Τελικά το φλερτ στο facebook είναι απιστία;

Καθόσαστε και βλέπετε ταινία στο σπίτι του… και τον παίρνει ο ύπνος. Κι εσύ βαριέσαι. Τι να κάνεις… τι να κάνεις; Κάθεσαι στον υπολογιστή του, για να περάσει η ώρα. Και καθώς είσαι στο chat του Facebook, κοιτάς τις συνομιλίες του με άλλους και ξαφνικά σου ‘ρχεται το εγκεφαλικό. Ερωτικό παιχνιδάκι με μια “φίλη” του. Διαβάζεις τους διαλόγους. Σοκάρεσαι. Σου κόβεται η άνασα. Βάζεις τα κλάματα. Δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις. Γεμίζουν το μυαλό σου πολλές σκέψεις. Με απάτησε; Αυτός ο διάλογος που βλέπεις μπροστά σου είναι απιστία; Γιατί έτσι νιώθεις…
Και τί έγινε παρακάτω; Έγινε κάτι παρακάτω; Συναντήθηκαν; Με πόσες άλλες το έχει κάνει; Γιατί; Γιατί το έκανε αυτό; Κλαις, κλαις και βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο.
Τελικά είναι απιστία;
Εσύ έτσι νιώθεις. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη, επιβεβαιώνει πως δεν νιώθεις έτσι άδικα.

“Φυσικά και είναι απιστία. Επειδή η επικοινωνία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και το φλερτ γίνεται ηλεκτρονικά. Και πολλές φορές γίνεται και σεξ ηλεκτρονικά. Δεν γίνεται να πω ότι επειδή φλερτάρει στο facebook θα του δώσω συγχωροχάρτι και θα πω “εντάξει δεν έγινε τίποτα”. Έγινε και παραέγινε… Και θα πρέπει να σου είναι πιστός με κάθε τρόπο. Όχι μόνο στο τηλέφωνο ή να βγει με κάποια, αλλά και ηλεκτρονικά. Και σε σένα, πόσες φορές έχει μιλήσει μέσω msn για να σε καληνυχτίσει ή οτιδήποτε άλλο;”

Πες μου γιατί;
Αυτό σε τρώει μέρα με τη μέρα. Σαράκι. Γιατί; Τι είχε αυτή που δεν είχα εγώ; Γιατί; Αφού δεν ήταν ωραία. Γιατί; Αυτό το αναπάντητο γιατί…

“Το κάνει γιατί θέλει να επιβεβαιωθεί και μάλιστα με ασφαλή κατά κάποιο τρόπο διαδικασία διότι μέσω του facebook μπορεί να “πουλήσει” τον εαυτό του και να τον παρουσιάσει όπως θέλει. Θέλει να “πετύχει” φλερτάκι και να θεωρήσει και στη συνέχεια ότι δεν ήταν και τίποτα: “εντάξει, και τι έγινε;” εξηγεί η ψυχολόγος.

Κι επειδή εκείνος αποδείχτηκε ανασφαλής, τώρα εσύ βασανίζεσαι. Μωρέ μήπως το έκανε έτσι για να διασκεδάσει; Μήπως… Προσπαθείς να βρεις διάφορες δικαιολογίες μέσα σου για να το ξεπεράσεις.
“Όχι” απαντά η κ.Μαυράκη. “Άλλο πράγμα το ένα, άλλο πράγμα το άλλο. Η επβεβαίωση είναι πιο ισχυρή από τη διασκέδαση. Αυτού του είδους η “διασκέδαση” δεν είναι καθόλου καλή. Δεν μπορεί δηλαδή να απιστείς απέναντι στον σύντροφό σου, να το “παίζεις” όπως δεν είσαι στους άλλους απλά και μόνο για να επιβεβαιωθείς. Αυτό δεν είναι διασκέδαση”.
Και τι να του πω;
Την ώρα ακριβώς που έχεις ανακαλύψει τον διάλογο που σου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι και τα δάκρυα στα μάτια, τι πρέπει να κάνεις; Να τον βρίσεις; Να σηκωθείς να φύγεις; Δεν θέλεις να τον χάσεις. Και κατά τα άλλα είναι πολύ καλός μαζί σου. Δεν σου είχε δώσει δικαιώματα…
Η ψυχολόγος λέει πως “πρέπει να του πεις: ‘αν εγώ το έκανα αυτό θα σου άρεσε; Πόσο αθώο μπορεί να είναι κάτι που κάνεις με κάποια που όμως το κάνεις και μαζί μου; Γιατί μαζί μου να είναι ουσιαστικό και με την άλλη να είναι αθώο και παιχνιδάκι; Όπως θέλεις να σου φέρομαι, θα μου φέρεσαι. Δεν μου αρέσει να φλερτάρεις είτε γιατί έτσι απαξιώνεις τον άλλον είτε γιατί έτσι δείχνεις ότι ψάχνεσαι κι αλλού’. Με μια ξεκάθαρη συζήτηση πρέπει να δώσεις στον άλλον να καταλάβει ότι είναι ενοχλητικό και ότι δεν το συγχωρείς… Ότι την επόμενη φορά που θα το κάνει θα είναι αιτία για να χωρίσετε”.
Κι αν το ξανακάνει;
Η εμπιστοσύνη όμως χάνεται. Μετά πως θα τον ξαναεμπιστευτείς; Θα είσαι συνέχεια με το φόβο μήπως το κάνει πάλι. Πώς θα πειστείς ότι δεν θα ξαναγίνει; Πώς θα ηρεμήσεις; Δύσκολα τα πράγματα, φίλη…
“Αν καταλάβει αυτά που του λες και ζητήσει συγνώμη και δεν το ξανακάνει, τότε μπορείς να τον εμπιστευτείς. Αν όμως δείχνει ότι δεν πείθεται με την επιχειρηματολογία τότε σημαίνει ότι δεν είναι άξιος της εμπιστοσύνης σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον νοιάζει το πως νιώθεις εσύ. Είμαι με κάποιον που ακούει τι θέλω και στο μέτρο του δυνατού προσπαθεί να το κάνει. Πρέπει να σεβαστεί το ότι με ενοχλεί να φλερτάρει στο διαδίκτυο και εφόσον έχω επιχειρήματα -αν δεν το καταλάβει- δεν πρέπει να είναι μαζί μου” εξηγεί η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
Άντε και το έκανες. Άντε και τα είπατε. Τα βρήκατε. Σε καλύψανε οι απαντήσεις του. Έδειξε ότι σε κατάλαβε, παραδέχτηκε το λάθος του, υποσχέθηκε ότι δεν θα το ξανακάνει. Εσύ όμως εξακολουθείς να φοβάσαι. Ζηλεύεις. Παράλογο;
“Όχι. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι παράλογη η ζήλια. Εδώ είναι προσβολή της προσωπικότητάς σου. Δεν σέβεται ότι κάποια πράγματα δεν σου αρέσουν και κάνει ό, τι θέλει εκείνος αδιαφορώντας για το πως αισθάνεσαι εσύ” εξηγεί η ψυχολόγος. “Αν όμως σταματήσει να κάνει πράγματα τα οποία σε κάνουν να ζηλεύεις δεν θα έχεις κι εσύ ζήλια”.
Της Αγγελικής Χριστοπούλου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Πολύ καλό άρθρο και επίκαιρο. Το διαδίκτυο έχει επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις και έχει φέρει την “ηλεκτρονική απιστία”. Τατιάνα όπως πάντα ασχολείσαι με θέματα που μας αφορούν και για τα οποία θέλουμε να μάθουμε περρισσότερα! Φιλάκια πολλά!

  2. ΠΑιδια αυτο το facebook πιστευω οτι περισσοτερο προβληματα δημιουργει παρα κανει καλο. Οκ, πολλοι ξεκινησαν σχεσεις απο το fb αλλα κ αυτοι θα εχουν τα προβληματα τους λογω του fb, δεν την γλιτωνουν. ΕΙναι τοσο ευκολο να ξεκινησει ο φιλος σου συζητηση στο inbox με καποια και αυτο να ειναι μονο η αρχη…Στη συνεχεια να ανταλλαξουν τηλ κ στο τελος να βρεθουν κ ο,τι γινει εγινε. Βλεπει φωτο στο προφιλ της, βλεπει δηλ αν του αρεσει κλπ κλπ. Ασε που υπαρχει κ ο τοιχος σε καθε προφιλ κ παει κ γραφει ο,τι θελει η καθεμια….Νομιζω οτι εχει παραγινει….

  3. Tonia to facebook einai enas poli kalos tropos na tsekaris ton allo..ama exi tin prodiathesi na vlepi profiles allon ginekon, na epidioki na epikinoni me alles ktl gt eisai mazi me avto ton anthropo? an den to kani electronika tha to kani kanonika! opotan to facebook se profilassi apo tetious anthropous kai pas parakato! As min fteme to facebook gia ola!

  4. Η δικη μου ιστορια εχει ως εξης: Τις προαλλες πηγα στο σπιτι του φιλου μου χωρις να του τηλεφωνησω και εκεινη τη στιγμη εκανε chat με μια κοπελα. Πηγα κοντα του για να δω τι ελεγαν και εκανε σα τρελος να κλεισει τη συνομιλια.Αυτο το γεγονος με πειραξε παρα πολυ. Αυτος μου ειπε οτι απλα συζητουσαν γενικα πραγματα , αλλα η συμπεροφορα αυτη πως δικαιολογειται? Απο εκεινη τη στιγμη μεχρι και τωρα ειμαι στεναχωρημενη. Ενω ηξερε οτι αυτο με ενοχλει (γιατι το ειχαμε ξανασυζητησει) το εκανε και μαλιστα στα κρυφα. Τον αγαπαω πολυ, δε θελω να χωρισουμε αλλα απο τοτε εχει μπει ενα ζιζανιο μεσα μου και σκεφτομαι οτι μπορει να το ξανακανει.Οπως φαιρομαι ,θελω και να με φερονται. Θεωρω οτι ο αλλος πρεπει να δειχνει σεβασμο. Παντως γενικα αυτα τα μσν και τα fb , εχουν καταστρεψει πολλλα ζευγαρια.Θεωρω δεν ειναι τυχαιο.

  5. εγω αυτα τα συχαινομαι εχει η αδερφη μου και τη ρωτουσαν διαφοροι που τους ειχε φιλους για να τους δωσει το τηλ μου ελεος δηλαδη…..εγω πιστευω πως αυτοι οι τροποι σε αποξενωνουν απο τον κοινωνικο περιγυρο και για να ειμαι ειλικρινης το βρισκω πολυ αστειο παντρεμενοι ανθρωποι να κανουν facebook για να φλερταρουν και τα σχετικα.μαρια μου εγω θα το συζητουσα μαζι του και αν δεν το παραδεχονταν θα εκανα ακριβως και εγω το ιδιο αντιποινα να ερθει στην θεση σου να δουμε αν του αρεσει μονο ετσι το παθημα θα του γινει μαθημα ……….

  6. Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο και αν ξέρουμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά,μπορούμε να βγούμε και κερδισμένοι.Όμως,όσον αφορά τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων πολύ φοβάμαι ότι χάνουμε τη μπάλα!Έχω πιάσει τον εαυτό μου να ζηλεύει comments και likes στον τοίχο αντρών με τους οποίους κάνω chat και μου αρέσουν αλλά δεν έχουμε καν βρεθεί!Είναι τρελό και δυστυχώς δεν έχω εμπιστοσύνη πουθενά πια..

  7. Καλησπέρα,κατ’αρχήν παρατηρώ ότι όλο και περισσότερο ασχολούμαστε με το fb και τα παρόμοια site κοινωνικής δικτύωσης ακόμη κι όταν είμαστε έξω για ποτό!Νιώθουμε νευρικότητα αν περάσουν 2 ώρες και δεν έχουμε τουιτάρει ή αν μας ξεφύγει κάποιο σχόλιο στον τοίχο του ατόμου που μας ενδιαφέρει.Κάποτε υπήρχαν μόνο τα κινητά,τώρα απειλούμαστε κι από τον κυβερνοχώρο που σου δίνει τα πάντα στο πιάτο,εύκολα,άμεσα και χωρίς να σηκωθείς καν από τον καναπέ σου!!!!!Παίρνουμε την επιβεβαίωση ανεβάζοντας φωτογραφίες μας στον καθρέφτη του μπάνιου με το λάγνο,πολλά υποσχόμενο βλέμμα και τα μισάνοιχτα χείλη και νιώθουμε επιβεβαιωμένοι και σέξι!Κύριοι ψυχολόγοι απαντήστε μας γιατί να μπαίνουμε σε αυτές τις φτηνές διαδικασίες αφού ξέρουμε από την αρχή ότι δε θα βγούμε μακροπρόθεσμα κερδισμένοι???????

  8. Αυτό που έπαθα εγώ ήταν για εγκεφαλικό!!!Ο καλός μου αντρούλης στο προφίλ του, που δεν γνώριζα ότι διατηρούσε στο facebook, έγραφε ότι ηταν ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!!!Το είδε συγγενικό μου πρόσωπο και ξεφτυλίστηκα!!!Τι να κάνω πια????Το χω συζητήσει άπειρες φορές αλλά το αποτέλεσμα ήταν να φτιάξει νέο προφίλ με άλλο όνομα!!!Χωρίζω λοιπόν???

  9. Venia mou i gnomi mou einai pos den prepei na exeis kamia empistosini pleon se auton ton anthropo, afou sou faneronei sinexos pws psaxnetai… Den eimai pantremeni kai den kserw pws akrivws tha antidrousa sti thesi sou….omws kalo einai na tou dwseis na katalavei pws an sinexei etsi, tha se xasei… An to kanei, i gnomi mou einai na ton bgaleis apo th zoi sou… Den sou aksizei…

  10. Μου άρεσε το άρθρο και ειδικά το ότι αν συμβεί μια φορά και το αποδεχτούμε σιγουρα θα γίνει και άλλη> Η δική μου ιστορία είνα ως εξης: βρίσκομουν σε μια σχέση 6 χρόνια τον τελευταίο χρόνο ο δικός μου εφτιαξε fb και το ήξερα Μια μέρα μου ήρθε καταλάθως μυνημα δικό του ( δεν είναι και πολύ γνώστης του σπορ)απο το badoo όπου έγραφε ότι αναζητούσε κοπέλλα μετα απο διαφόρες αστείες δικαιολογιες που τις δέχτηκα γιατί τον ήθελα, συνεχίσαμε Σε λιγότερο απο τρείς μήνες λαμβάνω πάλι email αυτή την φορά απο το fb το δικό του που είχε *ερωτικό παιχνιδάκι με μια “φίλη” του* δεν του το είπα αυτό αλλά προσπάθησα με τρόπο να του πω ότι συνεχίζει να ψάχνεται αναφέρονταs του άλλη ανακοίνωση του στο fb που σχολίαζε μια φωτο γυναίκας αρκετά πικάντικα. Ο σεβασμός στο πρόσωπο μου και τα δήθεν αισθήματα και λόγια που είχε μόνο για μένα , όπως έλεγε, πάνε περίπατο αφου τις ιδιες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς χρησιμοποιούσε και για την “φίλη” του Εαν λοπόν δεν υπήρχε το fb θα ζούσα εκτός πραγματικότητας γιαυτό συμφωνώ ότι το διαδυκτιακό φλερτ ειναι απιστία που αρχίζει με δήθεν αστειακιά και καταλήγει στο “θα ήσουν η τελεταία γυναίκα στον κόσμο που θα ξεχνούσα…μωρό μου…” την πάτησα για τα καλά εγώ!!!! Τι να περιμένω λοιπόν τις δικαιολογίες του ότι όλα είναι παιχνίδι?

  11. Εχω μια σχεση 3 μηνων….ολα εμοιαζαν ομορφα, ενας ανθρωπος να με καταλαβαινει, να επιδιωκει να βρεθει μαζι μου, να μου μιλαει για το μελλον κ να εχουμε αρχισει να κανουμε μαζι σχεδια..Εκεινος 35, εγω 28. Θελουμε και οι δυο να φτιαξουμε μια οικογενεια καποια στιγμη….αλλα μεχρι σημερα το πρωι κρατησε το ονειρο! Ανακαλυψα το προφιλ του στο Badoo, οπου ειχε πανω απο 20 πεντακαθαρες φωτογραφιες του στις οποιες φαινεται κανονικα και ολα του τα αληθινα στοιχεια να φαινονται….τελευταια εισοδος του στο Badoo, στις 4 το πρωι, αφου στις 2.30 με ειχε αφησει σπιτι, με καληνυχτισε, με φιλησε και νωριτερα ειχαμε κανει ερωτα. Πικρα, απογοητευση, θυμος.. . . . . . .80% χωριζω επι τοπου, 20% μενω αφου κανει παπαδες για να μου αποδειξει οτι δεν ψαχνει παραλληλα με εμενα αλλη κοπελα….και μου ειχε πει πως νιωθει πως ειμαι η γυναικα της ζωης του…..λογια, μονο λογια εισαστε ΚΥΡΙΟΙ……..

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More