ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ! 11 tips καλοκαιρινής υγιεινής για να αποφύγεις μυκητιάσεις και κολπίτιδες

Φύγαμε για την παραλία! Δεύτερο μαγιό πήρες; Έλεγξες αν η παραλία έχει ντουζιέρα; Έβαλες στην τσάντα σου το άνετο βαμβακερό σου εσώρουχο; Είναι κάποιες μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες που αν δεν τις λάβεις σοβαρά υπόψη σου, μπορεί να χαλάσεις τις διακοπές σου.

1. Ένα μαγιό ποτέ δεν είναι αρκετό… Το ξέρεις ίσως καλά! Το θέμα όμως είναι αν το τηρείς πραγματικά. Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία, αλλά και την υγιεινή των γεννητικών οργάνων και του κόλπου. Η υγρασία που μένει στο μαγιό μετά το μπάνιο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν μύκητες των γεννητικών οργάνων, κολπίτιδα ή ακόμη και ουρολοίμωξη…


2. Και δεν είναι μόνο το μαγιό σου! Τα εσώρουχα, αλλά και τα στενά ρούχα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ευαίσθητη περιοχή με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό! Προτίμησε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα και απόφυγε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών. Η πίεση στο σημείο, η τριβή με συνθετικά υφάσματα που θα αυξήσει τη θερμότητα τοπικά μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα εμφάνισης μυκητιάσεων, κολπίτιδας ή και ουρολοίμωξης.


3. Μη μένεις στην παραλία με τις ώρες χωρίς ένα ντους φρεσκαρίσματος. Δεν είναι μόνο το νερό της θάλασσας και το νωπό μαγιό που μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα. Και ο ιδρώτας από τη ζέστη και την ηλιοθεραπεία δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μηκυτιάσεων. Σκέψου επίσης, πως για να επαναλάβεις την αντηλιακή σου κρέμα πρέπει πάντα να κάνεις ένα ντους. Το λάδι και η αντηλιακή κρέμα μπορεί να αποτελέσουν ένα φιλμ, που φυλακίζει όλα τα μικρόβια πάνω στο σώμα σου.


4. Το καλοκαίρι κάνεις ντους σχεδόν κάθε μία ώρα… Το πρωί που ξυπνάς, πριν κατέβεις στην παραλία, μετά το μπάνιο στη θάλασσα, πριν βγεις το βράδυ κτλ. Μια από όλες, χρησιμοποίησε ειδικό προϊόν για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής. Παράλληλα μην ξεχνάς να πλένεις με άφθονο νερό τα γεννητικά όργανα…

Smart Tip
: Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται. Τα ισχυρά αντισηπτικά και οι κολπικές εσωτερικές πλύσεις, χωρίς ιατρικό λόγο μπορεί να διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσουν κολπίτιδα.


5. Βρήκες την ειδυλλιακή αμμουδιά… Δεν θέλεις να φύγεις ποτέ από τη θάλασσα! Πετσέτα για να ξαπλώσεις πήρες; Καλό είναι να αποφύγεις την άμεση επαφή με την άμμο, όπου μπορούν και επωάζονται οι μύκητες γεννητικών οργάνων, συντηρείται ανεπιθύμητη υγρασία στο σώμα και επιτρέπει σε βρομιές να έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες περιοχές. Διάλεξε μια παχιά πετσέτα για να αποφύγεις την επαφή με την άμμο.


6. Πως συμβαίνει και κάθε χρόνο οι δύσκολες μέρες σου συμπίπτουν με τις διακοπές, παραμένει ένα μυστήριο. Δεν υπάρχει όμως καμία πιθανότητα να κάτσεις στην ξαπλώστρα και να κοιτάς τις φίλες σου να πλατσουρίζουν στα νερά! Κανείς δεν θα σου απαγορέψει να κολυμπήσεις με ταμπόν! Όμως χρησιμοποίησε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και κάθε φορά, όχι περισσότερο από οκτώ ώρες.

Μην ξεχνάς: Το ταμπόν δεν αντικαθιστά τη σερβιέτα. Περιόρισε τη χρήση του σε ειδικές περιπτώσεις όπως, π.χ. το κολύμπι.


7. Τρελαίνεσαι να βυθίζεις τα πόδια στην άμμο… Να περπατάς ανέμελα δίπλα στο κύμα και να σχηματίζεις πατουσάκια πίσω σου! Καλό είναι να είσαι προσεκτική το καλοκαίρι γιατί οι μύκητες των ποδιών παραμονεύουν.

– Διατήρησε τα πέλαμτά σου στεγνά και σκούπισε σχολαστικά με την πετσέτα ανάμεσα στα δάκτυλα μετά το μπάνιο.

– Μην φοράς ποτέ τα ίδια παπούτσια δεύτερη μέρα, τα οποία πρέπει πάντα να αερίζεις καλά και σε καθημερινή βάση.

– Αν χρειαστεί να φορέσεις κάλτσες, καλό είναι να έχεις στο νου σου να τις αλλάζει τακτικά.


8. Η προστασία από τον ήλιο δεν πρέπει να σου διαφεύγει ποτέ! Ποτέ όμως… Ξέρεις πως ο ήλιος δεν είναι πάντα φιλικός! Γι’ αυτό ηλιοθεραπεία ποτέ τις μεσημεριανές ώρες. Μείνε μακριά από την παραλία μεταξύ 11:00 και 16:00, πάρε πάντα μαζί σου νερό και υγρά για να πίνεις και μισή ώρα πριν βγεις στον ήλιο φρόντισε να βάλεις αντηλιακό και να επαναλαμβάνεις κάθε δύο ώρες για όσο διάστημα βρίσκεσαι εκτεθειμένη στον ήλιο. Προστατεύεις την επιδερμίδα σου από τον καρκίνο του δέρματος, φροντίζεις ώστε να μένει νέο και σφριγηλό και αποτρέπεις την αφυδάτωσή του…


9. Καλοκαίρι, διακοπές, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και… ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΟΥ! Απολαμβάνεις το καλοκαιρινό σεξ όσο τίποτα άλλο! Η εποχή είναι η πιο… καυτή τόσο για την θερμοκρασία περιβάλλοντος, όσο και για την λίμπιντό σου! Μην παρασύρεσαι όμως σε ατοπήματα υγιεινής και καθαριότητας. Δεν είναι κρίμα εσύ να έχεις πάρει όλα τα μέτρα και να έχεις προβλήματα εξ’ αιτίας της αμέλειας του αγαπημένου σου; Απαιτούμε (πρόσεξες το ρήμα; δεν ζητάμε, απαιτούμε) από το αγόρι μας να κάνει μπάνιο πριν από κάθε ερωτική επαφή. Σε αντίθεση με εκείνον, είσαι πιο εκτεθειμένη σε μολύνσεις που μπορεί να προσβάλλουν τα γεννητικά σου όργανα.


10. Σιδέρωσε το! Όπως σιδερώνεις τα εσώρουχά σου για να “σκοτώσεις” τους μικροοργανισμούς, το ίδιο πρέπει να κάνεις και με το μαγιό! Οι ειδικοί μιλούν για την πιο συχνή και ταυτόχρονα πιο επικίνδυνη αμέλεια. Ποτέ το μαγιό κατ’ ευθείαν από την απλώστρα. Πέρασέ το με το σίδερο στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα και διώξε κάθε κίνδυνο.
Kαι όπως είπε και ο γυναικολόγος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να βάλεις στη βαλίτσα σου είναι το σίδερο.


11. Αλλού ξαπλώνεις… με άλλη στεγνώνεις! Δεν παίρνουμε ποτέ ΜΟΝΟ ΜΙΑ πετσέτα μαζί μας. Γιατί σε αυτή την περίπτωση ό, τι απέφυγες από την αμουδιά με την παχιά πετσετούλα σου, θα το φέρεις σε επαφή με το σώμα αν σκουπιστείς με αυτή την ίδια πετσέτα. Η πετσέτα λοιπόν που θα… στρωθεί για να υποδεχτεί το καλομαυρισμένο σώμα σου, δεν πρέπει ποτέ να είναι η ίδια με εκείνη που σκουπίζεις το νερό βγαίνοντας από τη θάλασσα.

Read More

And More