Εγκυμοσύνη και καφές: Τι λένε οι έρευνες;

Εγκυμοσύνη και καφές: απαγορευμένη σχέση ή σχέση από απόσταση; Μπορεί μια έγκυος να πιει καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο; Γιατί υπάρχει όλη αυτή η “φασαρία” για τον καφέ στην εγκυμοσύνη; Τι συμβουλεύει η Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων;

Οι αλήθειες για τον καφέ
Το θέμα είναι η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, μια διεγερτική και διουρητική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει την πίεση στο αίμα και τον καρδιακό παλμό κάτι που δεν είναι καλό σε μια εγκυμοσύνη.
Διουρητική σημαίνει ότι αυξάνει τη συχνότητα που πας στην τουαλέτα μειώνοντας την ποσότητα των υγρών που έχεις στο σώμα σου και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κάτι επίσης επικίνδυνο για την εγκυμοσύνη.
Η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα και περνάει στο μωρό. Και ενώ ένας ενήλικας οργανισμός μπορεί να διαχειριστεί την καφεΐνη, το έμβρυο δεν μπορεί γιατί ο μεταβολισμός του είναι πολύ πρώιμος και άρα δεν μπορεί να μεταβολίσει μια τέτοια ουσία. Επίσης οποιαδήποτε ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο που κοιμάται ή κινείται το έμβρυο στη μήτρα στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης γεγονός που επίσης δεν είναι καλό.
Καφεΐνη όμως δεν περιέχεται μόνο στον καφέ αλλά και σε αναψυκτικά τύπου κόλα, στη σοκολάτα, στο μαύρο τσάι ακόμη και σε μερικά παυσίπονα, οπότε δεν είναι μόνο ο καφές πηγή καφεΐνης που πρέπει να προσέξεις.

Καφεΐνη και αποβολή
Το 2008 δύο μελέτες για τη σχέση της καφεΐνης με την αποβολή έδειξαν αντιφατικά αποτελέσματα. Η μία που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology έδειχνε ότι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 200mg καφεΐνης την ημέρα είναι διπλάσιο ποσοστό να αποβάλλουν από τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη.
Σε μια άλλη μελέτη του περιοδικού Epidemiology, το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες που κατανάλωναν τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καφέ ημερησίως (δηλαδή μεταξύ 200 και 350mg καφεΐνης/μέρα).
Ακριβώς εξαιτίας του ότι τα αποτελέσματα είναι συγκρουόμενα η Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων δημοσίευσε νέο πόρισμα στο οποίο κατέληγε στα εξής συμπεράσματα: “Η ήπια κατανάλωση καφέ (λιγότερο από 200mg την ημέρα) δεν φαίνεται να λειτουργεί ως παράγοντας αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Η σχέση μεταξύ της καφεΐνης και της ανάπτυξης του εμβρύου παραμένει ακόμα ακαθόριστη. Τελικά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν αυτή τη στιγμή για το αν υπάρχει συσχετισμός της υψηλής κατανάλωσης καφεΐνης και της αποβολής”.

Η θέση αυτή μιας από τις πιο έγκριτες Ενώσεις Γυναικολόγων αντανακλά λίγο πολύ τη θέση των περισσότερων γυναικολόγων ανά τον κόσμο και όσο το θέμα είναι ακόμη υπό διερεύνηση ο καφές στην εγκυμοσύνη θα είναι ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα.

Τελικά πόσο καφέ να πίνω;
Όσο λιγότερο καφέ πίνεις στην εγκυμοσύνη σου τόσο το καλύτερο και τόσο πιο ασφαλής θα είσαι! Περιορίσου σε ένα φλιτζάνι την ημέρα αλλά μόνο και εφόσον το επιτρέπει και ο γιατρός σου, στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθείς πρώτα από όλα. Και μην ξεχνάς ότι καφεΐνη περιέχουν και άλλα τρόφιμα και ποτά, όπως το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα energy drinks κ.ο.κ.

And More