“4 καλαμάκια κοτόπουλο και πίτα για βραδινό;” Με την Πρωτεϊνική Δίαιτα χάνεις 6 κιλά…

Πώς θα σου φαινόταν μια δίαιτα όπου θα έτρωγες πιο πολύ σουβλάκι, αυγά ή ακόμη και σουφλέ τυριών και λιγότερο μακαρόνια, ρύζι και ψωμί; Αν είσαι περισσότερο του κρέατος και του ψαριού παρά της μακαρονάδας και του ριζότου ίσως βρήκες τη δίαιτα που σου ταιριάζει.

Περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότεροι υδατάνθρακες… Αυτή είναι και η βασική διαφορά των πρωτεϊνικών διαιτών, από τις άλλες. Και όλα αυτά σου υπόσχονται 6 κιλά σε ένα μήνα και πιο γρήγορη απώλεια κιλών γενικότερα, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες.

Είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι πιο διάσημες δίαιτες των τελευταίων ετών όπως η Atkins Diet, η Zone Diet και η South Beach Diet που συστήνουν διαιτολόγια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και ταυτόχρονα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. “Οι εμπνευστές των διαιτών αυτών ισχυρίζονται πως μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες προκαλεί κατεξοχήν απώλεια σωματικού λίπους. Επίσης, το γεγονός ότι η πρωτεΐνη προκαλεί καλύτερο κορεσμό, μειώνει το αίσθημα πείνας” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρρικα Νταουτίδου.

Γιατί να την κάνεις;
“Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που ταιριάζει στην καθημερινότητά σου και μπορείς να διατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα” επισημαίνει αρχικά η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρρικα Νταουτίδου. Το μόνο λοιπόν που έχεις να κάνεις είναι να δεις αν η πρωτεϊνική δίαιτα είναι αυτή που θα σε κάνει να την ακολουθήσεις χωρίς να βαρυγγομάς. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεις δεκάδες άλλες δίαιτες στο αρχείο του TLIFE, κάνοντας κλικ εδώ


Αν θέλεις να κατεβάσεις το πρόγραμμα της δίαιτας στον υπολογιστή σου, κάνε κλικ εδώ

Tip: Οι συνταγές που προτείνονται (όπως για παράδειγμα κοτόπουλο στη λαδόκολλα), δεν πρέπει να σε περιορίζουν, αν θέλεις να ετοιμάσεις το φαγητό σου λίγο διαφορετικά. Πάντα βέβαια τηρώντας τις ποσότητες και τα υλικά. Η διαιτολόγος πολύ απλά προτιμά να δίνει εναλλακτικές προτάσεις για περισσότερη ποικιλία!

ΛΥΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ
Δίαιτες τέτοιου τύπου έχουν προκαλέσει και μεγάλη αντιπαράθεση για το αν είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σου λύσουν κάθε απορία για το πόσο ακίνδυνες ή επικίνδυνες είναι και αν θα λειτουργήσουν για σένα:

Είναι η πρωτεϊνική δίαιτα πιο αποτελεσματική από τις άλλες που απλά είναι πιο χαμηλές σε θερμίδες;
Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους στην απώλεια βάρους, έρευνες έχουν δείξει πως πρωτεϊνικές δίαιτες, σε σύγκριση με συμβατικές δίαιτες ενεργειακού περιορισμού, οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε διάρκεια 3 και 6 μηνών. Η διαφορά αυτή όμως δεν είναι σημαντική μετά την πάροδο 12 μηνών, όπου φαίνεται ότι οι 2 τύποι δίαιτας έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει την υγεία μου η τόση πρωτεΐνη;
Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια μίας πρωτεϊνικής δίαιτας εξαρτάται από τον σωστό σχεδιασμό και χειρισμό της. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη νεφρική λειτουργία, ειδικά όταν υπάρχει βεβαρυμμένο ιστορικό. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν, ακόμη, πως η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζωικής πρωτεΐνης οδηγεί σε αυξημένες απώλειες ασβεστίου από τα ούρα, με κίνδυνο για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Όσον αφορά τώρα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μία πρωτεϊνικής δίαιτας, να πούμε πως παρόλο που είναι επίφοβη η ταυτόχρονη υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, η προσεκτική πρόσληψή τους μπορεί να αποτρέψει την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, ενώ μάλιστα η ταυτόχρονη χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων ενισχύει την πτώση των επιπέδων τριγλυκεριδίων αλλά και την άνοδο των επιπέδων «καλής», HDL-χοληστερόλης!


Τελικά είναι λάθος να ακολουθήσω μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες;

Σίγουρα άτομα με διαταραγμένη νεφρική λειτουργία δεν θα ήταν καλό να την ακολουθήσουν, ενώ σημαντική είναι και η προσεκτική κατανάλωση ζωικών λιπαρών από άτομα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Άλλες ομάδες ατόμων που είναι πολύ πιθανό να επωφεληθούν από μία δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη είναι άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, που δυσκολέυονται να μεταβολίσουν υψηλό ποσά υδατανθράκων.

Read More

And More