Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 2.5 ετών, το οποίο λέει μόνο μαμά και μπαμπά και τις περισσότερες φορές με χειρονομίες μας δείχνει τι θέλει. Δεν εκτελεί τις περισσότερες εντολές ενώ γυρνάει στο όνομα της. Από μωρό έχει βλεμματική επαφή και γελάει μαζί μας. Αποζητά την αγκαλιά συνέχεια και δεν θέλει να παίζει μόνη της. Ανησυχώ που δεν ακολουθεί τις εντολές και δείχνει να μην κατανοεί λέξεις και αντικείμενα που της δείχνουμε. Πρέπει να την δει ειδικός ή επειδή άργησε και να περπατήσει (18 μηνών), εχει πιο αργή ανάπτυξη; Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σου και έχεις δίκιο, διότι θα έπρεπε να λέει και να κάνει περισσότερα. Έχει σημασία και το ιστορικό της: δηλαδή αν είναι πρόωρη, αν ακούει καλά και από τα δύο αυτιά, αν έχει προβλήματα με τον θυροειδή ή άλλα μεταβολικά νοσήματα. Θα σου προτείνω να κάνει πρώτα μία αναπτυξιολογική εκτίμηση από ειδικό παιδίατρο – αναπτυξιολόγο και ύστερα ανάλογα με τα ευρήματα θα αποφασιστεί αν πρέπει να κάνει εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κλπ. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών. Aπό την μέρα που γεννήθηκε μέχρι και τον πέμπτο μήνα κοιμόταν μαζί μας στο ίδιο δωμάτιο τα βράδια, αλλά τα μεσημέρια την έβαζα στο δωμάτιο της για να συνηθίζει να μάθει. Πέντε μηνών, λοιπόν, την πήγα στο δωμάτιο της και τα βράδια, αλλά με κάμερα, να την βλέπω όλα καλά δεν είχαμε κανένα θέμα στην μετάβαση, κοιμόταν μόνη της την έβαζα στη κούνια και κοιμόταν μόνη της. 8-9 μηνών ξυπνούσε στο δίωρο πάνω το βράδυ, ενώ μέχρι τότε το έπαιρνε σερί μέχρι το πρωί κάποια βράδια την έπαιρνα μαζί μας, γιατί ήμουν κουρασμένη. Έμαθε, λοιπόν, στο κρεβάτι μας και δεν ξανά κοιμήθηκε στην κούνια της μέχρι και σήμερα. Θέλω να μου πείτε τι μπορώ να κάνω για να το αλλάξω όλο αυτό να κοιμάται στο δωμάτιο της. Πριν ένα – δύο μήνες την κοίμησα στο κρεβάτι μας και την έβαζα στην κούνια της με την μπλούζα που φορούσα και ξυπνούσα. Μετά από λίγες ημέρες, ξυπνούσε κατευθείαν και δεν ξανά κοιμόταν την ξανά πήρα στο κρεβάτι μας πάλι πέρασε πάλι ο καιρός και προ ήμερων για δύο βράδια το δοκίμασα πάλι έτσι και ξυπνάει στο πεντάλεπτο και έτσι ξανά καταλήξαμε στο κρεβάτι μας. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Η παιδίατρος μας είπε να την κοιμίζω στο κρεβάτι μας να τη πηγαίνω στη κούνια της και άμα ξυπνήσει να ξανά κάνω κάθε φορά το ίδιο το έκανα δεν έχει αποτέλεσμα αφού ξυπνήσει μετά αν ξανά κοιμηθεί και τη πάω σηκώνεται κατευθείαν. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η μέθοδος που πετυχαίνει περισσότερο είναι η εξής: θα πηγαίνεις εσύ στο δωμάτιο της να κοιμάσαι σε διπλανό κρεβάτι ή καναπέ. Όταν το παιδί κοιμηθεί, εσύ θα φεύγεις. Αν ξυπνήσει και σε ζητήσει, θα περιμένεις λίγο και ύστερα θα πας πάλι να κοιμηθείς στο δωμάτιο της. Αυτό θα επαναληφθεί αρκετές φορές, μέχρι το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι όταν θα ξυπνάει δεν θα είσαι στο δωμάτιο της και τελικά θα το συνηθίσει. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ, έχω μια κόρη σχεδόν 4 ετών. Εδώ και δύο πρωινά παρατηρώ, όταν ξυπνάει, τα ματάκια της είναι πρησμένα. Μέχρι να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρήξιμο υποχωρεί. Για ποιο λόγο λέτε να γίνεται αυτό; Δεν σας κρύβω την ανησυχία μου, γιατί διαβάζω διάφορα. Να είναι κάποια αλλεργία, λόγω άνοιξης ή κάτι πιο σοβαρό; Δεν έχω παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο φαγητό, πυρετό ή ανορεξία. Επίσης, δεν υπάρχει οίδημα σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος της και στα πόδια. Ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει να γίνει ένας γενικός έλεγχος με εξετάσεις αίματος, για θυροειδή, γενικός έλεγχος ούρων, έλεγχος αρτηριακής πίεσης και άλλες, ώστε να εξαντλήσετε ότι δεν υπάρχει παθολογικό οργανικό υπόστρωμα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κορούλα μου, 15 μηνών, πρόκειται να κάνει το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς. Εγώ, όμως, δεν έχω νοσήσει ποτέ. Ούτε έχω αντισώματα. Υπάρχει πιθανότητα να κολλήσω ή να αρρωστήσω εγώ, λόγω του εμβολιασμού; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν κινδυνεύεις από το εμβόλιο της ανεμοβλογιά. Είναι, όμως, ευκαιρία να εμβολιαστείς και εσύ μαζί με το παιδί σου. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, Έχουμε ένα κοριτσάκι 9 μηνών και ακόμα δεν έχει βγάλει δοντάκι. Τα ούλα της είναι φουσκωμένα εδώ και καιρό. Είναι ανησυχητικό; Θα πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια; Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν πρέπει να κάνεις τίποτα. Θα περιμένεις. Σε λίγο, θα ανατείλουν τα πρώτα της δοντάκια. Μερικά παιδάκια τα βγάζουν 6 μηνών, αλλά 12 μηνών και άλλα λίγο αργότερα. Τα 20 δόντια θα ανατείλουν μέχρι την ηλικία των 3 ετών. 

Read More

And More