Πρώτες βοήθειες για τραυματισμούς στο πρόσωπο!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας συμβουλεύει τι να κάνουμε εάν χτυπήσει ένα παιδί σε κάποια σημεία στο πρόσωπο και μας ενημερώνει για το σύνδρομο ανατάραξης του παιδιού που προκαλεί μέχρι και θάνατο!
Πολύ συχνά ένα παιδί μπορεί να τραυματιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου του. Τι πρέπει να κάνουμε;
1. Ρινορραγία. Εάν το παιδί χτυπήσει στη μύτη και τρέχει αίμα τότε πρέπει να κάνουμε το εξής: Γύρετε το κεφάλι του παιδιού ελαφριά προς τα εμπρός σε μια κλίση 30-35 μοίρες. Πιάνετε με τα δύο σας δάχτυλα το μαλακό μέρος της μύτης του και το κρατάτε έτσι για 15 λεπτά στην προσπάθειά σας να σταματήσετε τη ρινορραγία. Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρήξιμο ή κάποια έντονη ανωμαλία ή το παιδί πονάει πάρα πολύ ή αν συνεχίσει να αιμορραγεί ή αν δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη ή αισθάνεται ίλιγγο τότε θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας.
2. Κοψίματα στη γλώσσα. Καμιά φορά με κάποιο αντικείμενο ή ακόμα και με τα δόντια του ένα παιδί μπορεί να τραυματίσει την γλώσσα του και να τρέχει αίμα. Για να το βοηθήσετε πάρτε ένα καθαρό πανί, πιέστε την γλώσσα στο σημείο που βλέπετε το αίμα για 15 λεπτά στην προσπάθειά σας να σταματήσετε την αιμορραγία. Εάν η αιμορραγία σταματήσει τότε δώστε του να πιει λίγες γουλιές νερό για να καθαρίσετε το στόμα του. Προσπαθείστε να παρατηρήσετε το μέγεθος της πληγής. Εάν στη πληγή χωράει να περάσει μία μπατονέτα για τα αυτιά ή εάν η γλώσσα είναι πολύ πρησμένη ή εάν συνεχίζει να αιμορραγεί τότε καλέστε τον παιδίατρό σας.
3. Κοψίματα στα χείλη. Συνηθισμένα τα παιδιά να βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα μπορεί να τραυματίσουν σε κάποιο σημείο το χείλος τους. Και σε αυτή την περίπτωση πάρτε ένα καθαρό πανάκι και πιέστε το σημείο που αιμορραγεί για 15 λεπτά. Μπορείτε να πάρετε και μία κρύα κομπρέσα ή μία παγοκύστη τυλιγμένη με μία πετσέτα και να τα εφαρμόσετε πάνω στην πληγή. Εάν το κόψιμο σας φαίνεται πολύ βαθύ και περνάει το κεφάλι μιας μπατονέτας που καθαρίζουμε τα αυτιά ή εξακολουθεί η αιμορραγία ή ο τραυματισμός είναι στο δέρμα πέρα από το περίγραμμα των χειλιών τότε καλέστε τον παιδίατρό σας.
4. Δόντια που κουνιούνται. Καμιά φορά πέφτοντας στο πάτωμα ή προσκρούοντας με ένα αντικείμενο ή και στον τοίχο μπορεί να σπάσει ένα δόντι του, να κουνιέται ή να φύγει από το ούλο του. Εάν το δόντι έχει βγει τελείως τότε το παίρνετε, το πλένετε με φυσιολογικό ορό ή με καθαρό νερό και το τοποθετείτε πάλι στο κενό που έχει δημιουργηθεί στο ούλο του και εφόσον το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην το καταπιεί. Εάν το δόντι απλά κουνιέται τότε το σπρώχνετε μέσα στη θήκη του στο ούλο στην προσπάθειά σας να το επανατοποθετήσετε. Στη συνέχεια καλείτε τον παιδίατρό σας ή ένα παιδο-οδοντίατρο.
Μεγάλη προσοχή στο σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού!
Όταν κάποιος παίρνει ένα μωρό και είτε γιατί θέλει να παίξει μαζί του, είτε γιατί το μωρό κλαίει και θέλει να το ταρακουνήσει καθώς ταρακουνάει το σώμα του και το κεφάλι του, μπορεί ο εγκέφαλος του παιδιού να χτυπήσει εσωτερικά πάνω στο κρανίο και να υπάρξει μία βλάβη ή οποία μπορεί να είναι απλώς μία εγκεφαλική διάσειση αλλά μπορεί να είναι και κάτι πολύ σοβαρό.
Υπολογίζεται ότι 1 στα 4 παιδάκια που θα υποστεί αυτή τη βλάβη μπορεί και να πεθάνει, ενώ τα 6 στα 10 παιδάκια μπορεί να έχουν από κει και πέρα μία μόνιμη νευρολογική βλάβη όπως μία σωματική αναπηρία, μία διανοητική καθυστέρηση, τύφλωση, κώφωση κλπ.
Εάν έχετε τις υποψίες ότι το παιδί σας έχει υποστεί ένα δυνατό τράνταγμα τότε πρέπει αμέσως να καλέσετε τον παιδίατρό σας.

Read More

And More