Λεωνίδας Καλφαγιάννης στο TLIFE: Το θέατρο, το ”Κάτω Παρτάλι” και η συνάντησή του με την Ελένη Μενεγάκη!

Αν συναντήσεις τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη στο δρόμο θα τον προσέξεις σίγουρα λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης. Αν τον αναγνωρίσεις και το καταλάβει, θα σου χαμογελάσει και κατά πάσα πιθανότητα θα φύγει. Όχι από ψώνιο αλλά από συστολή. Παρόλο που πλέον ανήκει στους επιτυχημένους ηθοποιούς της γενιάς του και γνωρίζει μεγάλη αποδοχή και αγάπη από τον κόσμο -ειδικά από τον γυναικείο πληθυσμό- εκείνος παραμένει πάντα το ίδιο ντροπαλός. Αν νιώσει όμως άνετα εκδηλώνεται, κάνει πλάκα και μιλάει για ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα.

Το TLIFE τον συνάντησε στο θέατρο Παλλάς, λίγο πριν παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί με τίτλο “Αρσενικό και παλιά δαντέλα”. Στο δικό του ”γήπεδο”. Πόζαρε στον φωτογραφικό φακό του Πέτρου Χόντου μέσα στο εντυπωσιακό σκηνικό του έργου -το οποίο θα το απολαμβάνεις μέχρι και την πρώτη Ιουνίου- ενώ παράλληλα απαντούσε στις ερωτήσεις μου…

Ο χρόνος σου μοιράζεται ανάμεσα στις παραστάσεις με το έργο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα», τα γυρίσματα για το «Κάτω Παρτάλι» αλλά και σε αυτά για τα διαφημιστικά στα οποία συμμετέχεις. Προλαβαίνεις μέσα σε όλα αυτά να κάνεις και πράγματα για σένα;
Βρίσκομαι επίσης σε πρόβες για την παράσταση Αδελφοί Καραμαζόφ: η εμπειρία μιας ανάγνωσης στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών που θα την παρουσιάσουμε τον Ιούνη στην αυλή της μονής του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη. Η αλήθεια είναι ότι χρόνο πολύ δεν έχω αλλά αυτά που κάνω αυτή την περίοδο είναι πράγματα που μου αρέσουν και με γεμίζουν και τα χαίρομαι. Είναι πράγματα, κατά μία έννοια, που κάνω για μένα.

Σε είδαμε πρόσφατα στα εγκαίνια ενός νέου μαγαζιού με παγωτά Magic, στο κέντρο της πόλης. Αλήθεια, ποια είναι η σχέση με τα παγωτά και με τα γλυκά γενικά; (δες εδώ φωτογραφίες από τα εγκαίνια)
Είμαι ο κατ’ εξοχήν γλυκατζής τύπος που δεν μπορεί να ζήσει μέρα χωρίς έστω λίγη ζάχαρη να κρατσανίζει στον ουρανίσκο του. Σκέψου ότι τον καφέ μου τον πίνω με 5 κουταλιές και πίνω 3- 4 καφέδες την ημέρα. Όσο δε για παγωτά ασ’το.. Χειμώνα καλοκαίρι με παγωτά την βγάζω και ήρθε και αυτή η ωραία κίνηση από την Magic -όπου φτιάχνεις μόνος σου το παγωτό σου- και έχω ξεφύγει… Χωρίς γλυκά η ζωή είναι αδιάφορη.

Όταν ήσουν μικρός μέτραγες πόσα παγωτά έφαγες το καλοκαίρι;
Δεν τα μέτραγα… Προτιμώ να ζω τα πράγματα παρά να τα καταγράφω.

Στο ρόλο σου στο «Κάτω Παρτάλι» έχουμε προσέξει το καλογυμνασμένο σώμα σου. Είναι κάτι που το επιδίωξες επί τούτου για τον ρόλο ή ακολουθείς σταθερά κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής; Παίζει σημαντικό ρόλο για σένα η εμφάνιση;
Για τον Θανάση έκανα γυμναστική και προσπαθώ έως και τώρα να είμαι προσεκτικός. Το ωράριό μου αυτή τη στιγμή δεν μου επιτρέπει να πηγαίνω πια στο γυμναστήριο αλλά μια καλή διατροφή, προσεχτικές ποσότητες φαγητού και αρκετό νερό κάνει την μισή δουλειά. Η εμφάνιση παίζει ρόλο ως ένα σημείο. Είναι ένα δείγμα υγείας να προσέχεις το σώμα σου ωστόσο να μην μένουμε μόνο σε αυτό. Χρειάζεται και η εκγύμναση του πνεύματος αν θέλουμε να είναι μαζί μας ο άλλος πάνω από μισή ώρα.

Η σειρά του Mega, όπως όλα δείχνουν, θα πάει και για του χρόνου. Τι μπορείς να μας αποκαλύψεις για τον «Θανάση» και τα επόμενα επεισόδια;
Δεν μπορώ να αποκαλύψω διότι δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω από αυτά που ξέρετε ήδη. Είμαι ντετέκτιβ που κάνω τον γεωπόνο.. Το τι θα γίνει μετά ιδέα δεν έχω.

Σε παλαιότερη συνέντευξη μου έχεις πει ότι είσαι ντροπαλός και γενικά οι αντιδράσεις των θαυμαστριών σού φέρνουν αμηχανία. Πλέον, που έχεις σίγουρα περισσότερες λόγω του «Θανάση» αλλά και του «Ελενίτσα», το διαχειρίζεσαι διαφορετικά; (διάβασε την συνέντευξη εδώ)
Το ίδιο είναι για μένα. Δεν μπορείς να είσαι ολίγον έγκυος. Ή είσαι ή δεν είσαι. Δεν είναι μια κατάσταση φτιαχτή, επίπλαστη. Η συστολή μου είναι εκ του φυσικού μου και όσο και αν κρατήσει αυτή η σχέση που έχω αποκτήσει με τον κόσμο, πάντα θα νιώθω να ντρέπομαι στις εκδηλώσεις αγάπης. Βεβαίως όλες οι στιγμές δεν είναι ίδιες, κάποιες φορές θα κάνω και την πλάκα μου και θα γελάσω, άλλες μπορεί να πω απλά ευχαριστώ.

Θεωρείς ότι η δημοσιότητα σε έκανε να αλλάξεις στοιχεία του εαυτού σου;
Θεωρώ πως όχι. Αλλά καλύτερα να ρωτήσετε τους ανθρώπους που με ήξεραν και είναι ακόμα δίπλα μου. Όπως και να’ χει η δική μου απάντηση είναι απολύτως υποκειμενική. Ίσως το πιο σωστό είναι να πω δεν ξέρω.

Πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκες καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Όταν λοιπόν σε ρώτησε για το αν θα γινόσουν παρουσιαστής απάντησες ότι δεν είναι η ώρα να εμπλακείς. Δεν απορρίπτεις άρα την ιδέα της παρουσίασης.
Ποτέ δεν απορρίπτω τίποτα. Δεν τίθεται θέμα απόρριψης στο δικό μου το μυαλό. Αλλά θέμα επιλογής. Επιλέγω κάτι τώρα και όχι απορρίπτω κάτι άλλο. Το κάθε τι χρειάζεται να έρθει στην ώρα του για να’ ναι και ωραίο.

Μετά την τηλεοπτική συνάντησή σου με την Ελένη, πιστεύεις θα ότι θα σου ταίριαζε να είσαι συνεργάτης της εκπομπής της;
Η Ελένη είναι ένας σπάνιος άνθρωπος με ιδιαίτερη ενέργεια και όσοι βρίσκονται δίπλα της το ξέρουν αυτό καλά. Εγώ την γνώρισα τώρα και κατάλαβα γιατί τόσα χρόνια είναι αυτή που είναι. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεσαι συνέχεια στο προσκήνιο και όμως να διατηρείς την καθαρότητα της ψυχής σου ανέγγιχτη. Έχει μια βαθιά ευγένεια και μια γενναιοδωρία που σε αφοπλίζει. Της βγάζω το καπέλο όχι για αυτό που έχει καταφέρει ως Μενεγάκη αλλά για αυτό που είναι και που μέχρι τώρα καταφέρνει και το προστατεύει. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να είμαι συνεργάτης της. Εμένα άνθρωποι αυτής της ποιότητας με ενδιαφέρει να είναι φίλοι μου.

Είσαι από αυτούς που μελετούν προσεκτικά κάθε τους βήμα και λειτουργούν βάσει σχεδίου ή αφήνεις λίγο και τον αυθορμητισμό σου ελεύθερο; Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα επαγγελματικά σου είναι ο ίδιος και για τα προσωπικά σου;
Καλώς ή κακώς σχέδια δεν κάνω. Δεν μου ταιριάζουν. Λειτουργώ όπως νιώθω χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και σκέψη μέσα σε όλο αυτό. Επαγγελματικά ή προσωπικά, δεν τα ξεχωρίζω. Επιθυμώ όπου βρίσκομαι να υπάρχει αλήθεια, φροντίδα, όραμα, χαρά. Όταν κάτι δεν με γεμίζει δεν είμαι μέρος του. Προτιμώ να αποχωρήσω με όποιες συνέπειες. Και δεν είναι λίγες οι φορές που τις έχω λουστεί τις συνέπειες. Αλλά γι’ αυτό είναι ωραία η ζωή. Γιατί δεν είναι μονότονη. Όσο σχεδιάζουμε τόσο εγκλωβιζόμαστε και δεν αφήνουμε περιθώριο στο απροσδόκητο. Κι εγώ θέλω συνεχώς να εκπλήσσομαι.

Θα σε ενοχλούσε περισσότερο να πουν ότι είσαι κακός ηθοποιός ή ότι είσαι κακός άνθρωπος;
Ό,τι κι αν πει κάποιος για μένα δεν με πειράζει. Ο καθένας έχει την γνώμη του και την ελευθερία να την εκφράσει. Ή μήπως περιμένω όλοι να πουν πόσο καλός άνθρωπος ή ηθοποιός είμαι; Αυτό αν δεν είναι αλαζονεία, σίγουρα θυμίζει ανοησία. Δέχομαι λοιπόν και τα δυο το ίδιο και προσπαθώ καθημερινά να βελτιώνομαι, προσπαθώντας κατ’ αρχάς να απαντήσω στα ερωτήματα: τι σημαίνει αλήθεια καλός ηθοποιός; Τι είναι καλός άνθρωπος;

Read More

And More