Γιάννης Κακλέας για την πρεμιέρα της παράστασης “Αχαρνής”: “Είναι πολιτική πράξη αυτό που κάνουμε”

Ένα τρομερά επίκαιρο έργο του Αριστοφάνη θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Πρόκειται για την πολιτική κωμωδία “Αχαρνής” σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Κακλέα το οποίο παρουσιάζει η Φιλοθέατον σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Άρη Σερβετάλη, Φάνη Μουρατίδη, Λεωνίδα Καλφαγιάννη και Χρήστο Χατζηπαναγιώτη. Παίζουν ακόμα οι Σωκράτης Πατσίκας, Λάμπρος Κτεναβός, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Κοψιδάς, Αγγελική Τρομπούκη, Κώστας Γαβαλάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αλέξης Φουσέκης, Αχιλλέας Χαρίσκος και Θανάσης Ζερβόπουλος.

Οι συντελεστές βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης στο θέατρο Γκλόρια για να μιλήσουν για την απόφασή τους να αψηφήσουν τις δυσκολίες της εποχής και να παρουσιάσουν αυτό το έργο, για το οποίο δούλεψαν επί τρεις μήνες, στο κοινό. Το TLIFE ήταν εκεί για να σου μεταφέρει όλο το κλίμα!

Ο Γιάννης Κακλέας, ιδιαίτερα συγκινημένος, παρέθεσε ένα ποίημα του Τάσου Λιβαδίτη με το οποίο τελειώνει το έργο:
“Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και
για το δίκαιο.
Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα
ματώσουν απ΄ τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων
Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζει την αδικία.”

“Είναι πολιτική πράξη αυτό που κάνουμε σίγουρα αλλά γίνεται μέσα από αυτό που εμείς ξέρουμε να κάνουμε καλά, την τέχνη μας”, εξήγησε στη συνέχεια. Κάτι στο οποίο συνηγόρησαν και οι πρωταγωνιστές του έργου που τόνισαν πως ξέρουν ότι θα παίξουν γνωρίζοντας ότι απέναντι τους δεν θα έχουν γεμάτες θέσεις.

“Πιστεύω ότι το θέατρο είναι μια τέχνη πολύ δυνατή και σε δύσκολους καιρούς ξέρει να παίζει βασικό ρόλο. Βασικό ρόλο να φωτίσει, όχι τον φανατισμό των ανθρώπων, αλλά να θυμίσει τον βαθύ του εαυτό τον δύσκολο τρόπο να ζει κανείς, πέρα από συνθήματα και κλισέ. Τη βαθύτητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό θα μας οδηγήσει στις σωστές αποφάσεις και στη σωστή πορεία για να μη χαθούμε. Γιατί δεν είμαστε ένας τυχαίος λαός… Είμαστε πλούσιος λαός”, είπε κλείνοντας ο σκηνοθέτης.

Όσοι από τους ηθοποιούς πήραν το λόγο μίλησαν για μία διαφορετική παράσταση και για την ελπίδα ο κόσμος να την αγκαλιάσει και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα από αυτή. Οι ίδιοι πάντως έχουν κάνει έν απολύ δυνατό “παρεάκι” που ενωμένοι θα συνεχίσουν μέχρι εκεί που μπορούν.

Η παράσταση “Αχαρνής” κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή (10 Ιουλίου) και θα παρουσιαστεί και στις 11 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Read More

And More