Οδηγός επιβίωσης γάμου εάν συγκατοικείτε με τα πεθερικά σας

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς από εμάς σε αλλαγές ζωής. Η Life & Relationship Coach, ΜΑ in Communications, UK / RMT Coach, USA, Μάρεα Λαουτάρη-Δεληγιάννη σε βοηθάει σε περίπτωση που μόλις μετακόμισες στα πεθερικά σου…

Η εφορία, ο τροχός του οδοντιάτρου, η δημόσια έκθεση αποτελούσαν πάντα πηγή άγχους για τους περισσότερους ανθρώπους. Υπάρχει όμως μία ακόμα κατάσταση που για τα περισσότερα ζευγάρια είναι συνώνυμο του μαρτυρίου και αυτό είναι η απόφαση να μετακομίσουν στα πεθερικά τους. Η οικονομική κρίση και η ολοένα αυξανόμενη ανεργία στην Ελλάδα έχει φέρει πολλές αλλαγές και μία από αυτές είναι κάποια ζευγάρια να αποφασίζουν με βαριά καρδιά να συγκατοικήσουν με τα πεθερικά τους με σκοπό να μειώσουν ή ακόμα και να αποφύγουν την πληρωμή του ενοικίου και των οικιακών λογαριασμών.

Ανεξάρτητα με τους λόγους για τους οποίους μπορεί να οδηγηθείτε σε μία τέτοια απόφαση, μερικές συμβουλές μπορούν να διευκολύνουν ή ακόμα και να κάνουν ευχάριστη αυτή την περίοδο της ζωής σας.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους (ακόμα κι αν εσείς δεν πληρώνετε πια λογαριασμούς)

Οργανωθείτε και θέστε εξαρχής κάποιους όρους και όρια. Όπως σε κάθε απόφαση υπάρχουν και πλεονεκτήματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθείτε όχι μόνο για να επιβιώσετε αυτής της εμπειρίας αλλά και για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη σχέση σας. Να θυμάστε ότι αυτή την απόφαση την πήρατε με ωριμότητα για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής αστάθειας. Δεν σημαίνει ότι θα μείνετε για πάντα εκεί ούτε και ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Αντιθέτως μάλιστα, τα οφέλη είναι πολλά και κυρίως οικονομικά.

Ας δούμε κάποια πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα με ελάχιστες τριβές και προβλήματα.

-Διαφυλάξτε την ερωτική σας ζωή
Ο περιορισμός του χώρου σας μπορεί να περιορίσει δραστικά και την ερωτική σας ζωή. Είναι σίγουρο ότι δεν θα νιώθετε μεγάλη ελευθερία έκφρασης όταν ξέρετε ότι η πεθερά σας κοιμάται στη διπλανή κρεβατοκάμαρα. Ακόμα και απλές εκφράσεις ερωτισμού και τρυφερότητας προς τον/την σύντροφό σας ίσως σας κάνει να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε στο μικροσκόπιο, ειδικά εάν τα φιλιά και οι αγκαλιές αποτελούν θέμα ταμπού για τα πεθερικά σας. Όμως το να διαφυλάξετε την ερωτική σας ζωή είναι σημαντικό εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει το μέλλον του γάμου σας. Το γεγονός ότι βρίσκεστε σε μία περίεργη κατάσταση αυτή την περίοδο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε και τις σεξουαλικές σας εμπειρίες. Προσπαθήστε να ορθολογήσετε τις φοβίες σας και να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα (και τα καινούργια ωράρια). Εάν, παρόλα αυτά συνεχίζετε να έχετε αμφιβολίες, θυμηθείτε τα χρόνια της εφηβείας και όλους τους τρόπους που βρίσκατε τότε για να συναντηθείτε με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Είναι η ώρα να ξαναθυμηθείτε πόσο εφευρετικοί μπορείτε να γίνετε όταν χρειαστεί.

-Διαχειριστείτε σωστά τις διαφωνίες που σίγουρα θα προκύψουν
Κάποιες διαφωνίες με τον σύντροφό σας αλλά και με τα πεθερικά σας είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν. Ο σύντροφός σας και οι γονείς του ζούσαν μαζί πριν εμφανιστείτε εσείς στο προσκήνιο. Όπως βέβαια εσείς και ο σύντροφός σας δημιουργήσατε μια καινούργια ζωή μαζί, στην οποία δεν υπήρχαν και τα πεθερικά. Όταν αυτοί οι δυο κόσμοι ενωθούν θα υπάρχει σίγουρα ένταση και πιθανόν κάποια καινούργια προβλήματα προς επίλυση. Εάν ο σύντροφός σας αισθάνεται να έχει πρόβλημα με τους γονείς του, προσπαθήστε να μην παρέμβετε, αφήστε τους να το λύσουν μόνοι τους. Να θυμάστε ότι είναι τελείως διαφορετικό να μιλήσει το παιδί (σύντροφός σας) στη μάνα του και να βρουν μια λύση από το να αναλάβετε την κατάσταση εσείς στα χέρια σας (που δεν είστε το παιδί τους και πιθανόν θα παρεξηγηθείτε). Τώρα, στην περίπτωση που εσείς (ο γαμπρός ή η νύφη) έχετε πρόβλημα με τα πεθερικά σας, συζητήστε το καταρχήν με τον σύντροφό σας και ζητήστε τη γνώμη του εφόσον ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα τους γονείς του. Ίσως πρόκειται απλά για μια παρεξήγηση που εύκολα μπορεί να λυθεί. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, εκφράστε τους ανοιχτά το πρόβλημα που έχετε αλλά με σεβασμό και ηρεμία.

-Μην κάνετε αυστηρή κριτική
Είναι φυσιολογικό όταν εκνευριστείτε να θέλετε να ξεσπάσετε στον σύντροφό σας αλλά δείξτε ευαισθησία όταν πρόκειται να κάνετε κριτική για τους γονείς του. Ανεξάρτητα με το εάν συμφωνεί ότι έχετε δίκιο ή όχι, είναι φυσικό και αναμενόμενο ο σύντροφός σας να λειτουργήσει αμυντικά και να τους δικαιολογήσει. Το να κάνετε αυστηρή κριτική για τα πεθερικά σας στο δικό του μυαλό μεταφράζεται σαν να κάνετε κριτική για τον ίδιο τον σύντροφό σας (ή τουλάχιστον το περιβάλλον και την οικογένεια στην οποία μεγάλωσε).

-Η συμμετοχή σας είναι σημαντική
Βεβαιωθείτε ότι συμμετέχετε στις ευθύνες του νοικοκυριού, ειδικά εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να συμβάλλετε οικονομικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την πιθανή μνησικακία εκ μέρους των πεθερικών σας.

-Μάθετε ποια είναι η θέση σας
Τώρα είστε μέρος της οικογένειας του συντρόφου σας. Αλλά δεν είστε συγγενείς εξ αίματος ούτε μοιράζεστε κοινό παρελθόν και εμπειρίες. Κάθε οικογένεια είναι μία περίπλοκη και διαφορετική κατάσταση με διαφορετικές προτιμήσεις, συνήθειες και αντιδράσεις. Ακόμα και το απλούστερο θέμα, σχετικά με το πόσο νερό χαλάμε όταν πλένουμε τα πιάτα, το κάθε πότε βάζουμε πλυντήριο και σε ποιες ώρες της ημέρας, ποιος βγάζει τα σκουπίδια κλπ. μπορεί να δημιουργήσει ένταση.

-Μην γίνετε το κοριτσάκι του μπαμπά ή το αγοράκι της μαμάς
Είναι πολύ όμορφο να αγαπάς πραγματικά τους γονείς σου και να θέλεις να τους συναναστρέφεσαι. Αλλά εάν εξαρτάσαι από εκείνους ή τους έχεις θεοποιήσει, είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσεις και θα εκνευρίσεις πολύ τον σύντροφό σου. Μην παίρνετε το μέρος του μπαμπά, ως η αγαπημένη κορούλα του έναντι του συντρόφου σας και το ίδιο ισχύει και για τους άντρες που ξεχνούν ότι δεν είναι πια το αγοράκι της μαμάς αλλά ο σύντροφος μιας γυναίκας (και αυτή είναι η προτεραιότητα). Δυστυχώς, όσο παραμένεις «παντρεμένη» με τον μπαμπά σου ή «παντρεμένος» με τη μαμά σου, ο σύντροφός σου δεν έχει τη θέση που του αξίζει δίπλα σου.

-Στρατηγική εξόδου από το σπίτι τους
Λόγω σεβασμού στα πεθερικά σας και στο γάμο σας, δημιουργήστε ένα πλάνο εξόδου για να σταθείτε πάλι στα πόδια σας και έξω από το σπίτι τους. Βάλτε χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πόσο χρόνο σκοπεύετε να μείνετε μαζί τους και πότε θα μπορείτε να προχωρήσετε μόνοι σας και εργαστείτε σκληρά για να πετύχετε τους οικονομικούς σας στόχους και να επιστρέψετε στη δική σας ζωή.

-Να είστε ευγνώμονες – και να το δείχνετε
Κάντε ότι μπορείτε και σας ταιριάζει για να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας για τη φιλοξενία και τη βοήθεια που σας παρέχουν. Γράψτε ένα σύντομο ευχαριστήριο σημείωμα ή πάρτε τους ένα μικρό δώρο και κάντε τους έκπληξη. Παρά τα ελαττώματα των πεθερικών σας, σας κάνουν χάρη με το να ανοίξουν το σπιτικό τους για εσάς και την οικογένειά σας. Μην το ξεχνάτε.

-Προτεραιότητα έχει η σχέση σας
Εάν η κατάσταση γίνει αφόρητη για εσάς ή τον σύντροφό σας, θυμηθείτε ότι ο απώτερος στόχος και το σημαντικότερο όλων είναι ο γάμος σας. Δεν αξίζει να τον καταστρέψετε μόνο και μόνο για να πληρώνετε λιγότερο ή καθόλου ενοίκιο.

Read More

And More