Αδυνατίζεις όντως πιο γρήγορα αν τρως μόνο σαλάτες και φρούτα;

“Από αύριο μόνο σαλάτες!”. Αλήθεια, πόσες φορές έχεις ακολουθήσει αυτόν το δρόμο; Εννοώ, πόσες φορές στην προσπάθειά σου να αδυνατίσεις έχεις επιλέξει να τρως μόνο φρούτα και λαχανικά; Ή τουλάχιστον πόσες φορές το έχεις σκεφτεί; Φαντάζομαι άπειρες! Και εδώ θα σου θέσω ένα ακόμα ερώτημα: είναι η ιδανική λύση για να χάσουμε κιλά ή αυτού του είδους η “μονοφαγία” μπορεί να γίνει ο απόλυτος εχθρός; Η Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου έχει την απάντηση. Τελικά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μας φέρει πιο κοντά και πιο γρήγορα στο στόχο μας; Ο λόγος στην ειδικό!

H σημασία της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είναι αδιαμφισβήτητη. Το να τρώει κανείς όμως, μόνο αυτές τις τροφές, δεν θεωρείται ισορροπημένη διατροφή. Ακόμα και οι αυστηρά χορτοφάγοι, φροντίζουν το διαιτολόγιό τους να περιέχει και άλλες τροφές ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά.

Πως επηρεάζει το μεταβολισμό;
Οι θερμίδες που θα καταναλώσεις τρώγοντας μόνο φρούτα και λαχανικά, σαφώς και είναι λιγοστές και λογικά θα μειωθεί και το βάρος σου. Μακροπρόθεσμα όμως, ο μεταβολισμός ενδεχομένως θα “κολλήσει” λόγω έλλειψης διαφόρων συστατικών, ενώ δεν είναι σίγουρο πως αυτή η απώλεια θα είναι λίπος.

Πως μπορεί να “καταστρέψει” την προσπάθειά σου;
Παρά το γεγονός, πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε μια προσπάθεια αδυνατίσματος, καθώς συμβάλουν σημαντικά μεταξύ άλλων και στον κορεσμό, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις. Το σημαντικότερο είναι η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης. Ειδικά για τα άτομα που γυμνάζονται υπάρχει ο κίνδυνος να μην αναπληρώνονται οι μυς που καταπονούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης και σταδιακά αυτό να οδηγήσει σε μείωση του βασικού μεταβολισμού. Η πρωτεΐνη σε μια δίαιτα είναι σημαντική και για το αίσθημα του κορεσμού αλλά και για την ενίσχυση των καύσεων.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;
Η βιταμίνη Β12 που είναι σημαντική για το νευρικό σύστημα, θα εμφανίσει έλλειψη, καθώς τη βρίσκουμε μόνο σε ζωικά προϊόντα. Ο σίδηρος είναι ένα ακόμη ζήτημα, καθώς ενώ υπάρχει και στα φυτικά τρόφιμα, η απορρόφησή του είναι πολύ πιο περιορισμένη (συγκριτικά με τον αιμικό σίδηρο που περιέχεται στα ζωικά τρόφιμα). Τέλος, τα ω-3 λιπαρά που έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στο μεταβολισμό, θα απουσιάζουν εκτός αν προστεθεί το ελαιόλαδο ή κάποιος ξηρός καρπός.

Η συμβουλή της ειδικού:
Σε μια φυσιολογική διατροφή όλα επιτρέπονται με μέτρο. Καλό είναι οι υπερβολές να λείπουν, γιατί διαταράσσουν και τη σχέση μας με το φαγητό!

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More