Η νηστίσιμη δίαιτα Orac που μας ζητήσατε είναι εδώ! Χάσε 4 κιλά μέχρι το Πάσχα…

Η ανοιξιάτικη εκδοχή της σας ενθουσίασε. Πολλές όμως από εσάς δυσκολεύεστε να την ακολουθήσετε γιατί παράλληλα κάνετε και νηστεία. Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του, προσάρμοσαν ειδικά για το TLIFE την Spring Orac Diet στη Σαρακοστή.

Ένα μενού διατροφής που θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να χάσεις εως και 4 κιλά μέχρι το Πάσχα. Ακολούθησε το παρακάτω διαιτολόγιο μέχρι το Πάσχα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη σου και τις συμβουλές της ομάδας διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη. Αν χρειαστεί μετά το Πάσχα θα μπορέσεις να “περάσεις” στην κανονική έκδοση της Spring Orac που θα βρεις κάνοντας κλικ εδώ.

Για να κατεβάσεις το εβδομαδιαίο νηστίσιμο πρόγραμμα και να το εκτυπώσεις στον υπολογιστή σου κάνε κλικ εδώ

Συμβουλές για να έχει η νηστεία αποτέλεσμα

Ωστόσο, προκειμένου η νηστεία να είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά ώστε να εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα στη ζυγαριά (2-4 κιλά/μήνα) καλό είναι να δώσεις έμφαση στα παρακάτω:

Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες:
Είναι βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου! Ιδανική επιλογή αποτελούν τρόφιμα όπως: δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης, κριθάρι, πλιγούρι, βρώμη, καστανό ρύζι, όσπρια.

Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών
Οι πρωτεΐνες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και συντελούν στη διατήρηση του μυικού ιστού. Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί. Σημαντικός είναι και ο συνδυασμός τροφών, αφού ο συνδυασμός των αμινοξέων που περιέχουν προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (π.χ. φακές με ρύζι).

Επαρκής πρόσληψη σιδήρου
Η αποχή από το κρέας και τα αυγά, βασικές πηγές σιδήρου, ενδέχεται να προκαλέσει ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία λόγω της έμμηνου ρύσης. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνδέονται με εμφάνιση ατονίας και εξάντλησης. Βασικές πηγές σιδήρου κατά τη νηστεία αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο και σπανάκι και τα όσπρια, όπως φακές και φασόλια. Λόγω του ότι ο σίδηρος φυτικής προελεύσεως απορροφάται δύσκολα ή σε μικρό ποσοστό συνίσταται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, λαχανάκια Βρυξελλών.

“Συμπλήρωσε” έξυπνα τη διατροφή σου…
Πολλές φορές, δεν προλαβαίνεις να φας όπως πρέπει, ακόμη κι όταν κάνεις δίαιτα. Πόσω μάλλον αυτές τις ημέρες που οι επιλογές σου είναι κάπως περιορισμένης. Έτσι οι διαιτολόγοι συστήνουν κάποια συμπληρώματα διατροφής συνδυαστικά με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Πολυβιταμίνη: Μία πολυβιταμίνη κατά την περίοδο της σαρακοστιανής νηστείας μπορεί να ενισχύσει την πρόληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας έτσι στη γενική ευεξία και τόνωση του οργανισμού.
Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των λευκών και ερυθρών κυττάρων. Υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προελεύσεως και σε εμπλουτισμένα δημητριακά. Η λήψη συμπληρώματος Β12 κατά τη νηστεία θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό (υδατοδιαλυτή βιταμίνη, δεν αποθηκεύεται), να βοηθήσει στη διατήρηση επιπέδων αιμοσφαιρίνης, καθώς επίσης, να εμποδίσει την εμφάνιση αδυναμίας.
Βασιλικός Πολτός: Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βοηθά στη γενική τόνωση και ευεξία του οργανισμού, βελτιώνει τη μνήμη και την πνευματική λειτουργία και αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή. Συνιστάται η λήψη του πρωινές ώρες, μακριά από το φαγητό. Θέλει προσοχή από άτομα που πάσχουν από αλλεργία στη γύρη ή/και το μέλι.
Βότανα: Σήμερα υπάρχει πληθώρα συμπληρωμάτων που αφορούν την ενέργεια και την τόνωση και βασίζονται σε βότανα. Τα περισσότερο δημοφιλή είναι το τζίνσενγκ (ginseng), το γκουαρανά (guarana), η ροντιόλα (rhodiola), η σπιρουλίνα και το ιπποφαές (sea buckthorn).

Η συμβουλή κάποιου ειδικού είναι πάντοτε απαραίτητη πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος.

Read More

And More