Αρετή Κετιμέ στο TLIFE: Η αφοσίωση στην παραδοσιακή μουσική, οι αρνητικές κριτικές και οι άγνωστες συνεργασίες της!

Την Αρετή Κετιμέ την πρωτογνωρίσαμε πριν από πολλά χρόνια. Στα 12 της είχε εντυπωσιάσει με το ταλέντο της στο σαντούρι και “κέρδισε” τον χαρακτηρισμό “παιδί θαύμα”. Η ίδια δεν ένιωσε, βέβαια, ποτέ έτσι. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που κράτησε χαμηλό προφίλ όλα αυτά τα χρόνια παρόλο που δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τη μουσική και να κάνει σπουδαίες συνεργασίες.

Σήμερα, στα 26 της, το TLIFE τη συνάντησε και εκμυστηρεύτηκε όλα αυτά που δεν ξέρουμε για εκείνη, μας μίλησε για την πορεία της στη μουσική και τα όνειρά της για το μέλλον.

Όταν σε πρωτογνωρίσαμε ήσουν 12 ετών και ήσουν στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα. Τι καλύτερο ξεκίνημα για μια μετέπειτα πορεία;
Ναι, πράγματι αλλά μην νομίσετε αυτό δεν αναίρεσε στιγμή την προσπάθεια μου για να γίνω καλύτερη μουσικός. ίσα –ίσα νομίζω πως πέρασε αρκετός καιρός από την πρώτη στιγμή που έπαιξα και είπα ‘’εντάξει καλά τα πήγαμε σήμερα’’ωραίο παίξιμο’’. Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν το έναυσμα για να μην κατακάθεται αυτή η μουσική ανυπομονησία.

Τι θυμάσαι από εκείνα τα πρώτα χρόνια;
Προσπαθώ και θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια και κάθε κουβέντα που άκουσα προσπαθώντας τώρα που μεγάλωσα να την εξηγήσω αν όχι να την τηρήσω.

Πώς σου φάνηκε όταν στο Your Face Sounds Familiar ήσουν μία από τις “μεταμφιέσεις” των παικτών;
Μου άρεσε πολύ που ένα κατά βάση καλλιτεχνικό παιχνίδι ασχολήθηκε με αυτό που κάνω -που έκανα τότε στους Ολυμπιακούς- και πολλά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Ελευθερίου και το εξαιρετικό ταλέντο του. Είναι ένας αληθινός καλλιτέχνης.


Εισέπραξες ποτέ αρνητική κριτική από τους συμμαθητές σου ή ανθρώπους από το περιβάλλον σου;

Ναι, αλλά αυτό ήτανε πριν, έπειτα άλλαξε ο τρόπος συμπεριφοράς τους. Και, έστω, μετά έβλεπε κανείς τη διαφορά αν ήτανε αληθινή ή υποκριτική.



Πώς το αντιμετώπισες;

Προσπάθησα και ακόμα προσπαθώ να δίνω σημασία σε αυτά που αξίζουν και δέχομαι την αρνητική κριτική. Βέβαια αυτό να μην είναι ενοχλητικό και να έχει υπόσταση.

Ακολούθησαν πολλές ακόμα σπουδαίες συνεργασίες. Ξεχωρίζεις κάποια από αυτές για κάποιο λόγο;
Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ορχήστρα Εστουδιαντίνα και από τους παλιούς οργανοπαίχτες Γιάννης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κόρος, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα. Και φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και τώρα η συνεργασία μας με τον Shantel.



Μίλησέ μας λίγο για αυτή τη συνεργασία σου με τον Shantel.

Πριν περίπου δύο χρόνια, ξεκίνησε από τη μέση του πουθενά μία αναπάντεχη συνεργασία. Είναι ένας καλλιτέχνης με μία σύγχρονη ματιά για τη μουσική, που στην Ευρώπη διαμορφώνει τάσεις σε μία παλιά μουσική με μοντέρνο ύφος. Είμαι ενθουσιασμένη με τον επαγγελματισμό του αλλά και το μεράκι του.

Πού και πώς σε συναντάμε επαγγελματικά αυτή την περίοδο;
Ανεβάζουμε στο θέατρο Κάππα μία μουσική παιδική παράσταση ‘’Το μόνον της ζωής ταξείδιον μου’’. Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά: Κώστας Αρζόγλου, Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Έκτορας Κυριάκου, Ιωάννα Μυλωνά, Φάνης Παυλόπουλος, Χρήστος Σύγγελος, Νίκος Τουρνάκης, Νικόλας Φραγκιουδάκης. Σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά.



Τι δεν ξέρουμε για την Αρετή μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια;

Πως δεν σταμάτησα να κάνω πράγματα στη μουσική δημιουργώντας μελετώντας και συνεργάστηκα με σημαντικούς μουσικούς .

Τι είναι για σένα η μουσική; Θα μπορούσες να ζήσεις χωρίς αυτή;
Νομίζω όχι δεν θα μπορούσα να ζήσω και κάποια στιγμή που χρειάστηκε να διαλέξω επέλεξα και πάλι εκείνη. Ευτυχώς για μένα γιατί μου βγήκε σε καλό!

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;
Θέλω να έχουμε υγεία ψυχική και σωματική. Και να δημιουργούμε και πάλι τα όνειρα μας μέσω της μουσικής για τη ζωή.

Πώς βλέπεις το ενδεχόμενο μιας δικής σου οικογένειας;
Όχι προς το παρόν όχι, αν όμως έρθει αυτή η στιγμή χωρίς βιασύνη και περιττά πράγματα .Τότε μακάρι.

Στα παιδιά σου θα φροντίσεις να μάθεις σαντούρι;
Μακάρι να έρθει και αυτή η στιγμή. Γενικά δεν είμαι της άποψης πως ότι κάνω εγώ πρέπει να κάνουν και τα παιδιά μου. Βεβαία , δεν έχω καν παιδιά αλλά μιας και με ρωτάτε… (γέλια)

Πιστεύεις ότι η παραδοσιακή μουσική στη χώρα μας έχει «χώρο»;
Φυσικά έχει χώρο η παραδοσιακή μουσική στη Χώρα μας αν δεν έχει εδώ που θα έχει;Νευριάζω με τους ανθρώπους που μιζεριάζουν και αναρωτιούνται γιατί οι νέοι δεν ακούνε τη μουσική μας επειδή οι ίδιοι είναι αρνητικοί και περίεργοι.

Θα μπορούσες να ασχοληθείς με κάποιο άλλο είδος μουσικής πέρα από αυτό που υπηρετείς όλα αυτά τα χρόνια;
Αν εννοείται την ποπ τυπικά όχι, αλλά γενικά πειραματίζομαι καθώς μου αρέσει να δημιουργώ και δικές μου μουσικές.
Στο παρελθόν συνεργάστηκα σε ένα ντουέτο με το Γιώργο Αλκαίο το “Άμα δε σε δω’’. Και τώρα δημιουργήσαμε με το Shantel το τραγούδι ‘’Δύση κι Ανατολή’’.



Παρακολουθείς τις πολιτικές εξελίξεις; Σε αγχώνει η κατάσταση στη χώρα;

Ναι πολύ. Μία είμαι έτσι μία αλλιώς, όπως όλοι μας. Και μεταξύ μας όταν είσαι μουσικός ταξιδεύεις πολύ και είσαι λίγο μετανάστης, οπότε καταλαβαίνετε. Για μένα ίσως λίγο περισσότερο μιας και το είδος και αυτό που έχω επιλέξει γενικά δεν απευθύνεται στην ευρεία μάζα.

Έχεις να κάνεις κάποιο σχόλιο για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας που αμφισβήτησε τη γενοκτονία των Ποντίων;
Πιστεύω ότι η θέση του Χάρρυ Κλυν ενός χαρισματικού ανθρώπου μιλάει ψυχή μου. Τη συμμερίζομαι και τη σέβομαι. Επίσης, “φοβού τους ανθρώπους’’ που ομαδοποιούνται υιοθετώντας το ένστικτο της αγέλης και το δίκαιο του δυνατού.

Read More

And More