Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Ένα ιδιαίτερα γευστικό πιάτο από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου “Η Κουζίνα της Μαμάς Μου” (Εκδ. Φερενίκη). Η διάσημη chef επιστρέφει στην γέννετειρά της, την Κυρτώνη και μας μεταφέρει μυρωδιές από οικογενειακά τραπέζια!

Συστατικά

  • 1 χταπόδι του ενός κιλού περίπου
  • 200 γρ. Κοφτό μακαρονάκι
  • ¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες σε κονσέρβα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 ξερό κλωνάρι θυμάρι
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το δόντι.
  • Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη, σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το φύλλο δάφνης, την κανέλα και το θυμάρι.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα ανοικτή για να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού και να μείνει μόνο το άρωμά του.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό και νοστιμίζουμε με πιπέρι και αλάτι (αν χρειαστεί).
  • Αφήνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας να πάρει μια βράση και το γυρίζουμε σε ταψί φούρνου ή γάστρα.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια μέσα στο ταψί και προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το φρέσκο κρεμμύδι και τον άνηθο.
  • Ψήνουμε το φαγητό για 25-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. Σερβίρουμε ζεστό ή και κρύο.

Tip

Το χταπόδι θα πρέπει να βράσει μόνο στα υγρά του. Αν προσθέσεις έστω και ελάχιστο νερό θα σφίξει και θα γίνει σκληρό.

Read More

And More