Όταν ένα κορίτσι έχει σχέση, αλλά κοιτάει κι άλλους… Τι λέει η ψυχολόγος;

Είμαι σε σχέση 2 χρόνια τώρα. Απόλυτα πιστή. Τον τελευταίο καιρό όμως νιώθω ότι αρχίζω να “ξεφεύγω” λίγο… Ή μάλλον όχι λίγο, αρκετά. Τι εννοώ… Όταν βγαίνω έξω με τις φίλες μου κοιτάω πολύ και νιώθω έντονη την ανάγκη να φλερτάρω… Γενικά είμαι “ανοιχτή” σε νέες γνωριμίες, ενώ πριν δεν ήμουν καθόλου…
Δεν είναι του στιλ μου να κοιτάω, όμως παρόλα αυτά το κάνω πολύ έντονα τον τελευταίο ένα μήνα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Ψυχολόγε βοήθεια!
“Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις σχέση, ότι έχεις απλά μια σχέση επιδερμική, επιφανειακή και μη σοβαρή. Δεν έχεις δέσμευση, έχεις απλά έναν ερωτικό σύντροφο” μου λέει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Μα δεν θέλω να τον χάσω και δεν θέλω να χωρίσω μαζί του. Άλλες φορές θέλω να τον δω, να βγω μαζί του… κι άλλες φορές τον σιχαίνομαι, τον βαριέμαι τόσο πολύ! Δεν μπορώ να καταλάβω τι αισθάνομαι γι’ αυτόν! Είμαι μπερδεμένη.

“Είσαι λοιπόν με κάποιον, που δεν σε καλύπτει και δεν αισθάνεσαι βαθιά πράγματα για αυτόν. Το μόνο που αισθάνεσαι είναι μια συμπάθεια και μια έλξη. Άλλες φορές τον θέλεις γιατί σου αγγίζει κάποια κομμάτια του εαυτού σου, όπως για παράδειγμα σου γεμίζει τη μοναξιά σου, σου φέρεται πολύ ωραία και σε κολακεύει, όμως δεν έχεις βάθος συναισθήματος ούτε είσαι σε αληθινή σχέση μαζί του. Είσαι σε μια σχέση που επειδή δεν βρίσκεις κάτι καλύτερο μένεις και ψάχνεις γύρω γύρω μήπως βρεις κάτι καλύτερο για να την κάνεις.”

Απογοητεύτηκα. Μα είμαι τόσο καιρό μαζί του και τον αγαπάω. Πραγματικά τον αγαπάω! Τι πια, τόσο ανασφαλής είμαι;

“Βεβαίως είσαι ανασφαλής, βεβαίως ψάχνεις για επιβεβαίωση, βεβαίως είσαι ματαιόδοξη και προσπαθείς να κολακέψεις τον εγωισμό σου αλλά και βεβαίως δεν υπολογίζεις και δεν έχεις αληθινή αγάπη και έρωτα για το άτομο που είσαι μαζί του.”

Δεν μασάει τα λόγια της η ψυχολόγος… Αλλά επιμένω ότι τον αγαπάω, τον αγαπάω πολύ… Το νιώθω!

“Αν αγαπάς πραγματικά δεν ξενοκοιτάζεις, διότι αυτός που αγαπάει, αγαπάει αφοσιωμένα. Ακόμα και αν σε κολακεύει το ενδιαφέρον των άλλων δεν το επιθυμείς και δεν το προκαλείς. Αν λοιπόν αγαπάς πραγματικά, μπορεί να σε θαυμάζουν, μπορεί να σου αρέσει που σε θαυμάζουν, αλλά δεν θα φλερτάρεις και δεν θα προκαλέσεις εσύ η ίδια.”

Ωραία και αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί δεν τον χωρίζω; Τι είναι αυτό που με κρατάει;

“Γιατί φοβάσαι μήπως μείνεις μόνη -μήπως δεν βρεθεί κάτι καλύτερο ή μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο. Για αυτό και ψάχνεσαι. Γιατί αν πραγματικά τον ήθελες θα έτρεμες για τις αντιδράσεις του, για το μη τυχόν και σε παρατήσει σύξυλη και δεν τον ξαναδείς και για να μην τον στεναχωρήσεις.
Δεν τον χωρίζεις γιατί δεν έχεις κάτι καλύτερο και τον κρατάς για “καβάτζα”. Είσαι χειριστική και τον χρησιμοποιείς. Γιατί αν βρεις κάτι καλύτερο θα τον διώξεις και δεν θα σε νοιάζει αν πάει με κάποια άλλη.”

Τι θα με συμβούλευες να κάνω δηλαδή. Γιατί από ότι καταλαβαίνω δεν θα την βγάλω καθαρή…

“Πρέπει να κάτσεις να σκεφτείς και να δεις εσύ η ίδια αν αγαπάς πραγματικά ή να καταλάβεις ότι η συμπεριφορά σου δείχνει ότι μένεις σε μια σχέση για να μην είσαι μόνη σου και βολεύεσαι με ό, τι να’ ναι; Αν ισχύει το δεύτερο πρέπει να το σταματήσεις!
Για την προσωπική σου αξιοπρέπεια, θα πρέπει όταν είσαι σε μια σχέση να μην κοιτάζεις αλλού. Αν από την άλλη νιώθεις ότι σου χρειάζεται να κοιτάξεις αλλού τότε πρέπει να καταλάβεις ότι η σχέση σου δεν πάει καλά, δεν είναι αυτή η σχέση που θέλεις και ή να την διορθώσεις ή να την σταματήσεις”.

Μμμ… Από ότι κατάλαβα πρέπει να χωρίσω! Ή να σταματήσω να φλερτάρω. Για να φτάσω στο σημείο να φλερτάρω όμως, σημαίνει ότι κάτι μου λείπει από τη σχέση. Άρα, μάλλον… θα χωρίσω!

Της Αγγελικής Χριστοπούλου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Χρυσούλας Μαυράκη

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Λίγο απόλυτες οι απαντήσεις αν και λογικές. Γιατί άλλο η αγάπη και άλλο το σεξ, καθώς ο άνθρωπος είναι και πολυγαμικό ον… Και ο θαυμασμός είναι επίσης κάτι άλλο…

  2. Νομίζω πως δεν έχει και πολλή σχέση με την πραγματικότητα η ψυχολόγος. Φυσικά κ αυτό που λέει καλύπτει μια ομάδα ανθρώπων αλλά τόσο μαύρο ή άσπρο δεν υπάρχει στη ζωή. Αν η κοπέλα θέλει απλά να φλερτάρει δε σημαίνει ότι δεν αγαπάει τη σχέση της. Φίλους έχουμε πολλούς δε σημαίνει ότι επιλέγουμε έναν για πάντα. Αντίστοιχα κ με τα αδέρφια δε σημαίνει ότι αγαπάς μόνο τον έναν σου αδερφό. Η μονογαμία είναι κάτι που μας έχει διδάξει η κοινωνία όταν υπήρχε ανάγκη για προστασία της γυναίκας κ των παιδιών. Τον τελευταίο αιώνα οι γυναίκες εργάζονται κ δεν είναι εγκλωβισμένες να μένουν κάπου αν δε το θέλουν. Αν δεν υπήρχε η κοινωνική κατακραυγή και ακόμη κ ο επαγγελματικός εγκλωβισμός (όλοι έχουμε μάθει να θεωρούμε τους οικογενειάρχες καλούς και αξιόπιστους κτλ) πολλοί περισσότεροι θα είχαν κατά καιρούς αφεθεί σε ελεύθερες/πολυγαμικές σχέσεις.

  3. Οι απαντήσεις της ψυχολόγου φαίνονται πολύ προκατελειμένες και σχεδόν εκτός πραγματικότητας. Σε μερικά πράγματα συμφωνώ, ωστόσο. “Γιατί αν πραγματικά τον ήθελες θα έτρεμες για τις αντιδράσεις του, για το μη τυχόν και σε παρατήσει σύξυλη και δεν τον ξαναδείς και για να μην τον στεναχωρήσεις”…από πότε αυτές οι προτινόμενες συμπεριφορές δείχνουν πραγματικό πόθο και αγάπη; Γιατί εμένα που θυμίζουν ανασφάλεια, φόβο, εξάρτηση…Προφανώς και όταν θες κάποιον δεν θες να τον χάσεις…Αλλά όχι εις βάρος του εαυτού σου…Επίσης, με τόσα “πρέπει” που γράφει το άρθρο τρόμαξα…Δεν ήξερα ότι υπάρχει manual σωστής αγάπης με κανόνες που ισχύουν για όλους και άκριτα. Ας είστε λίγο πιο προσεκτικοί όσοι γράφετε. Και ας μην ξεχνάμε ότι στους 9 μήνες με δύο χρόνια σχέσης, πέφτει η ντοπαμίνη, δεν υπάρχει ο αρχικός πόθος και χρειάζονται και άλλα πράγματα για να κρατήσουν τη σχέση ζωντανή. Εάν στην περίπτωση που περιγράφετε, το σεξ είναι χάλια, και η κοπέλα δεν βρίσκει κάτι βαθύτερο να την κρατάει στο σύντροφό της, προφανώς να φύγει, γιατί δεν την καλύπτει η σχέση. Αλλά μην τα εξιδανικεύουμε όλα, λες και ζούμε σε άλλον πλανήτη. Η αγάπη δεν ταυτίζεται με τον πόθο και δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι αν αγαπάς δεν μπορείς να σκεφτείς άλλον. Όταν είσαι ερωτευμένος, ειδικά στην αρχή, δεν μπορείς, και υπάρχει νευρο-ορμονική εξήγηση για αυτό. Μην τα ενοχοποιούμε λοιπόν, όλα, και ας είμαστε πιο αντικειμενικοί και ρεαλιστές…

  4. Τραγικες απαντησεις στο αρθρο ατομων που θα τα θελουν ολα δικα τους. Φυσικα και ο καθε ανθρωπος εχει δικαιωμα να κανει οτι θελει με τη ζωη του. Με τη δικη του ζωη ομως. Οχι των αλλων. Θες σχεση? Δεν ξενοκοιταζεις. Απλα πραγματα. Εισαι πολυγαμικος-πολυγαμικη? Η το ξεκαθαριζεις απο την αρχη στον αλλο/αλλη η πολυ απλα δεν κανεις σχεση και μετα κανεις οτι γουσταρεις με οποιον γουσταρεις. Τα ειμαι σε σχεση αλλα μου αρεσει το φλερτ και να κοιταζω και δεν φταιω εγω που ειμαστε πολυγαμικα οντα οι ανθρωποι ειναι δικαιολογιες εγωιστων που τα θελουν ολα δικα τους. Γιατι υπαρχει και κοσμος εκει εξω που επιζητα τη δεσμευση και τη σταθεροτητα και δεν επιθυμει καθε τρεις και λιγο να αλλαζει παρτενερ στο κρεβατι.

  5. σωστή η Κατερίνα. και το λέει ένας άντρας. οτιδήποτε θέλετε είναι ok αρκεί ο άλλος να έχει την ίδια κοσμοθεωρία και οι προσδοκίες να έχουν ξεκαθαριστεί από νωρίς. υπάρχει η πολυγαμία και αρκετοί ζουν με αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους. όταν κάποιος με τον οποίο έχεις μια κάποια συναισθηματική δέσμευση περιμένει από εσένα κάτι συγκεκριμένο, τότε ή δεσμεύεσαι να το τηρήσεις ή τα κουβαδάκια σου κι αλλού. δεν σου φταίει κανένας να παίζεις μαζί του. έτσι και στην δημοκρατία. οι υποχρεώσεις του ενός ορίζονται με βάση τα δικαιώματα των άλλων.

  6. Συμφωνώ κι εγώ με τη Joanna, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και η ζωή είναι τόσο περίεργη και καθόλου τέλεια, ούτε είναι άσπρο – μαύρο τα πράγματα… με αυτή τη λογική θα ήμασταν όλοι μόνοι περιμένοντας το ιδανικό πρίγκιπα, δεν είναι ουτοπικό; Επίσης δε παύουν να υπάρχουν κι άλλοι γοητευτικοί άνθρωποι γύρω μας επειδή είμαστε με έναν, τον πιο σημαντικό. Βεβαίως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με όλους και πρώτα με τον εαυτό μας. Και να μη πληγώνουμε κανέναν.

  7. Το θεμα σε ολα ειναι η ειλικρινια και τα μπεσα!Το να κανεις σχεση απλα γιατι δε μπορεις να σηκωσεις τη μοναξια σου και τον εαυτο σου κατι δειχνει..Παντα μα παντα λεω οτι το να συμβουλευτει καποιος καποιον ειδικο που θα καταλαβει το πραγματικο προβλημα-φοβια του και να τον κατευθυνει να το παλεψει και να ελευθερωθει ειναι το ιδανικοτερο απο το να παρει συμβουλες απο καποιο φιλο-φιλη που και αυτη τα εχει κανει στη προσωπικη της ζωη μανταρα.Οσο και να θελει να βοηθησει καποιος δεν εχει τις απαραιτητες γνωσεις να δει που ειναι ο “κομπος”σου δε μπορει να κανει τιποτα.Προσωπικα εγω ειλικρινα αισθανομαι οικτο για τετοιες περιπτωσεις ανθρωπων γιατι ακομα και να νομιζουν οτι μεσα απο το ψεμα και το κρυφτο κανουν κατι εντονο και ζουνε με παθος στο τελος ολα τους γυριζουν μπουμερανγκ..Αντρας ειμαι και εχω το τροπο μου να κανω τα παντα και να αλλαζω καθε τοσο παρτενερ αλλα δε το κανω γιατι βλεπω το κενο πισω απο ολα αυτα..Το μονο θετικο ειναι οτι τονωνεται ο εγωισμος σου αλλα το βραδυ σπιτι σου κλαις μονος σου κατω απο τα σκεπασματα γιατι κακα τα ψεματα οσο και καλο να ειναι το κρεβατι αν δεν υπαρχει συναισθηματκη καλυψη και αγαπη μια φουσκα ολα ειναι..Οποτε ποσο μαλλον θα ποναει μια γυναικα δε θελω ουτε να το σκεφτομαι αν ακολουθει αυτο το τροπο ζωης που ειναι απο τη φυση της συναισθηματικη,στοργικη και με το ενστικτο της μητροτητας σε μεγιστο βαθμο.Μια συμβουλη ειναι να μη βλεπετε τις πορνοσειρες γιατι αποτερο σκοπο εχουν να μπερδεψουν και να πληξουν τη κολωνα της οικογενειας αυτο το ιερο πραγμα που λεγεται ΓΥΝΑΙΚΑ-ΜΑΝΑ.Τελος εχω να πω οτι ειναι στο χερι του καθενος μας να αλλαξει τη κατασταση του,να ωριμασει και να ζησει απλα ευτυχισμενα μιας και αυτο ειναι το ζητουμενο..Το κακο ατιθασο παιδι που εχουμε μεσα μας και μας παρασυρει αναλογα με τα κεφια του πρεπει να ωριμασει και να γινει ενηλικας αλλιως σωτηρια δεν υπαρχει

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More