάς, με τη βοήθεια του γυναικολόγου. Ο κ. Παράσχος εξηγεί πως πρόκειται για μια απλή διαδικασία που δεν χρειάζεται νάρκωση. “Δίνονται οδηγίες στην γυναίκα για αυτοέλεγχο μετά από κάθε εμμηνορρυσία (ψηλάφηση του νήματος που εξέχει από το τραχηλικό στόμιο) και έλεγχο από τον ιατρό σε τακτά χρονικά διαστήματα”.

Θα πρέπει να συνεννοηθείς με τον γυναικολόγο σου, γιατί τοποθετείται πάντα “προς το τέλος της εμμηνορρυσίας, όταν το τραχηλικό στόμιο είναι πιο ανοικτό. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί αμέσως μετά από αυτόματη ή τεχνητή έκτρωση ή εάν η γυναίκα έχει γεννήσει, 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό” εξηγεί ο κ. Παράσχος.

Γιατί να το επιλέξεις;
Είναι μια πιο μόνιμη λύση με μεγάλη αντισυλληπτική αποτελεσματικότητα (97%) και διάστημα αντισυλληπτικής προστασίας από 2 εως 5 χρόνια, με μόνη υποχρέωση από μέρους της γυναίκας να ανιχνεύει κάθε μήνα ότι το IUD είναι στη θέση του. Επίσης δεν είναι ακριβό σαν διαδικασία και η τοποθέτησή του είναι εύκολη.

Υπάρχουν παρενέργειες;

“Το σπιράλ είναι το πιο κατάλληλο αντισυλληπτικό μέσον για γυναίκες που έχουν γεννήσει και που έχουν σταθερή μονογαμική σχέση” εξηγεί ο μαιευτήρας γυναικολόγος.

Οι πιο επικίνδυνες παρενέργειες από τη χρήση του είναι:
– Μπορεί να προκληθεί φλεγμονή ή διάτρηση της μήτρας.
– Μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος πυελίτιδας σε γυναίκες με ιστορικό ή προδιάθεση.
– Μπορεί να αυξήσει ελάχιστα τον κίνδυνο για εξωμήτριο κύηση. Επί αποτυχίας της μεθόδου και κύησης οι αποβολές φτάνουν το 25-50%.
– Αυξημένη διάρκεια και ποσότητα αίματος καθώς και πόνος στην περίοδο που συνήθως ξεπερνιόνται μετά τους πρώτους μήνες και μόνο σε ένα ποσοστό 7% γίνονται αιτία να αφαιρεθεί το σπείραμα. Μικρή αιμόρροια μεταξύ δύο περιόδων είναι συχνή τους πρώτους μήνες.

Μπορούν όλες οι γυναίκες να το επιλέξουν;
Η μέθοδος του σπιράλ δεν ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες. Καλό είναι να μην προτιμάται από:
– Γυναίκες με πυελικές φλεγμονές η σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
– Γυναίκες με ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας.
– Γυναίκες με καρκίνο του σώματος η του τραχήλου της μήτρας.
– Γυναίκες με ανώμαλης η αδιάγνωστης αιμορραγίας από τα γεννητικά όργανα.

Read More

And More