Ντέμης Ρούσσος: Αυτή ήταν η ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη

Στα 68 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης που αναγνωρίστηκε όχι μόνο στην χώρα του αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το “ταξίδι” του Ντέμη Ρούσσου στον πλανήτη γη, που τέλειωσε τα ξημερώματα της Κυριακής, είχε ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου του 1946 στην Αλεξάνδρεια.

Βαφτίστηκε Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος και στα 10 του χρόνια περίπυ αναγκάστηκε μαζί με τους γονείς του, Γεώργιο και Όλγα, να εγκαταλείψει την Αίγυπτο, αφού η οικογένεια χάνει όλο της το βιος. Βρέθηκαν έτσι στην Ελλάδα.

Ο Ντέμης Ρούσσος κληρονόμησε το γονίδιο της τέχνης από την χορεύτρια μητέρα του που μένει γνωστή με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ. Στην Ελλάδα είναι που άρχισε στην εφηβεία του να ασχολείται πιο σοβαρά με την μεγάλη του αγάπη, τη μουσική, συμμετέχοντας σε συγκροτήματα της εποχής. Η αρχή γίνεται με τους Idols στα 17 του χρόνια.

Ανάμεσα στα μέλη του νεανικού συγκροτήματος υπάρχουν δύο άνθρωποι που έμελε να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Λουκάς Σιδεράς γνωρίζονται εκεί με τον Ντέμη Ρούσσο.


Οι Aphrodite’s Child. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Λίγο καιρό μετά, αποχωρούν από τους Idols και οι τρεις τους δημιουργούν τους Aphrodite’s Child, ένα συγκρότημα που ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της progressive rock σκηνής παγκοσμίως, ενώ τα μέλη του μένουν γνωστά για τις εκκεντρικές εμφανίσεις τους. Ο Ντέμης Ρούσσος δεν αποχωριζόταν μάλιστα τις γνωστές από εκείνη την εποχή κελεμπίες του, σχεδόν ποτέ στις εμφανίσεις του στη σκηνή.

Ο δίσκος του συγκροτήματος 666 όπου το μουσικό συγκρότημα εμπνέεται από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, ανοίγει τους δρόμους για τη διεθνή καριέρα των τριών καλλιτεχνών.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Ντέμης Ρούσσος ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του. Σύντομα θεωρείται κορυφαίος τραγουδιστής. Τα τραγούδια του όπως το “From souvenirs to souvenirs” θεωρούνται κλασικά και κάπως έτσι ο Ντέμης Ρούσσος γνωρίζει την απόλυτη καταξίωση.

Ο Ντέμης Ρούσσος, βρήκε την επιτυχία και στην προσωπική του ζωή. Η τελευταία του σύντροφος Marie που τον λάτρεψε και τα δύο του παιδιά, Κύριλλος και Έμιλυ του πρόσφεραν μέχρι το τέλος της ζωής του την οικογενειακή ευτυχία. Με την κόρη του, υπήρξε ιδιαίτερα δεμένος, καθώς μοιράοζνταν την αγάπη για την τέχνη. Η Έμιλυ – την οποία ο διάσημος πατέρας της είχε σώσει από την περιπέτεια της με τα ναρκωτικά, στέλνοντας την για ένα διάστημα στην Ελλάδα- είναι σκηνοθέτις. Μάλιστα η κόρη του σκόπευε να δημιουργήσει μαζί του ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ωστόσο μέχρι πριν δύο χρόνια δεν είχε καταφέρει να βρει επενδυτές για την υλοποίηση του.


Με την σύντροφό του και τα παιδιά του Κύριλλο και Έμιλυ

Ο Ντέμης Ρούσσος μπορεί να έμενε μόνιμα στη Γαλλία αλλά κρατούσε πάντα μέσα του την Ελλάδα σε ξεχωριστή θέση. Το μέλλον της χώρας δεν σταμάτησε ποτέ να τον απασχολεί. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο περιοδικό ΕΓΩ, ο Ντέμης Ρούσσος είχε απευθυνθεί τρεις φορές σε Έλληνες αξιωματούχους και καλλιτέχνες για να οργανωθούν εκδηλώσεις για την προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά και την οικονομική της ενίσχυση στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης, αλλά συνάντησε μόνο γραφειοκρατία και αρνήσεις.


Με την μητέρα του Όλγα και την κόρη του Έμιλυ, στην παρασημοφόρηση του από την Γαλλική Πρεσβεία.

Παρόλα αυτά συνέχισε να αγαπά την Ελλάδα, ενώ και οι Έλληνες δεν τον ξεχνούν ποτέ. Η συκγίνιση που προκαλεί η είδηση του θανάτου του είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό κόσμο. Με πρώτο τον Νίκο Αλιάγα να στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω Twitter και τον Γιάννη Κότσιρα να ακολουθεί μέσω Facebook, οι καλλιτέχνες της χώρας, λένε το δικό τους τελευταίο αντίο στον σπουδαίο καλλιτέχνη.

Μετά από μακροχρόνια νοσηλεία στο νοσοκομείο Υγεία, σύμφωνα με το σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν, ο Ντέμης Ρούσσος, έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής στην χώρα που πιο πολύ αγάπησε, στην δική του Ελλάδα.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του:

Read More

And More