Έξυπνα tips για να κάνεις το παιδί σου να τρώει υγιεινά!

Του δίνεις γάλα που είναι πολύ θρεπτικό για την υγεία του και δεν το πίνει. Φτιάχνεις μπάμιες, φασολάκια ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και δεν το τρώει. Το απόγευμα του κόβεις ένα μήλο στο πιατάκι και δεν το ακουμπάει καν. Εσύ ως μαμά αρχίζεις να τρελαίνεσαι και να στεναχωριέσαι που δεν τρώει υγιεινά και του αρέσουν μόνο τα ανθυγιεινά όπως πατατάκια, αναψυκτικά κ.α
Η διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου έχει την λύση! Σου δίνει έξυπνα tips για να μπορέσεις να κάνεις το μικρό σου να μην αρνείται τις υγιεινές τροφές, αλλά σου δίνει και δέκα τρόπους να μάθεις το μικρό σου να τρώει όλα τα τρόφιμα.

Είναι μια καλή περίοδος τώρα το καλοκαίρι που είστε κάθε μέρα μαζί να του τα μάθεις….

ΕΞΥΠΝΑ ΤΙPS για να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιο των παιδιών με τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας που συνήθως, δεν συμπαθούν…
Γάλα-Γαλακτοκομικά
Αν δυσκολεύονται τα παιδιά σας να πιουν γάλα μπορείτε να το συνοδεύσετε με κάποιο φρούτο και να δημιουργήσετε ένα ρόφημα τύπου μιλκ σέικ. Μπορείτε, επίσης, να τους προσφέρετε υγιεινά σνακ όπως γιαούρτι με φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και μέλι.
Φρούτα-Λαχανικά
Προσπαθήστε να προσθέσετε κάποιο φρούτο ή λαχανικό σε κάθε γεύμα του παιδιού. Παίξτε με τα χρώματα παρακινώντας το παιδί σας να ζωγραφίσει ένα ουράνιο τόξο με τα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών που κατανάλωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση και μην περιμένετε να φάει το παιδί σας κάποιο τρόφιμο αν εσείς πρώτοι το αποκλείσετε από τη διατροφή σας.
Δημιουργείστε ένα νόστιμο χρωματιστό πουρέ λαχανικών, εάν το παιδί σας αρνείται να φάει λαχανικά. Σερβίρετε τα λαχανικά με συνοδεία κάποιου υγιεινού ντιπ όπως τζατζίκι, ή ντιπ τυριού και αφήστε τα παιδιά να φάνε όσο θέλουν.
Στην περίπτωση που δεν τρώνε τα φρούτα δημιουργείστε δυναμωτικούς φρουτοχυμούς με ποικιλία φρούτων.
Ψάρι
Τα παιδιά δύσκολα θα φάνε ψάρι. Αυτό που μπορείτε να κάνετε με το ψάρι είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο άλλο τρόφιμο που μπορεί να αρέσει στο παιδί σας ή να φτιάξετε ψαροκροκέτες.
Μη σταματάτε να δίνετε ερεθίσματα στο παιδί. Μπορεί “σήμερα” να μη θέλει να φάει ψάρι ή κάποιο άλλο τρόφιμο, όμως “αύριο” μπορεί να αλλάξει γνώμη.
Μη τα πιέζετε, φροντίστε όμως να υπάρχουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες στο τραπέζι σας και παρακινήστε το παιδί σας να δοκιμάσει χωρίς φωνές και απειλές. Όσο επιμένετε σε κάτι θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
10 τρόποι για να μάθει το παιδί σας να τρώει όλα τα τρόφιμα!
1. Να εφαρμόζει μικρά και συχνά γεύματα.
2. Το πιάτο του να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα φαγητού.
3. Μην ετοιμάζετε για το παιδί ξεχωριστό φαγητό.
4. Επιλέγετε ένα σερβίτσιο με χαρούμενα χρώματα και ελαφρύ, ώστε εύκολα να μπορεί να το χειριστεί με τα χέρια του και να “παίξει” με αυτό.
5. Αποφύγετε τα διάφορα γλυκά ή αλμυρά σνακ μεταξύ των γευμάτων όπως σοκολάτες, πατατάκια, αναψυκτικά κλπ, τα οποία σίγουρα θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο την όρεξή του για φαγητό.
6. Μη διστάσετε να πείτε όχι στα γλυκά ή στα ανθρακούχα αναψυκτικά ή στα τσιπς, ιδιαίτερα εάν το παιδί σας έχει καταναλώσει πιο πριν κάποιο από αυτά.
7. Μάθετε το παιδί να ασκεί συστηματική φυσική δραστηριότητα. Η καθιστική ζωή δημιουργεί παχύσαρκα παιδιά.
8. Πηγαίνετε να ψωνίσετε στο σούπερ μάρκετ μαζί τους. Η αγορά ειδών διατροφής μπορεί να διδάξει το παιδί σας πολλά πράγματα σχετικά με το φαγητό και τη διατροφή. Συζητήστε από που προέρχονται τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και το κρέας. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν μόνα τους υγιεινές επιλογές.
9. Ακολουθήστε την ίδια διατροφή με το παιδί σας. Μην ξεχνάτε ότι οι γονείς αποτελούν διατροφικό πρότυπο για τα παιδιά.
10. Κατηγοριοποιείστε τα τρόφιμα σε “καλά” και “κακά”. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι κάθε τρόφιμο έχει τη δική του θέση στην ισορροπημένη διατροφή.

Read More

And More