ΜΗΛΑ: Γιατί σε αδυνατίζουν;

Αυτήν τη φορά ανοίγουμε το κεφάλαιο “μήλα”! Επειδή ξέρω ότι βρίσκονται πρώτα στις επιλογές σου αυτήν την εποχή, δεν θα μπορούσα να κρύψω στο συρτάρι τις μαγικές τους ιδιότητες στο αδυνάτισμα και την υγεία, καθώς και τις σημαντικές πληροφορίες που οφείλεις να γνωρίζεις για αυτή τη πολύτιμη τροφή του φθινοπώρου. Σε συνεργασία λοιπόν με την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου σου παραθέτουμε όλους αυτούς τους λόγους που τα μήλα θεωρούνται πρωταθλητές σε κάθε δίαιτα και σε κάθε ισορροπημένη διατροφή. Πόσες θερμίδες έχουν; Ποια είναι η διαφορά των κόκκινων και των πράσινων μήλων; Είναι τόσο θρεπτικά όσο φημίζονται; Πως ακριβώς βοηθούν στο αδυνάτισμα; Αυτές και ακόμα περισσότερες πληροφορίες θα λύσουν κάθε σου απορία και θα σε κάνουν να μην αφήσεις ξανά αυτό το φρούτο έξω από τη shopping list σου…

Η αλήθεια είναι ότι μετά από αυτό το κείμενο θα καταλάβεις γιατί η μαμά σου μια ζωή σε παρακαλούσε να φας όλο σου το μήλο, σχεδόν γονατιστή θα έλεγα (ντάξει με λίγη υπερβολή).


Ένα μήλο την ημέρα…

… το γιατρό τον κάνει πέρα! Είναι κλισέ ή πραγματική αυτή η δήλωση; Φυσικά και είναι πραγματική, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και για αυτόν το λόγο θεωρείται τόσο πολύτιμο διατροφικά. Συγκεκριμένα το μήλο έχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, C, E και Κ.

Πόσες θερμίδες έχει;
Είναι ένα φρούτο με αρκετά χαμηλές θερμίδες, αφού μας δίνει 52 θερμίδες στα 100 γραμμάρια (ένα μικρό μήλο). Λόγω της ρύθμισης του σακχάρου που προσφέρει και της χαμηλής θερμιδικής του αξίας, το μήλο είναι πολύτιμος σύμμαχος σε κάθε δίαιτα και μια πολύ καλή λύση για σνακ, εφόσον μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο και μεταφέρεται πολύ εύκολα.

Κόκκινα VS πράσινα μήλα
Έχουν μόνο δύο μικρές διαφορές, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο σημαντικές. Τα πράσινα μήλα σε γενικές γραμμές περιέχουν λιγότερα σάκχαρα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ιδανικότερα για τα άτομα με διαβήτη. Από εκεί και έπειτα, τα πράσινα μήλα βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ τα κόκκινα είναι περισσότερο ευεργετικά για την καρδιά.


ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

  • Το μήλο έχει μικρή θερμιδική αξία και αποτελείται από 84% νερό περίπου. Αυτά τα στοιχεία το κάνουν αυτόματα ιδανικό για κάθε δίαιτα ή ισορροπημένη διατροφή.
  • Στη φλούδα του μήλου βρίσκεται μια ουσία, λεγόμενη και ως ουρσολικό οξύ. Η ουσία αυτή βοηθάει στο κάψιμο λίπους και επιταχύνει το αδυνάτισμα. Επιπροσθέτως, βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στην αποτοξίνωσή του.
  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και στην καταπολέμηση της όψης φλοιού πορτοκαλιού.
  • Λόγω του ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες προκαλεί το αίσθημα κορεσμού, διατηρώντας το στομάχι σου γεμάτο για αρκετή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Ο ΜΑΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  • Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς είναι ένα πολύ εύπεπτο τρόφιμο, το οποίο συγχρόνως έχει χωνευτικές ιδιότητες. Εάν καταναλωθεί με τη φλούδα του μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της δυσκοιλιότητας, ενώ αν το φας βρασμένο σε μορφή κομπόστας είναι ιδανικό σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας.
  • Βελτιώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και κατά συνέπεια προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Έχει αντικαρκινική δράση.
  • Η φλούδα του μήλου περιέχει κερσετίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που δρα προληπτικά για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
  • Περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου και μπορεί να ρυθμίσει την πίεση.
  • Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου.
  • Ρυθμίζει σημαντικά τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΟΥ

  • ΠΡΩΙΝΟ
  • Συνδύασέ το με 3 κουταλιές της σούπας βρώμη, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και ένα ποτήρι κεφίρ ή γάλα. Ένα θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, που θα σε διατηρήσει χορτάτη για ώρες, χωρίς να επιβαρύνει τα κιλά σου.

  • ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ – ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
  • Αν θες κάτι εναλλακτικό για να απαλύνεις την πείνα σου, μπορείς να ψήσεις στο φούρνο λεπτές φέτες μήλου μαζί με λίγα καρύδια, σταφίδες και κανέλα. Αποθήκευσε το σνακ σου σε ένα μικρό μπολ ή ένα σακουλάκι τροφίμων και έχε το μαζί σου όλη μέρα.
  • ΒΡΑΔΙΝΟ
  • Μπορεί να έχει γλυκιά γεύση, αλλά αυτό δεν το κρατάει μακριά από τη βραδινή σου σαλάτα. Μπορείς να το συνδυάσεις με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λίγο τριμμένο τυρί, ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σου.




ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΤΗΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ

  • Αν έχεις βαρεθεί λίγο τη γεύση του, μπορείς να το βράσεις με λίγη κανέλα και να δημιουργήσεις ένα light γλυκό, χωρίς περιττές θερμίδες.
  • Επίσης, μια καλή λύση θα ήταν να το κόψεις σε φέτες και να το προσθέσεις μέσα στο τοστ μαζί με λίγο μέλι ή ταχίνι, δημιουργώντας ένα light μηλοπιτάκι.



Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More