Φέρνει η σοκολάτα την ευτυχία;

Αν είσαι από εκείνες τις γυναίκες που στην πρώτη στενοχώρια το ρίχνουν στη σοκολάτα, μάθε πως δεν είσαι η μόνη. Η γλυκιά μαύρη αμαρτία δεν είναι μόνο γευστικότατη, έχει ταυτόχρονα και ευεργετικές ιδιότητες στην βελτίωση της διάθεσης.

Σύμφωνα με τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Γρηγόρη Κυριακίδη, “η σοκολάτα όντως περιλαμβάνει ουσίες που επηρεάζουν την ευεξία, τη διάθεση, την ευδαιμονία, την ευφορία, την εγρήγορση και την όρεξη“. Για την ακρίβεια περιέχει μεταξύ άλλων μεγάλες ποσότητες ενδορφίνης, ουσία που αλληλεπιδρά με νευρώνες του εγκεφάλου και βοηθά τον άνθρωπο να αισθανθεί πιο ευχάριστα.

Φυσικά οι “μαγικές” της ιδιότητες δεν σταματούν εδώ. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε ερωτικό ενσταντανέ, ένα επιδόρπιο σοκολάτας θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στα ύψη. Σαν τρόφιμο περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία και μια χημική ουσία την φενυλεθυλαμίνη, γνωστή για τις ψυχοτρόπες ιδιότητες της. Η ουσία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ορμόνης που αυξάνει την ερωτική επιθυμία.

Σοκολάτα εναντίον κατάθλιψης

Για τους παραπάνω λόγους, σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αμερική, μελετήθηκε για πρώτη φορά με λεπτομέρεια η σχέση ανάμεσα στην διάθεση του ανθρώπου και την κατανάλωση σοκολάτας.

Οι ερευνητές χώρισαν τους ανθρώπους που εξέτασαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα σοκολάτας που έτρωγαν. Στη συνέχεια, εστίασαν στην ψυχολογική διάθεση κάθε ομάδας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όσοι έδειχναν να έχουν χαρούμενη διάθεση, κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα, σε αντίθεση με εκείνους που δεν ήταν και στα… καλύτερά τους. Εκείνο που μπέρδεψε όμως του ερευνητές είναι πως και όσοι είχαν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης, έτρωγαν αμέτρητες ποσότητες σοκολάτας, περισσότερες κι από όσους αισθάνονταν καλά.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Γρηγόρης Κυριακίδης πιστεύει πως “το συμπέρασμα που συνάγεται είναι οτι υφίσταται κάποιο φάσμα, όπου η κατανάλωση σοκολάτας έχει ευεργετική επιδραση με συνεπαγώμενο αποτέλεσμα τη μείωση της κατάθλιψης“.

Με απλά λόγια, η σοκολάτα θα σε βοηθήσει να φτιάξεις την διάθεση σου, αλλά μέχρι ένα σημείο. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη “η ποσότητα των ευεργετικών ουσιών όσο κι αν αυξηθεί πέραν κάποιου ορίου δεν δύναται να επιτύχει αναστροφή της διάθεσης και μείωση της κατάθλιψης“. Άλλωστε πολλές φορές η κατάθλιψη είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και δεν αρκεί η σοκολάτα για να την καταπολεμήσει.

Το ερώτημα του Κολόμβου!

Η έρευνα καταλήγει με ένα ερώτημα. Η κατάθλιψη είναι που μας οδηγεί στην σοκολάτα ή μήπως η υπερβολική κατανάλωσή της, επηρεάζει τελικά αρνητικά τη διάθεσή μας; “Αναφορικά με το τελικό ερώτημα που διατυπώνει η έρευνα – είναι λογική απορία και είναι πανομοιότυπη με αυτή του Κολόμβου: «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Η σχέση διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων πλουσίων σε ουσίες που την επηρεάζουν είναι γνωστή απο αρχαιοτάτων χρόνων είτε με τη μορφή του ηδύποτου (νερομένο κρασί που κατανάλωναν οι αρχαίοι έλληνες – για να διαρκεί η ευεξία τους επι μακρόν) είτε με τη σοκολάτα σε μεθύστερους χρόνους και ουσιαστικά αποτυπώνεται στη σύγχρονη επιστήμη της διατροφής με τον όρο «comfort food» (δλδ τρόφιμα που προάγουν την ευεξία)” καταλήγει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Γρηγόρης Κυριακίδης.

Σε κάθε περίπτωση, το TLIFE έχει ετοιμάσει για εσένα μια μοναδική originσυνταγή fondue με σοκολάτα. Ετοίμασέ την για βραδιές με φίλους σαν τη αποψινή και το χαμόγελο θα έρθει σίγουρα στα χείλη όλων!

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη βοήθεια του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Γρηγόρη Κυριακίδη

Read More

And More