A. Winehouse: Η ραγδαία άνοδος, η τραγική πτώση και ο αναμενόμενος θάνατος!

Χθες το απόγευμα, λίγο πριν τις τέσσερις, έφυγε από τη ζωή η διάσημη τραγουδίστρια, Amy Winehouse. H Amy, μπορεί κατά καιρούς να απασχολούσε τα media με την extreme συμπεριφορά κι εμφάνισή της ή τις κακές της… συνήθειες, δεν έπαυε όμως να είναι μια σπουδαία καλλιτέχνης με εξαιρετική φωνή, ταλέντο στη δημιουργία στίχων και πάνω από όλα, μια πολύ καλή ψυχή.

Η είδηση του θανάτου της έσκασε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ, όχι μόνο στους θαυμαστές και τους συγγενείς της, αλλά σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει, ότι σε ηλικία μόλις 27 ετών και με πολλά ακόμα να προσφέρει στο μουσικό στερέωμα, η Amy έφυγε για μέρη μακρινά…

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί μία… σύπτωση. Οι ”ήρωες” της Amy, άνθρωποι που θαύμαζε, όπως ο Kurt Cobain, o Jimi Hendrix, η Janis Joplin και ο Jim Morrison, έφυγαν από τη ζωή επίσης στην ηλικία των 27!

Ας ξετυλίξουμε όμως, μαζί το άλμπουμ της ζωής της, που έχει εξίσου καλές και άσχημες στιγμές… Από τη ραγδαία της άνοδο και επιβράβευση έως την τραγική της πτώση…

Η Αmy Winehouse γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1983 στο Βόρειο Λονδίνο και ήταν το δεύτερο παιδί του Mitch και της συζύγου του, Janis. Είχε εξαιρετικό κι αστείρευτο ταλέντο, μιας και εκτός από τραγουδίστρια, ήταν και στιχουργός, ενώ μάλιστα, κατάφερε να ενώσει στις μελωδίες της διαφορετικά είδη μουσικής, όπως την R & B , τη soul και τη jazz.

Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν 9 ετών και η ίδια μετακόμισε με τον αδερφό της, Alex στο Southgate του Λονδίνου, που απείχε μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο αποτοξίνωσης των σταρ, Priory, για να μείνουν με τη μητέρα τους. Το 2007 ο πατέρας της είπε στο περιοδικό Rolling Stone για την κορούλα του: ”Ήταν ανέκαθεν πολύ ισχυρογνώμων. Δεν συμπεριφερόταν άσχημα απλά… διαφορετικά!”

Σε ηλικία 10 ετών δημιουργεί με κάποιους φίλους της το συγκρότημα ”Sweet ‘n’ Sour”, ενώ στα 12 της εγγράφεται στο Sylvia Young Theatre School, από όπου όμως την διώχνουν σύντομα επειδή έκανε τρύπα στη μύτη. Τέσσερα χρόνια μετά εντάσσεται στο Brit School και με την χαρακτηριστική φωνή της -βαθιά, βραχνή και φρέσκια- κλείνει συμφωνία με την εταιρεία του Simon Fuller, η οποία την οδήγησε να υπογράψει συμβόλαιο με την Island Records.

Το 2003 κάνει το ντεμπούτο της με το άλμπουμ ”Frank”, το οποίο γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο και της χαρίζει μια υποψηφιότητα για το βραβείο Mercury. Το 2006 το ”Back to Black” την οδήγησε σε έξι ακόμα υποψηφιότητες για την κατάκτηση των βραβείων Grammy, από τις οποίες κατάφερε να κερδίσει τις πέντε, μεταξύ των οποίων το ”Best New Artist”, το ”Record of the Year” και το ”Song of the Year”. Στις 14 Φεβρουαρίου 2007 κερδίζει ένα από τα Brit Awards και συγκεκριμένα το Best British Female Artist. Κι όλα αυτά είναι απλά ένα δείγμα των επιτυχιών της και της ραγδαίας εξέλιξής της.

Η πρώτη της σχέση που θα δει το φως της δημοσιότητας, ήρθε περίπου το 2003, όταν η Amy γνώρισε τον Blake Fielder σε ένα μπαρ και σύντομα έκανε τατουάζ με το όνομά του πάνω από την καρδιά της. Η σχέση τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκωτσέζικο ντους και ήταν ιδιαίτερα θυελλώδης… Οι δυο τους έκαναν κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ. Επιπλέον, σε φωτογραφία της το 2007, η Amy είχε μώλωπες στο πρόσωπό της ενώ στις μπαλαρίνες που φορούσε υπήρχαν αίματα.

Μέχρι το 2006 και με μία σχέση που μετρά τρία χρόνια, η Amy χάνει απότομα πολύ βάρος, αλλάζει κόμμωση, αποκτά περισσότερα τατουάζ, κάνει χαρακτηριστικό ”γατίσιο” βάψιμο στα μάτια και έχει εθιστεί στο ποτό και τα ναρκωτικά. Το ”Back to Black”, όμως, έρχεται και την καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα ”αστέρια” παγκοσμίως!

Πλησιάζοντας σιγά σιγά στο… μέχρι χθες, θυμόμαστε την Amy που το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν ήταν καθόλου καλά ψυχολογικά, είχε ξεφύγει και η κατάσταση με τη χρήση ουσιών και αλκοόλ και όλα πήγαιναν για εκείνη από το κακό στο χειρότερο, ειδικά μετά την αποτυχημένη της περιοδεία -που δεν ολοκληρώθηκε- στην Ευρώπη. Η εμφανισή της στο Βελιγράδι, που κατέρρευσε κυριολεκτικά, αλλά και η ακύρωση της συναυλίας στην Ελλάδα, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως.

Τέλος, πριν μια βδομάδα επισκέφθηκε τη 14χρονη βαφτιστήρα της, Dionne Bromfield, που τραγουδούσε στο iTunes festival. Κάποια στιγμή μάλιστα, ανέβηκε στη σκηνή, άρπαξε το μικρόφωνο και παρότρυνε τον κόσμο να αγοράσει το album της Dionne. Δημοσιογράφος, όμως, που τη γνώριζε πολύ καλά, είπε πως την πίεζαν να κάνει εμφανίσεις δίνοντάς της αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, ώστε να στέκεται. H Amy δεν μπορούσε να αποτοξινωθεί και όλοι, ανάμεσά τους και ο πατέρας της, μιλούσαν για βέβαιο θάνατο. Μεσα στις επόμενες ώρες αναμένεται το πόρισμα του ιατροδικαστή.

Καλό όμως, θα ήταν να θυμόμαστε την Amy για το καλλιτεχνικό της έργο και τίποτα άλλο! Άλλωστε δεν ενόχλησε ούτε έβλαψε ποτέ κανέναν με την προκλητική της συμπεριφορά. Ήταν ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, που χαντακώθηκε από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά… Ελπίζουμε τώρα να αναπαυθεί και το νέο της ταξίδι να είναι περισσότερο γαλήνιο!

Read More

And More