Έρχεται μετανιωμένος και σου ζητάει δεύτερη ευκαιρία. Να τη δώσεις;

Κάτι τέτοιες μέρες συμβαίνουν συνήθως και κάτι επιστροφές. Ο “πρώην” επηρεασμένος ίσως από το εορταστικό κλίμα που μας φέρνει αντιμέτωπους με τον εσωτερικό μας κόσμο και τα συναισθήματά μας ξαναχτυπά. Τηλέφωνο, μήνυμα, πόρτα… δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι τι να κάνεις; Εκείνος θέλει να γυρίσει…

Μην βιαστείς να απαντήσεις. Το θέμα χρειάζεται σοβαρότητα. Από αυτό εξαρτάται η ευτυχία σου και η εσωτερική σου γαλήνη. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε τις γνώσεις μιας ειδικού. Η Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Νικολάτου μας δίνει τις κατευθύνσεις που πρέπει να κινηθούν οι σκέψεις και κατά συνέπεια, οι πράξεις!

Χωρίσατε
Κι όμως γυρίζει μετανιωμένος (ίσως και με δάκρυα στα μάτια για να γίνει πιο δραματικό) και σου ζητάει να δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας. Και εδώ αρχίζει το δίλημμα!

Εδώ λοιπόν, είναι η στιγμή που οφείλεις να συσκεφτείς με τον εαυτό σου και να αναλάβεις την ευθύνη της οποιαδήποτε επιλογής. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο αποφάσεις (να γυρίσεις, δηλαδή, ή να μη γυρίσεις) έχουν τα υπέρ τους και τα κατά τους η καθεμία.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…
-Μπορείς να ξεκινήσεις φτιάχνοντας γραπτά μία λίστα στην οποία θα σημειώσεις αυτά που έχεις να κερδίσεις και αυτά που έχεις να χάσεις γυρίζοντας ή όχι στον πρώην σου.

Για παράδειγμα, ένα υπέρ που μπορεί να έχεις αν γυρίσεις είναι η τρυφερή αγκαλιά που σε περίμενε όταν επέστρεφες κουρασμένη από τη δουλειά. Αλλά, το μειονέκτημα μπορεί να είναι ότι ίσως ποτέ να μην καταφέρει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σου και να ζεις συνεχώς κάτω από το πέπλο της αμφιβολίας.

-Δίπλα από το κάθε υπέρ και κατά μπορείς να προσθέσεις έναν αριθμό από το ένα έως το δέκα, να βάλεις δηλαδή τη δική σου βαθμολογία σύμφωνα με το πόση σημασία έχει για σένα αυτό που έγραψες.

-Επίσης, αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι για ένα χωρισμό ποτέ δεν ευθύνεται μόνο η μία πλευρά. Προσπάθησε να δεις ώριμα την κατάσταση και με ψυχραιμία, και να συνειδητοποιήσεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι πάντα εύκολη διαδικασία, γιατί ίσως καταλάβεις ότι κι εσύ οφείλεις να αλλάξεις κάποιες από τις συμπεριφορές σου.

-Το σημαντικότερο βήμα, όμως, είναι ένας ειλικρινής διάλογος με το έτερον ήμισυ όπου θα εξομολογηθείτε ο ένας στον άλλο τι προβλήματα είχατε στη σχέση και γιατί πιστεύετε, ο καθένας, ότι φτάσατε στον πρώτο χωρισμό.
Πώς θα κάνετε μία δεύτερη προσπάθεια αν δεν καταλάβετε τι πήγε στραβά στην πρώτη ώστε να το διαφοροποιήσετε;

Όταν η ιστορία έχει παιδιά…

Αν πρόκειται για την περίπτωση όπου υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, σκεφτείτε διπλά για την απόφαση που θα πάρετε, με σκοπό την ευτυχία όλων.

Πρέπει να θυμάστε όμως πως η ευτυχία των παιδιών δεν εξαρτάται από έναν τυπικό γάμο, αλλά από τις ουσιαστικές των γονέων.

Μην γυρίσετε “για τα παιδιά σας”, αλλά γυρίστε για ΕΣΑΣ. Μόνο αν οι γονείς είναι ικανοποιημένοι από τις μεταξύ τους σχέσεις (είτε είναι μαζί είτε ακολουθούν ξεχωριστές ζωές) θα είναι ικανοποιημένα και τα παιδιά. Είστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ;
Το αν θα δώσετε λοιπόν ή όχι μια ευκαιρία στη σχέση σας -άλλωστε όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, πλην σοβαρών εξαιρέσεων- εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσετε, όπως:

το λόγο για τον οποίο χωρίσατε την πρώτη φορά

το λόγο για τον οποίο θέλετε να τα ξαναβρείτε

τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι τώρα και τι είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε ώστε αυτή τη φορά να πετύχει.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή σχέσης που να ταιριάζει σε όλους. Ο καθένας βρίσκει τις δικές του ισορροπίες.
Τη σχέση τη δημουργούμε για να μας δώσει ευτυχία. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε είναι καλύτερο να βρίσκουμε τη δύναμη να προχωρήσουμε σπάζοντας τα δεσμά του παρελθόντος.

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. nai den h3era..!! se exei keratwsei kai exeis kai meridio eu8unhs apo panw giati xwrisate..??? eeee oxi! allo na xwrizeis epeidh ftaine kai oi duo kai allo o enas apo tous duo na thn ekane thn mpalamoutia tou! to kerato den dikaioutai deuterhs eukairias! euxaristw!

  2. Το ψέμα, δεν αξίζει δεύτερη ευκαιρία.

  3. tpt dn exei plai xwrisame k xwrizume sinexos dn xerw t na kanw ime toso ma to berdemeni k apelpismeni ala dn thlew na kanw t idia lathoi k na epektino se lathos atoma afou den to axizoun .. den ine mono t sex an k auto exume kairo nna gini k an tha gini poly grigora

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More