Η Κατερίνα Στεφανίδη, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιλάει στο TLIFE!

“Νιώθω έτοιμη και δυνατή και έχω πολύ καλή ψυχολογία”… Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, η Κατερίνα Στεφανίδη, η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ, μας δίνει τη χαρά να μιλήσουμε μαζί της… Τί δύναμη σου δίνει ένα μετάλλιο; Τί ώθηση σου δίνει το ρυθμικό χειροκρότημα από τις κερκίδες λίγο πριν το άλμα; Ποια η κινητήριος δύναμη; Τι ρόλο παίζει ο σύζυγος και προπονητής της;

Λίγο πριν το μεγάλο άλμα στο Ρίο, η Κατερίνα -διαβάζοντας τη συνέντευξή της- μάς θυμίζει πως τα αθλητικά πρότυπα είναι απαραίτητα στη ζωή μας. Για να μπούνε στην καθημερινότητά μας φράσεις όπως: “πίστη στον εαυτό μου”, “στόχος”, “απόλυτα αφοσιωμένη στο στόχο”, “σκληρή δουλειά”, “προσπάθεια”…

Φυσικά, δεν παραλείπουμε να ζητήσουμε και τις απαραίτητες διατροφικές συμβουλές, μιας και οι πρωταθλητές ξέρουν καλύτερα… 😉


-Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό;

Προερχόμενη από αθλητική οικογένεια το να ξεκινήσω τον αθλητισμό ήταν μονόδρομος για εμένα από μικρή ηλικία. Από τα 6 μου χρόνια ξεκίνησα με το στίβο -τρέξιμο και άλμα εις μήκος. Όταν ήμουν 10 χρονών, ήταν η πρώτη φορά που το επί κοντώ γυναικών ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε ξεκίνησα και εγώ το επί κοντώ.

-Θα συμβούλευες τους γονείς να βάζουν τα παιδιά τους από μικρά στον αθλητισμό και γιατί;
Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι κάτι τόσο φυσικό για εμένα που πλέον δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτόν! Ο αθλητισμός προσφέρει τόσα πολλά στον άνθρωπο, όχι μόνο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά και στο χαρακτήρα του, όπως σεβασμό, οργάνωση, πειθαρχεία, ομαδικό πνεύμα, στοιχεία που είναι πολύ καλό να καλλιεργήσει κάποιος από μικρή ηλικία. Σαφώς δεν θα γίνουν όλοι πρωταθλητές, άλλα όλοι θα πάρουν μαθήματα ζωής.

Τι σημαίνει ο αθλητισμός για σένα; Ποια τα εφόδια που σου έχει δώσει;
Ο αθλητισμός είναι η ζωή μου, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μου και του χαρακτήρα μου πλέον. Πέραν της σωματικής δύναμης, ο αθλητισμός ενισχύει και το πνεύμα! «Νούς υγιής εν σώματι υγιεί». Όταν προπονείσαι σε ένα ατομικό άθλημα, όπως ο στίβος ή το άλμα επί κοντώ μαθαίνεις να έχεις εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό σου και να ξεπερνάς τους φόβους σου. Ο αθλητισμός, αν ασχοληθείς σοβαρά (όχι απαραίτητα επαγγελματικά) είναι μεγάλο σχολείο.

Τι θυσίες “επιβάλλει” ο πρωταθλητισμός;
Σε προσωπικό επίπεδο, δεν θεωρώ ότι έχω κάνει κάποια ουσιαστική θυσία. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα που αθλούμαι έχω καταφέρει να ολοκληρώσω και τις σπουδές μου, καθώς και να τις συνεχίσω, αλλά και να διατηρήσω την κοινωνική μου ζωή. Στον πρωταθλητισμό η κατάσταση δυσκολεύει, κανείς δεν σου χαρίζεται και σίγουρα αντιμετωπίζεις περισσότερες προκλήσεις, αλλά με σωστή οργάνωση και πρόγραμμα όλα αντιμετωπίζονται. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν θυσίες στον πρωταθλητισμό, υπάρχουν επιλογές.

Ακολουθείς συνέχεια ένα προσεγμένο διατροφικό πλάνο ή υπάρχουν και διαστήματα που τρως ελεύθερα; Ποια είναι η αγαπημένη σου διατροφική ατασθαλία;
Δεν έχω κάποιο διατροφικό πλάνο. Προσπαθώ να τρώω στεγνά όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως προπόνησης. Δεν στερούμε πότε τίποτα. Αν θέλω να φάω κάτι θα το φάω. Η αγαπημένη ατασθαλία μου στη διατροφή είναι η nutella.

Ποια είναι η δική σου πρόκληση για να συνεχίσεις αυτό που κάνεις;
Στόχος μου είναι να συνεχίζω να διασκεδάζω αυτό που κάνω. Για κάποιον σαν και εμένα μόνο έτσι έρχεται η επιτυχία. Σαφώς και θέλω να ξεπερνάω τα προσωπικά μου όρια και πιέζω τον εαυτό μου πολύ σε κάθε αγώνα να γίνομαι όλο και καλύτερη. Αλλά σημασία έχει να είμαι χαρούμενη με αυτό που κάνω.

Είσαι Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ. Πώς σε κάνει αυτό να αισθάνεσαι; Είναι κάτι που σου δίνει δύναμη για τους Ολυμπιακούς αγώνες;
Είμαι πολύ χαρούμενη. Κάθε στόχος που επιτυγχάνεται, κάθε μετάλλιο είναι αποτέλεσμα σκληρής προπόνησης και προγράμματος. Σίγουρα οι επιτυχίες είναι αυτές που μου δίνουν μια ώθηση να στοχεύσω στην κορυφή. Είμαι αισιόδοξη και έχω προετοιμαστεί σκληρά όλο αυτό το διάστημα. Η κινητήριος δύναμή μου, σε κάθε μου αθλητικό βήμα, είναι η πίστη στον εαυτό μου και η αγάπη του κόσμου.

Τι σημαίνει η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες για έναν αθλητή; Τι σημαίνει για σένα προσωπικά;
Λαμβάνοντας συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες νιώθεις μεγάλη υπερηφάνεια και θέλεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και να κατακτήσεις την κορυφή εκπροσωπώντας τη χώρα σου και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Βέβαια, οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι πάντα πολύ απρόβλεπτοι και όσο καλά προετοιμασμένος και αν είσαι τα πάντα είναι απρόβλεπτα, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Προσωπικά, νιώθω έτοιμη και δυνατή και έχω πολύ καλή ψυχολογία.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η γυμναστική σε μια γυναίκα; Και γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας;
Η γυμναστική είναι υγεία! Προσφέρει ενδυνάμωση και ευεξία εκτός από ένα γερό και όμορφο σώμα. Ιδανικά, θα έπρεπε όλοι, όχι μόνο οι γυναίκες, να γυμνάζονται σε συχνή βάση. Οποιοδήποτε είδος γυμναστικής ωφελεί και γι’ αυτό είναι καλό ο καθένας να γυμνάζεται με τον τρόπο που τον εκφράζει καλύτερα. Οι επιλογές είναι πολλές! Ακόμα και αν σε κάποιον δεν αρέσει η γυμναστική, είναι καλό να επιδιώκει να περπατάει έστω και λίγο καθημερινά.

Είσαι πρωταθλήτρια, αθλήτρια πρώτης γραμμής. Που σημαίνει πολλές ώρες προπόνησης, άρα και τέλειο σώμα. Ποια συμβουλή θα έδινες σε εμάς τα κορίτσια που δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο, αλλά θέλουμε να έχουμε ωραίο σώμα;
Δεν ξέρω αν το σώμα μου είναι τέλειο, αλλά σίγουρα είναι δυνατό! Για την ακρίβεια είχα και έχω κάποια προβληματάκια με τα κιλά μου κατά τα χρόνια. Όπως αναφέρω και παραπάνω, σημασία έχει κάθε κοπέλα να βρει τον τρόπο άθλησης που της ταιριάζει και της αρέσει και να εντάξει τη γυμναστική στη ζωή της όχι για να έχει απαραίτητα το τέλειο σώμα αλλά για να είναι υγιής.


-Ποια είναι η ιδανική άσκηση για να κάψεις λίπος και ποια για τέλειους γλουτούς;

Δεν υπάρχει ιδανική άσκηση που καίει λίπος. Η γυμναστική παίζει λίγο ρόλο κατά τη γνώμη μου στο κάψιμο του λίπους. Η διατροφή είναι αυτό που σε βοηθάει να κάψεις λίπος. Σχετικά με τους γλουτούς, δεν νομίζω ότι υπάρχει σωστή απάντηση. Αναλόγως με το σώμα του καθενός, υπάρχουν διαφορετικές ασκήσεις που κάνουν καλή δουλειά.

Μοιράσου μαζί μας κάποιες διατροφικές συμβουλές που θα έδινες και σε μια φίλη σου, που δεν είναι αθλήτρια.
Για εμένα η μεγαλύτερη αλλαγή φέτος που έχασα λίγα κιλά ήταν η εξής: Σταμάτησα να τρώω υδατάνθρακες το βράδυ. Το βραδινό μου πλέον συμπεριλαμβάνει κρέας και ίσως μια σαλάτα, αλλά πολλές φορές μόνο κρέας. Όλη μου τη ζωή έτρωγα δημητριακά για πρωινό. Φέτος ξεκίνησα να τρώω βρώμη και νομίζω έχει κάνει μεγάλη διάφορα στο πως λειτουργεί ο μεταβολισμός μου, αλλά και στο πόση ενέργεια έχω κατά τη διάρκεια της μέρας.

Πολλά γεύματα. Φέτος το φθινόπωρο ο άντρας μου έβαζε ξυπνητήρι κάθε 2 ώρες και με ανάγκαζε να τρώω. Κάποιες φορές ένιωθα τόσο φουσκωμένη που νόμιζα ότι αν φάω μια ακόμα μπουκιά θα έκανα εμετό. Αλλά μετά από περίπου 2 βδομάδες άρχιζα να χάνω κιλά. Πλέον θεωρώ ότι τρώω πιο πολύ από ποτέ και είμαι πιο ελαφριά από ποτέ.

Υπάρχει κάτι που χρησιμοποιείς ως ψυχολογικό τρικ, κάτι που κάνεις για να ανεβάσεις την ψυχολογία σου και την αυτοπεποίθησή σου; Γιατί τα μετάλλια κρίνονται και από την ψυχολογία έτσι δεν είναι;
Η καλή ψυχολογία είναι απαραίτητη πριν από κάθε αγώνα. Το πιο σημαντικό είναι να νιώθεις εσύ δυνατός και να έχεις πίστη στον εαυτό σου. Έχω πάντα άγχος αλλά θα έλεγα ότι είναι το εποικοδομητικό άγχος που λειτουργεί θετικά. Συνήθως με το που μπαίνω στον αγώνα μου φεύγει. Δεν έχω κάποιο τρικ.

Μίλησέ μας λίγο για τη συνεργασία σου με τη Nike.
Για εμένα η Nike αντιπροσωπεύει την κορυφή στον αθλητικό χώρο. Μεγαλώνοντας μέσα στο χώρο του αθλητισμού, έβλεπα ότι όλοι οι ήρωες μου και τα αστέρια του αθλητισμού αγωνίζονταν υπό το σήμα της Nike. Έτσι, αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι ένα από τα ονόματα του αθλητικού χώρου που εμπιστεύεται και υποστηρίζει. Το ίδιο το σήμα της Nike αντιπροσωπεύει τη νίκη. Μέχρι στιγμής η συνεργασία μου με τη Nike είναι άριστη και είμαι πολύ χαρούμενη που μέσα από κάθε μου νίκη δικαιώνω την επιλογή τους, ενώ ο εξοπλισμός που μου παρέχει η Nike είναι μεγάλος μου σύμμαχος σε κάθε προπόνηση και αγώνα.

Από που αντλείς δύναμη;
Από τον σύζυγο και προπονητή μου που με κάθε ευκαιρία μου τονίζει πόσο σημαντικό είναι να έχω πίστη στις δυνάμεις μου.

Πώς είναι το τελευταίο βράδυ πριν τον αγώνα; Τι κάνεις; Τι σκέφτεσαι; Έχεις άγχος;
Όπως ανέφερα προσπαθώ να μην αγχώνομαι ή τουλάχιστον όταν αγχώνομαι να το κάνω με τέτοιο τρόπο που να λειτουργεί εν τέλει θετικά στην ψυχολογία μου. Το βράδυ πριν τον αγώνα δεν σκέφτομαι κάτι συγκεκριμένο. Κάποιες φορές, τη μέρα του αγώνα μπορεί να ξυπνήσω λίγο πιο νωρίς λόγω άγχους.

Όταν απομακρύνεσαι από το γήπεδο, με τι επιλέγεις συνήθως να ασχολείσαι;
Μου αρέσει πολύ να παίζω τένις. Γενικότερα μου αρέσει να κάνω ότι αρέσει συνήθως στα κορίτσια της ηλικίας μου. Βγαίνω έξω με τους φίλους μου ή μαζευόμαστε στο σπίτι και παίζουμε επιτραπέζια. Επίσης, διαβάζω πολύ και για το διδακτορικό μου στη γνωσιακή ψυχολογία.

Πόση δύναμη σου δίνει το ρυθμικό χειροκρότημα από τις κερκίδες ακριβώς πριν το άλμα;
Δυστυχώς ή ευτυχώς λίγο πριν το άλμα μου δεν σκέφτομαι, δεν ακούω και δεν “βλέπω” τίποτα! Είμαι απόλυτα αφοσιωμένη να φτάσω το στόχο.

Ήταν και οι γονείς σου αθλητές. Άρα μεγάλωσες σε ένα σπίτι γεμάτο αθλητισμό. Πιστεύεις ότι ήταν αναπόφευκτος ο δρόμος του αθλητισμού για σένα;
Προέρχομαι από μια καθαρά αθλητική οικογένεια, ο πατέρας μου είναι αθλητής του τριπλούν και η μητέρα μου σπρίντερ των 400 μέτρων. Από πολύ μικρή ηλικία το να ασχοληθούμε ενεργά, τόσο η αδελφή μου όσο και εγώ, με τον αθλητισμό ήταν μονόδρομος. Αν δεν ήταν οι γονείς μου, ίσως να μην έκανα καν επί κοντώ. Οι γονείς μου ήταν εκείνοι που με έσπρωξαν να ακολουθήσω το συγκεκριμένο δρόμο και σίγουρα μου βγήκε σε καλό. Το να προέρχεσαι από αθλητική οικογένεια έχει και τα καλά του, αλλά σίγουρα έχει και τα κακά του.

Σύζυγος, αλλά και προπονητής σου. Η προσωπική σας σχέση είναι κάτι που ευνοεί τους κώδικες, η μεταξύ σας οικειότητα είναι κάτι που βοηθάει την επικοινωνία σας στην προπόνηση;
Είμαι τυχερή που έχω στο πλευρό μου τον Mitchell, που είναι όχι μόνο σύζυγος αλλά και προπονητής και συναθλητής μου. Η δύναμη που μου δίνει σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε βρει μια πολύ καλή ισορροπία, αφού προπονούμαστε μαζί. Ξέρει τις δυνατότητές μου και δεν παύει να μου τονίζει συνεχώς τα δυνατά μου σημεία και να με στηρίζει ψυχολογικά. Η οικειότητα που έχουμε μεταξύ μας φυσικά και βοηθάει όλη αυτή τη διαδικασία.

Θα μπορούσες πιστεύεις να είχες σχέση με κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό, που δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς σημαίνει να είσαι αθλήτρια και τι θυσίες απαιτούνται;
Είναι κάτι πολύ υποθετικό οπότε δεν μπορώ να απαντήσω!

Θα θέλαμε να σου ευχηθούμε καλή επιτυχία στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και να είσαι σε καλή μέρα 😉
Ευχαριστώ πολύ!

And More