Μπορεί η γυμναστική να χαλάει τη δίαιτα σου; Πώς η διατροφή αναιρεί την προσπάθειά σου να γυμναστείς;

Λίγο η zumba που έγινε μόδα, λίγο ο στόχος του μπικίνι, ξεκίνησες γυμναστική. Κι εκεί που ήσουν τόσο περήφανη για την αφοσίωσή σου, ανέβηκες στη ζυγαριά! Μα τι πήγε λάθος; Πώς γίνεται να κάνεις διατροφή, να γυμνάζεσαι τακτικά και τελικά να μη χάνεις κιλά;

Είσαι σίγουρη ότι το είδος γυμναστικής που επέλεξες βοηθά την προσπάθειά σου να χάσεις κιλά; Κι από την άλλη έχεις επιλέξει τη σωστή διατροφή για να μην ιδρώνεις άδικα και με τις ώρες;

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας δίνει όλες τις πληροφορίες για την… λεπτή ισορροπία διατροφής και γυμναστικής και τον επιτυχημένο συνδυασμό που θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα!

ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η εξάσκη, ό,τι κι αν είναι αυτή και με την προϋπόθεση πως γίνεται με ασφάλεια, δεν κάνει κακό. Είναι όμως και προγράμματα γυμναστικής που δεν βοηθούν να χάσεις βάρος. Γιατί; Δες τα είδη εξάσκησης και πως αλληλεπιδρούν με το σώμα και θα καταλάβεις.

1. Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις αυτές επικεντρώνουν πιο έντονα στο μυικό σύστημα και το βοηθούν να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Είναι ο τρόπος να… κάνεις γράμμωση! Σε ποιον όμως απευθύνονται τέτοιου είδους ασκήσεις; Σε ένα άτομο που ενδιαφέρεται να αυξήσει βάρος και να αναπτύξει την μυϊκή του μάζα. Με απλά λόγια; Όταν κάνεις βαράκια, push ups, κοιλιακούς δυναμώνεις τους μύες αλλά δεν χάνεις κιλά. Χάνεις βέβαια λίπος, δυναμώνεις και γραμμώνεις. Αν όμως θέλεις να χάσεις κιλά, τότε ίσως απογοητευτείς από τον δείκτη της ζυγαριάς πιο πολύ κι όχι από τον καθρέφτη σου!

Smart Tip: Σε βάθος χρόνου οι ασκήσεις αυτές θα σε βοηθούν να καις περισσότερες θερμίδες, γιατί το αυξημένο μυικό σύστημα έχει και πιο υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Επιπλέον, οι αναπτυγμένοι μύες κάνουν το σώμα πιο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων ακόμη και όταν δεν γυμνάζεται!

Ποιες ασκήσεις ανήκουν στην κατηγορία: Κοιλιακοί, push ups, βάρη, ασκήσεις με αντιστάσεις όπως λάστιχα κτλ. Βρες ασκήσεις ενδυνάμωσεις στο TLIFE [Κάνε κλικ εδώ]

2. Καραδιαγγειακές ασκήσεις

Οι ασκήσεις που σε κάνουν να λαχανιάζεις, να ιδρώνεις, να αυξάνεις τους καρδιακούς σου ρυθμούς. Ένα άτομο που ενδιαφέρεται να χάσει κιλά θα συνδυάσει την διατροφή του με προγράμματα αερόβιας άσκησης που αυξάνουν τις καύσεις του μεταβολισμού και σε βοηθούν να κάψεις πιο άμεσα θερμίδες.

Ποιες ασκήσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία: Τρέξιμο, jogging, ποδήλατο, κολύμπι, χορός, Kick Boxing. Βρες αερόβιες ασκήσεις στο TLIFE [Κάνε κλικ εδώ]

Smart Tip: Αν αναρρωτιέσαι που ανήκουν οι ασκήσεις της yoga και της pilates, θα σου απαντούσα στην πρώτη κατηγορία. Με τη διαφορά πως οι ασκήσεις αυτές βοηθούν το σώμα και το μυικό σύστημα να αποκτήσεις παράλληλα και ευλυγισία. Με άλλα λόγια οι μύες δυναμώνουν, χωρίς όμως να “φουσκώνουν”, να αυξάνουν σε όγκο. Γι’ αυτό πιο δύσκολα θα πάρεις βάρος και όγκο από τη Yoga και την Pilates. Βρες ασκήσεις yoga και Pilates στο TLIFE [Κάνε κλικ εδώ]

ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΤΡΕΦΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ;
Τώρα που κατάλαβες πως δουλεύουν οι ασκήσεις και ξέρεις ποια να διαλέξεις για να χάσεις βάρος, ας περάσουμε στην απέναντι όχθη. Τι διατροφή πρέπει να κάνεις για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες εξάσκησης;

α. Στην αναερόβια άσκηση όπου στοχεύει σε ανάπλαση μυϊκού ιστού και ενδυνάμωση, ακολουθείται διαιτολόγιο με καθορισμένες για το άτομο ενεργειακές ανάγκες και αύξηση στην πρωτεΐνη.

β. Στην αερόβια άσκηση όπου στοχεύει κυρίως στην καύση λιπώδη ιστού, ακολουθείται διαιτολόγιο με καθορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις και ισορροπία στα μακροθρεπτικά συστατικά.

Tip: Δες εδώ τι πρέπει να τρώς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική

Διατροφικά λάθη πριν και μετά τη γυμναστική
Η διαιτολόγος επισημαίνει για εσένα τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις όταν γυμνάζεσαι, σε ό, τι αφορά στη διατροφή σου:

1. Δεν καταναλώνεται τροφή πριν την γυμναστική. Για να υπάρξει η σωστή απόδοση κατά την διάρκεια της γυμναστικής, πρέπει το σώμα να προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται. Ένα σνακ μια ώρα πριν τη γυμναστική είναι η καλύτερη λύση για να παρέχει στον οργανισμό την κατάλληλη ενέργεια που χρειάζεται.

2. Υπάρχει συνήθως η σκέψη… ¨αφού γυμνάστηκα μπορώ να φάω ότι θέλω¨ . Σύνηθες λάθος που γίνεται μετά την γυμναστική είναι η κατανάλωση θερμιδογόνων τροφών. Μισή ή μια ώρα γυμναστικής την ημέρα δεν θα έχει τόσο μεγάλη θερμιδική καύση ώστε να καλύψει το πλούσιο σε θερμίδες γεύμα.

3. Συνήθως επιλέγεται διατροφολόγιο με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης και ελάχιστη υδατανθράκων. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι τροφές είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Επίσης για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού χρειάζεται σωστή διατροφική αντιμετώπιση. Καλό είναι λοιπόν να μην αφαιρείται κανένα μακροθρεπτικό συστατικό κατά την διάρκεια της μέρας, αλλά να καταναλώνονται όλα στην σωστή, καθορισμένη αναλογία τους.

4. Δεν υπάρχει σωστή ενυδάτωση. Πολλοί άνθρωποι ενώ γυμνάζονται καθημερινά, δεν καταναλώνουν τη σωστή ποσότητα υγρών που απαιτείται. Τόσο κατά την διάρκεια της γυμναστικής όσο και όλη την μέρα, πρέπει να ενυδατώνεται ο οργανισμός με 1,5 -2 lt. Η απώλεια υγρών κατά την διάρκεια της άσκησης γίνεται μέσω του ιδρώτα. Η άμεση αναπλήρωσή τους θα αποτρέψει την πρόωρη εξάντληση και αδυναμία. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, κυρίως με το νερό, αυξάνει τον μεταβολισμό αφού και αυτό με τη σειρά του συμβάλει στην μυϊκή τόνωση. Αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει διάφορες ουσίες καθώς και ορμόνες και ένζυμα του οργανισμού.

5. Δεν τρώμε αμέσως μετά το γυμναστήριο.
Συνήθως αμελείται η κατανάλωση γεύματος μετά το γυμναστήριο. Όμως το καταναλισκόμενο γλυκογόνο στη διάρκεια της άσκησης πρέπει να αναπληρωθεί στο πρώτο μισάωρο μετά την άσκηση. Μετά την μισή ώρα η απορρόφησή του μειώνεται. Άρα πρέπει να αναπληρωθεί άμεσα.

Stay Cool
Είπαμε… γυμναστική είναι υγεία και ευεξία σε κάθε περίπτωση. “Μερικές φορές, ενώ υπάρχει η καθημερινή άσκηση, τα κιλά παραμένουν ίδια. Παρόλα αυτά, ένας οργανισμός που γυμνάζεται ακόμη και το βάρος να είναι ίδιο, σίγουρα η κατανομή λίπους και νερού στο σώμα του αλλάζει! Οι σωματομετρήσεις είναι ένας τρόπος για να μπορέσει να παρατηρήσει κανείς αν αλλάζει το σώμα του” εξηγεί η κα. Καπώλη.

Κάνε το σωστό… ταίριασμα
Για να μην μένεις όμως με την απορία η διαιτολόγος σου έχει τη λύση για ό, τι κι αν επιλέξεις. Δεν έχεις βρει ακόμη τη διατροφή που σου ταιριάζει; Κάνε κλικ εδώ και βρες το πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Αφού λοιπόν έχεις τη δίαιτα, δες τι ασκήσεις γυμναστικής προτείνει η διαιτολόγος:

– Γυμναστήριο και αερόβια άσκηση: Για ανθρώπους που αγαπούν το γυμναστήριο και είναι γι’ αυτούς ένας τρόπος χαλάρωσης, καλή προσπάθεια θα γίνει δίνοντας βάση κυρίως σε μηχανήματα όπως διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό, step και aerobic.

Χορός: Μια καλή επιλογή εκγύμνασης του σώματος είναι ο χορός. Εκτός από τις θερμίδες που καίγονται, το σώμα χαλαρώνει και ηρεμεί. Μπορεί να επιλεχθεί κάθε είδος αυτού, αλλά και κάτι πρωτότυπο και μοντέρνο όπως η zumba!

Καθημερινές συνήθειες για πολυάσχολα κορίτσια: Εάν πάλι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, μπορείς να εκμεταλλευτείς άλλους τρόπους ώστε να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους όπως:
α.Tουλάχιστον 3 μέρες/βδομάδα περπάτημα, ασκήσεις στο σπίτι με DVD ή σχοινάκι.

β.Πάρκαρε το αμάξι σου όσο πιο μακριά μπορείς από οποιοδήποτε προορισμό ή επίλεξε προορισμούς που είναι εύκολοι για σένα, και πήγαινε με τα πόδια.

γ. Συστήνεται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα περπάτημα 45 λεπτών για 1 μήνα και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει εναλλακτική μορφή άσκησης σε συνδυασμό με την αερόβια.

Read More

And More