ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ: Ποια να επιλέξεις αν θέλεις να αδυνατίσεις και να μειώσεις την όρεξή σου

Attention please! Μπορούμε κι επίσημα πλέον να πούμε ότι τα μπαχαρικά μας αδυνατίζουν. Κι αυτό σαφώς επιβεβαιώθηκε από το Διαιτολιγικο Γραφείο του Θαλή Παναγιώτου, που όχι απλά μας παροτρύνει να προσθέσουμε στα φαγητά μας περισσότερα μπαχαρικά, αλλά μας εξηγεί ακριβώς πως αυτά ενισχύουν το μεταβολισμό.

Τα μπαχαρικά, που λες, είναι ένα τρόπος για να κάνεις πιο γευστικές τις σούπες σου, να μαρινάρεις τα κρέατά σου, ακόμα και να τα χρησιμοποιήσεις σε κάποιο ρόφημα. Όλοι αυτοί οι λόγοι, plus του ότι ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό, πιστεύω ότι είναι αρκετοί για να τα αγαπήσεις και να τα υιοθετήσεις στη διατροφή σου.

Ένα τελευταίο info για σένα:
Αν θες πραγματικά να έχεις μια αδύνατη σιλουέτα, χωρίς κατακράτηση υγρών και πρηξίματα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να εμπιστευτείς τα μπαχαρικά. Γιατί; Γιατί θα σε βοηθήσουν να αποχωριστείς τη μεγάλη ποσότητα αλατιού που συνήθιζες να προσθέτεις στα φαγητά σου, λόγω του ότι μπορούν να παρέχουν στα πιάτα σου ιδιαίτερη νοστιμιά.

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ… ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ!
Εκτός από τη πλούσια γεύση, τα μπαχαρικά στο φαγητό ή τα ροφήματα έχουν και ευεργετικές ιδιότητες. Κάποια από αυτά “ξυπνούν” το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη γενικότερη καλή υγεία. Για παράδειγμα, το τζίντζερ, το οποίο ουσιαστικά είναι ρίζα φυτού αλλά χρησιμοποιείται και σαν μπαχαρικό, αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και βοηθάει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.

ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ!

1. Κανέλα
Η κανέλα μπορεί να προσθέσει πολλά στο φαγητό ή το ρόφημά μας… Άρωμα, γεύση και η λίστα δε σταματάει εδώ. Σύμφωνα με έρευνες η κανέλα βοηθάει σημαντικά στη μεταφορά της γλυκόζης, περιορίζοντας έτσι την αύξηση της ινσουλίνης (η οποία αποθηκεύει το λίπος) μετά το γεύμα. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά 30% και μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί με διάφορους γαστρονομικούς τρόπους! Στο αλμυρό για λίγη γεύση, στο γλυκό για άρωμα και στο ρόφημα για τις ευεργετικές, κατασταλτικές και χαλαρωτικές ιδιότητές του.

Δοκίμασε για πρωινό γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, βρώμη και κανέλα, σαν σνακ ένα μήλο πασπαλισμένο με κανέλα και λίγο μέλι ή πρόσθεσε λίγη στον καφέ και το τσάι σου.

2. Σκόνη Τσίλι
Το τσίλι ενθαρρύνει τον οργανισμό μας να κάψει θερμίδες και λίπος! Χάρη στην καψαϊκίνη (το βασικό συστατικό που δίνει έντονη γεύση), μπορεί και κινητοποιεί το μεταβολισμό. Αρκεί μία μόνο μικρή μερίδα, αφού δε γίνεται άλλωστε να προσθέσουμε πολύ στο φαγητό μας, για να αυξήσει την οξείδωση των λιπών σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Ακόμη, η σκόνη τσίλι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη. Μήπως λοιπόν να το ξανασκεφτείς για τα καυτερά;

3. Κουρκουμάς
Αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονές. Αυτή η μείωσηπροετοιμάζει τον οργανισμό να δεχθεί τη λεπτίνη, ορμόνη η οποία στέλνει στο μεταβολισμό το μήνυμα “κάνε πιο γρήγορα, κάψε λίπος”!

Χρησιμοποίησέ το σαν ντιπ για το φαγητό σου ή συνδύασέ το με ταχίνι, λάδι και μέλι για τη σαλάτα σου. Ο συνδυασμός του κουρκουμά με το λάδι οδηγούν στην καλύτερη δυνατή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του.

4. Μαύρο πιπέρι
Σύμφωνα με έρευνες, το συγκεκριμένο μπαχαρικό εμποδίζει το σχηματισμό νέων λιπωδών κυττάρων. Δεν υπάρχουν όμως έγκυρες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη συγκεκριμένη άποψη. Ακόμη οτιδήποτε καυτερό, όπως είναι οι πιπεριές και κάθε τύπος πιπεριού, προκαλούν κορεσμό και ανακόπτουν την όρεξη για φαγητό.

Λέμε ναι στο μαύρο και κίτρινο πιπέρι, το οποίο επίσης επιταχύνει τον μεταβολισμό, αλλά προσέχουμε για μία κατανάλωση με μέτρο ειδικά εάν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το στομάχι μας. Προτίμησε το πιπέρι για μαρινάρισμα, βάζοντας φαντασία και χρώμα στο πιάτο σου!

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More