Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβουλεύει ο παιδίατρος;

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου δίνει πολύτιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξεις την Καθαρά Δευτέρα για να περάσεις χωρίς απρόοπτα την πρώτη μέρα της Σαρακοστής με τα παιδιά!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ευκαιρία για τα παιδιά να παίξουν καινούργια παιχνίδια και να γευτούν νέες γεύσεις. Με σχετική προσοχή μπορούν να απολαύσουν και να διασκεδάσουν αποφεύγοντας μικρούς ή μεγαλύτερους κινδύνους όπως:

1. Το πέταγμα του χαρταετού θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνεται μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια αλλά και προσοχή σε χαντάκια, γκρεμούς, ταράτσες κ.λπ.

2. Οι διάφοροι σπάγκοι, σχοινιά και κορδόνια έχουν γίνει αιτία ατυχημάτων και στραγγαλισμών.

3. Οι πλαστικές σακούλες των συσκευασιών μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία αν ένα παιδί βάλει το πρόσωπο ή το κεφάλι του μέσα σε αυτές.

4. Οι αποκριάτικες στολές πρέπει απαραιτήτως να έχουν πλυθεί πριν φορεθούν. Αν εφάπτονται απευθείας πάνω στο δέρμα του παιδιού μπορεί να προκληθεί αλλεργία. Μικρά εξαρτήματα της στολής όπως κουμπιά, στολίδια κ.λπ. μπορεί να καταποθούν από τα μικρότερα παιδιά.

5. Ο χαρτοπόλεμος και τα διάφορα χάρτινα, μικρά παιχνίδια, όπως οι σερπαντίνες, μπορεί να καταποθούν ή να μπουν στη μύτη και από κει στους πνεύμονες ή να προκαλέσουν στα μάτια μόλυνση, όπως επιπεφυκίτιδα.

6. Τα σαρακοστιανά τρόφιμα αν και είναι νόστιμα μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις, εμετούς, διάρροιες ή και αλλεργίες. Γι’ αυτό να προσέχετε την προέλευσή τους και την ποιότητά τους.

7. Τα θαλασσινά όπως γαρίδες, καραβίδες, καβούρια κ.ά. πολύ συχνά προκαλούν αλλεργίες. Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθούν στην αρχή σε μικρές ποσότητες εάν τα παιδιά δεν τα έχουν ξαναδοκιμάσει. Θα πρέπει να αποφεύγονται στα παιδιά που πάσχουν από χοληστερίνη και σε αυτά που έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα. Μερικά από αυτά επειδή περιέχουν πολύ νάτριο μπορεί να προκαλέσουν οιδήματα από κατακράτηση υγρών. Επίσης το τουρσί αν και αρέσει σε πολλά παιδιά, περιέχει πολύ αλάτι.

8. Ο χαλβάς περιέχει καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β. Είναι αντιοξειδωτικός αλλά πολύ παχυντικός λόγω της ζάχαρης που περιέχει.

9. Η ταραμοσαλάτα περιέχει βιταμίνες Α και D αλλά και πολύ αλάτι.

10. Η λαγάνα λόγω του άσπρου αλευριού έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και παχαίνει.

11. Αποφύγετε τα τηγανητά θαλασσινά και τις τηγανητές πατάτες και προτιμήστε βραστά ή ψητά.

12. Αποφεύγετε τα κατεψυγμένα και τον μύθο των φρεσκοκατεψυγμένων.

13. Αποφεύγετε ότι είναι σε κονσέρβα διότι έχουν πολύ αλάτι και συντηρητικά.

14. Αποφεύγετε σε παιδάκια κάτω των 4 ετών ό,τι περιέχει ολόκληρα κομματάκια ξηρών καρπών λόγω κινδύνου πνιγμού.

15. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο είναι η καλύτερη μέθοδος!

Read More

And More