Η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου είναι ίδια με αυτή που έχουν οι άλλοι για σένα;

Το πως με βλέπουν οι άλλοι εξαρτάται από το πως βλέπω εγώ τον εαυτό μου;

Η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου εξηγεί πως είναι θέμα αυτοεκτίμησης…
Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας καθορίζει τόσο τις περισσότερες από τις ενέργειες και επιλογές στη ζωή μας όσο και το πώς μας βλέπουν οι άλλοι.
Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τα μηνύματα που δίνουμε στους άλλους για μας είναι συνυφασμένα με τα βιώματα και τα μηνύματα που πήραμε από την οικογένειά μας και τον κοινωνικό περίγυρο στην παιδική ηλικία, τις προσωπικές εμπειρίες αλλά και την ιδιοσυγκρασία μας.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση…
Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι άτομα που δεν τολμούν εύκολα, εξοικειωμένα με την αποτυχία πριν ακόμη δοκιμάσουν να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, υποτιμούν τον εαυτό τους και στερούνται πρωτοβουλιών και γενικά είναι φοβισμένα και αμήχανα σε κάθε είδους αλλαγή.
Τέτοιες περιπτώσεις θα δούμε να αποκτούν εξάρτηση στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, δεν θα ρισκάρουν για αλλαγή και μέσα στην πεποίθηση ότι δεν θα τα καταφέρουν, δύσκολα θα βάλουν στόχους και θα προσπαθήσουν να τους πετύχουν.
Η τελειομανία…
Στο άλλο άκρο είναι τα άτομα με την ανάγκη υπερβολικής προβολής. Άτομα με υπέρμετρη ανάγκη προβολής και επιβολής που η εικόνα εαυτού τους αφήνει συνεχώς την αίσθηση του ανικανοποίητου και της υποτίμησης τόσο αυτών που οι ίδιοι κάνουν όσο και των άλλων.
Η τελειομανία και η αίσθηση «αξίζω το καλύτερο» απομακρύνει το άτομο από το αίσθημα της ικανοποίησης και του στερεί τη δυνατότητα να εκτιμήσει και να απολαύσει την προσπάθειά του και τα αποτελέσματά της. Επιπλέον, ένα σημαντικό σημείο για άτομα με τέτοιο προφίλ που αγγίζει το ναρκισσισμό είναι η εικόνα που εκπέμπουν στους άλλους. Ο θαυμασμός και η επιβεβαίωση που επιδιώκουν από τους άλλους είναι πολύ πιο σημαντικά ακόμη και από την ίδια την επιτυχία γι’ αυτούς.
Το φυσιολογικό
-Είναι βασικό να επισημάνουμε ότι το άτομο που έχει καλή σχέση με τον εαυτό του συνηθίζεται να έχει καλή σχέση και με τους άλλους γύρω του.
-Δεν έχει σημασία αν συμφωνήσουν ή διαφωνήσουν οι άλλοι μαζί σου, αν συγκρουστούν, ανταγωνιστούν, αποδεχτούν ή απορρίψουν τις πεποιθήσεις σου γιατί οι σχέσεις των ανθρώπων δεν βασίζονται στην ομοιότητα αλλά στη διαφορετικότητα που έχουμε μεταξύ μας.
-Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είσαι εσύ σε μία συναισθηματική αρμονία, έχοντας αποδεχτεί τον εαυτό σου. Όταν το νιώθεις αυτό, το υποστηρίζεις κιόλας και πάνω απ’ όλα το εκπέμπεις και στους άλλους.
-Πολλές φορές δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις στους άλλους, ωστόσο όσο λιγότερο εκτιμάμε τον εαυτό μας τόσο περισσότερο στεκόμαστε ή ακόμη και υιοθετούμε τη γνώμη των άλλων για τον εαυτό μας.
Homework…
-Αποδέξου τον εαυτό σου και αναγνώρισε τη μοναδικότητά σου ως ανθρώπινη ύπαρξη.
-Αγάπησε τα λάθη και τις αδυναμίες σου και αποκόμισε μέσα απ’ αυτά τις ανάλογες εμπειρίες.
-Αναγνώρισε τα θετικά χαρακτηριστικά σου και υπενθύμιζέ τα συχνά στον εαυτό σου.
-Βάζε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους αναγνωρίζοντας όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και την προσπάθειά σου Άλλωστε είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο φαύλος κύκλος της τελειομανίας μας καθηλώνει σε μία αίσθηση ανικανοποίητου.
-Πάρε χώρο και χρόνο για σένα εστιάζοντας στα συναισθήματά σου προκειμένου να καταλάβεις τις ανάγκες σου.
-Μην διστάσεις να δεις κάποιον ειδικό και να ζητήσεις βοήθεια προκειμένου να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου και να εμπιστευτείς τον εαυτό σου. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ποιότητα των σχέσεων με τους άλλους εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης που έχουμε με τον εαυτό μας.

 

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Τι παει να πει ΄΄εχω καλη σχεση με τον εαυτο μου΄΄ ας μ εξηγησει καποιος.

  2. εχω καλη σχεση με τον εαυτο μου σημαινει πως το μυαλο μου ειναι καθαρο,δεν εχω τυψεις,ενοχες,μισος,ζηλεια,κακια για τιποτα και κανενα,ετσι μπορεις να δεχτεις οποιονδηποτε ανθρωπο χωρις κομπλεξ και ντροπη…ολα ειναι τοσο απλα εμεις τα κανουμε δυσκολα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More