Πίσω στην κορυφή της σελίδας
10.06.2016 | 14:19
Στέλιος Μαντούδης

Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα μωρό;

Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα μωρό;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Το ζήτημα του ύπνου είναι κεφαλαιώδες για κάθε γονιό. Το ιδανικό για όλους τους γονείς θα ήταν βέβαια τα μωρά τους να κοιμούνται όλη τη νύχτα και να ξυπνούν αργά το πρωί, όμως αυτό είναι πρακτικά και φυσικά αδύνατο! Ο ύπνος είναι μία απαραίτητη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας επιτελούνται στο σώμα και το μυαλό, σημαντικές λειτουργίες για την ανάπτυξη του παιδιού. Για τα βρέφη και τα νήπια που δεν κοιμούνται φυσιολογικά, ο οργανισμός τους αδυνατεί να ξεκουραστεί και την επόμενη μέρα συχνά αντιμετωπίζουν αδιαθεσία, εκνευρισμό κ.ά.
Σε αυτό το post ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης εξηγεί πόσες φορές και πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα μωρό ανάλογα με την ηλικία του, πάντα κατά μέσο όρο.

-0-3 μηνών: Κοιμάται περίπου κάθε 2 ώρες. Στους 3 μήνες φτάνει κατά μέσο όρο στις 5 ώρες.

-3-6 μηνών: Το διάστημα μεταξύ των ύπνων θα μεγαλώσει στις 3 ώρες ή και περισσότερο, που σημαίνει ότι θα κοιμάται τρεις με τέσσερις φορές στη διάρκεια της μέρας.

-6-9 μηνών: Τρεις ημερήσιοι ύπνοι: 2 των 45 λεπτών ο καθένας, το πρωί και αργά το απόγευμα και ένας γύρω στο μεσημέρι που θα διαρκεί 90 λεπτά. Στους 9 μήνες ο συνολικός χρόνος ημερήσιου ύπνου φτάνει κατά μέσο όρο τις 3 ώρες.

-9-12 μηνών: Θα μειωθούν στους δύο: καταργείται ο ύπνος αργά το απόγευμα και απομένει ένας 45λεπτος το πρωί και ένας 1-1.5 ώρας μετά το φαγητό. Στους 12 μήνες ο μέσος όρος θα είναι γύρω στις 2,5 ώρες.

-12 μηνών και άνω: Καταργείται ο πρωινός και μένει ο μεσημεριανός. Ο μέσος όρος ημερήσιου θα πρέπει να φτάνει τις 2 ώρες.

-2-3 ετών: ένας ύπνος μέσα στη μέρα είναι αρκετός. Μέχρι τα 3 έτη δεν θα χρειάζεται καν να κοιμάται μέσα στη μέρα. Αποφύγετε τον ύπνο αργά το απόγευμα ώστε να μην επηρεάζεται ο νυχτερινός. Μεταξύ 2-3 ετών ο μέσος όρος ημερησίου είναι γύρω στη 1 ώρα.

Πηγή: Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 9:20

Top 10