Το καλοκαίρι φέρνει την ευεξία! Κι εμείς έχουμε 9 τρόπους για να στο αποδείξουμε…

Το ξέρεις βαθιά μέσα σου! Το καταλαβαίνεις… το καλοκαίρι δεν ονομάζεται τυχαία η εποχή “του καλού καιρού”! Αν μάλιστα στην πιο χαρούμενη περίοδο του έτους προσθέσεις και το επίθετο ελληνικό καλοκαίρι, τότε ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός, τόσο για τη διάθεση, όσο και για την ψυχολογία σου!

Είμαστε στην καρδιά του, το απολαμβάνουμε καθημερινά – εντάξει όσοι δεν έχουν βγει ακόμη σε άδεια, πιο πολύ τα Σαββατοκύριακα – και χωρίς να το παίρνουμε είδηση λειτουργεί σαν τον καλύτερο ψυχολόγο, το πιο δυνατό αγχολυτικό και το αποτελεσματικότερο τονωτικό! Και για να μη νομίζεις πως σου λέμε απλά λόγια του αέρα, έχουμε 9 λόγους – με τη βούλα της επιστήμης – που το ελληνικό καλοκαίρι χαρίζει ευεξία!

1.To φως τη μέρας
Ο τρόπος που σε “λούζουν” οι ηλιαχτίδες τα θερινά πρωινά, αλλά και στα αμέτρητα ηλιοβασιλέματα μοιάζει με βάλσαμο. Δεν μπορεί… θα έχεις αναμνήσεις από μπαλκονάκια με θέα τη θάλασσα σε διακοπές, να παίρνεις το πρωινό σου ή back to back με τον καλό σου να παρατηρείς τον ήλιο να σβήνει στη θάλασσα. Το φως της μέρας είναι κατά γενική ομολογία παράγοντας θετικής ψυχολογίας για έναν άνθρωπο. Και το καλοκαίρι το φως αυτό διαρκεί περισσότερο από ποτε! Δεν είναι τυχαίο που συχνά κρούσματα κατάθλιψης ή ασθένειες που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου εκδηλώνονται τους χειμερινούς μήνες.

Άλλωστε οι επιστήμονες της ψυχολογίας αναφέρονται συχνά στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, τις διαταραχές δηλαδή που μπορεί να έχει κανείς στη διάθεση και την ψυχολογία του, ανάλογα με την εποχή! Θέλεις περισσότερα για να πειστείς; Η εποχή που διανύουμε μιλά από μόνη της… Καλός καιρός, καλοκαίρι!

2.Τα κύματα της θάλασσας…

Δεν περιμέναμε την επιστήμη να μας το πει! Μη μου πεις πως δεν έχεις κάτσει ποτέ δίπλα στη θάλασσα να απολαμβάνεις τον ήχο της και να… ταξιδεύεις; Ποιο ήταν το συναίσθημα που σου προκάλεσε;

Έρευνα δείχνει πως ο ήχος από τα κύματα προκαλεί μια σειρά από αντιδράσεις στον εγκέφαλο συμβάλλοντας στη χαλάρωση και το αίσθημα απόλυτης ηρεμίας. Κράτησε επίσης πως μια τέτοια βαθιά χαλάρωση είναι από εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να αναζωογονήσουν μυαλό και σώμα.

3.Βουτιά από ψηλά…
Σε αλμυρή, γαλαζοπράσινη ελληνική θάλασσα. Ναι, ναι το ξέρεις ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε τόσο εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Το γνωρίζεις καλά πώς υπάρχουν ακροθαλασσιές στην Ελλάδα που θα τις ζήλευε ακόμη και ο πιο κοσμογυρισμένος άνθρωπος. Είσαι όμως ενήμερη για την ευεξία που σου προσφέρει το θαλασσινό νερό;

Όσο λοιπόν αφήνεσαι στην αγκαλιά της θάλασσας, παύεις να στέκεσαι και έτσι το αίμα διανέμεται με μεγαλύτερη ευκολία στο σημείο της κοιλιάς και των πνευμόνων, ενώ περισσότερο οξυγόνο μεταφέρεται και στον εγκέφαλο, γεγονός που σου δίνει ενέργεια και εγρήγορση!

4.Αεράκι καλοκαιρινό…
Τα μελτεμάκια του Αυγούστου ή απλά το μαϊστράκι (νότιος, νοτιοαναταλικός άνεμος) που έρχεται από τη θάλασσα στο νησί ή οπουδήποτε κοντά στην παραλία είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Το θαλασσινό αεράκι είναι φορτισμένο με υγιεινά ιόντα που αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά οξυγόνο. Περισσότερο οξυγόνο σημαίνει καλύτερη λειτουργία μυαλού και σώματος… επιπλέον, σημείωσε πως τα ιόντα αυτά του καλοκαιρινού αέρα επιταχύνουν την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ορμόνης γνωστής για την επίδραση της στην καλή ψυχολογία και τη θετική διάθεση.

5.Η πιο κατάλληλη εποχή για να βρεις τον έρωτα
Αφού διαβάσεις τις παρακάτω φράσεις, ίσως αναθεωρήσεις για την ιδέα που έχεις για τον ιδρώτα! Οι επιστήμονες λοιπόν ισχυρίζονται πως η έκκριση ιδρώτα αφήνει μια ανεπαίσθητη μυρωδιά που προσελκύει πιθανούς ερωτικούς συντρόφους. Η αποφορά του ιδρώτα ενεργοποιεί εκείνα τα σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σεξουαλική επιθυμία. Και πότε ιδρώνεις περισσότερο, αν όχι το καλοκαιράκι; Γι΄αυτό σου λέω το καλοκαίρι μπορεί να γίνει η καλύτερη “προξενήτρα” σου!

6. Αλλά και ο καλυτερος καιρός να απολαύσεις τον καλοκαιρινό έρωτα
Μπορεί να ακούγεται πολύ ρομαντικό, αφελές ή απλά κυνικό, αλλά το καλοκαίρι ο έρωτας, το σεξ και το πάθος γίνονται πιο δυνατά από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Γιατί; Για πολλούς λόγους:
– Η μεγάλη μέρα επηρεάζει θετικά τη σεξουαλική δραστηριότητα, αφού με το φως της μέρας αυξάνεται η ντομαμίνη και η σεροτονίνη του εγκεφάλου, ορμόνες που σχετίζονται άμεσα με τη λίμπιντο. Πρόσθεσε σε αυτά και τα ελαφριά καλοκαιρινά ρουχαλάκια και δεν θέλει και πολύ να καταλάβεις το γιατί…
– Η ζεστή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού, δεν είναι μόνο ένας τρόπος να φορέσουμε λιγότερα ρούχα, αλλά και μια πολύ καλή… προθέρμανση για σεξουαλική επαφή. Η υψηλή θερμοκρασία χαλαρώνει τους μύες και αυξάνει την αισθαντικότητα του δέρματος. Η συνέχεια είναι ακατάλληλη δια ανηλίκους…
– Επίσης, όταν κάνει ζέστη ο οργανισμός ρίχνει τους ρυθμούς του, πράγμα που βοηθά να έρθει κανείς σε επαφή με την αισθησιακή του πλευρά. Είναι τυχαίο νομίζεις που όταν θέλεις να περιγράψεις μια καλή σεξουαλική επαφή της δίνει το επίθετο… καυτή;


7.Περπατάς ξυπόλητη στην παραλία

Τώρα θα μου πεις τι σχέση έχει αυτό με την αίσθηση γαλήνης, την ευεξία και τη χαλάρωση! Έχει και παραέχει… Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Journal of the American Geriatrics Society όταν περπατάς ξυπόλητη αισθάνεσαι περισσότερη ισορροπία και συγκεντρώνεσαι καλύτερα σε ό, τι επιθυμείς. Επίσης το περπάτημα στην παραλία βοηθά στην χαλάρωση, αφού μειώνει ακόμη και την αρτηριακή πίεση. Μετά από περπάτημα 1 ώρας, 3 φορές την εβδομάδα και για 16 εβδομάδες, η πίεσή των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα μειώθηκε σημαντικά.

8.Γίνεσαι πιο κοινωνική…
Όσο και αν είναι πιο δύσκολο να είσαι συνέχεια έξω, το καλοκαίρι σε τραβά από τη μύτη! Δεν σε αφήνει να μείνεις κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους. Βλέπεις τους φίλους σου πιο συχνά, είναι πολύ πιο πιθανό να συναντήσεις και να γνωριστείς με νέους ανθρώπους και όπως αναφέρουν οι έρευνες, τις ημέρες με καλό καιρό είσαι πιο κοινωνική και ανοικτή σε νέες γνωριμίες. Και φυσικά, όσο το καλοκαίρι είναι παρόν, τόσο αναζητάς νέες δραστηριότητες! Η έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που έχουν πιο ενεργή κοινωνική ζωή ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς και ευτυχισμένοι.

9.Ακόμη και οι καλοκαιρινοί μεζέδες λατρεύουν την… ηρεμία σου
Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε μαγνήσιο και σελήνιο και σε βοηθούν να χαλαρώσεις, καλμάρουν τα νεύρα και προκαλούν μια εσωτερική ηρεμία. Επίσης τα καλά λιπαρά οξέα Ω3, που επίσης κατά κύριο λόγο θα βρεις στα ψάρια, προκαλούν την παραγωγή χαλαρωτικών ορμονών και έτσι βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες. Αν λοιπόν δεν το παρακάνεις με το… ούζο, κάθε μεζές με θαλασσινά θα σε φέρνει πιο κοντά στην γλυκιά καλοκαιρινή νιρβάνα!

Read More

And More