“Εδώ και 5 μήνες δεν έχει πάρει ύψος.” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις κι εσύ να στείλεις την απορία σου στον παιδίατρο, Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων. Έχω ένα αγοράκι 5,5, ετών. Μέχρι τώρα δεν είχα κανένα θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι μου έκανε αναπνευστική αλλεργία, ρινίτιδα με όλα τα συνοδά συμπτώματα της αλλεργικής: φτερνίσματα, ερεθιστικό βήχα, φαγούρα στο φάρυγγα. Το θέμα είναι ότι είναι σε μη ειδικά αίτια, άρα ολοετής. Σε αυτήν την περίπτωση τι μπορώ να κάνω για να είναι καλά και να κάνει αυτά που θέλει; Μπορω να του δίνω αντισταμινικό ας πούμε κάθε μέρα στην ελάχιστη δόση; Δυστυχώς η αλλεργία έχει πολύ ενοχλητικά συμπτώματα πόσω μάλλον αν είναι και καθημερινή.
Σας ευχαριστώ
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, για να αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο τρόπο την περίπτωση του παιδιού σου και πριν ξεκινήσεις να του δίνεις φάρμακα, θα ΠΡΕΠΕΙ να γίνει ένας ειδικός αλλεργιολογικός και πνευμονολογικός έλεγχος. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις όσο το δυνατόν πιο έγκυρη διάγνωση, ώστε να μην ταλαιπωρείς το παιδί σου με φάρμακα που ΠΙΘΑΝΟΝ δεν τα χρειάζεται.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών και προσπαθώ να της αλλάξω το γάλα από σκόνη σε φρέσκο χωρίς αποτέλεσμα. Δεν της αρέσει κανένα. Τι μπορώ να κάνω για να το πιει, γιατί φαντάζομαι η ανάμειξη μέχρι να το συνηθίσει δεν κάνει. Υπάρχει κάτι που μπορεί να με βοηθήσει; Μπορώ να της βάλω κάτι π.χ. για γεύση μέχρι να το μάθει; Επίσης πιο φρέσκο γάλα θεωρείτε κατάλληλο;
Ευχαριστώ,
Αμαλία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, δεν καταλαβαίνω τι γάλα εννοείς ότι είναι φρέσκο. Διότι φρέσκο είναι μόνο το μητρικό ΓΑΛΑ. Πάντως μετά τους 12 μήνες και μέχρι τα 3 χρόνια τα παιδιά είναι καλό να πίνουν τα γάλατα νούμερο 3 τα οποία υπάρχουν σε σκόνη αλλά και σε υγρή μορφή. Όλες οι εταιρείες έχουν τέτοια γάλατα τα οποία είναι μελετημένα για αυτές τις ηλικίες και φυσικά πιο κατάλληλα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ιατρέ. Έχω ένα αγόρι 22 μηνών με ύψος 80εκ. και βάρος 10κιλά. Με ανησυχεί πολύ το ύψος του παιδιού μου. Εδώ και 5 μήνες, δηλαδή από τον Φεβρουάριο, δεν έχει πάρει ύψος. Έχει μείνει σταθερό στα 80εκ. Τα ρούχα που φοράει είναι για 12 με 18 μηνών και αυτά είναι μεγάλα. Να ανησυχήσω; Επίσης αυτούς του 5 μήνες, μου σταμάτησε και το φαγητό. Τρώει μόνο μακαρονάκι. Ενώ πεινάει προτιμάει να μένει νηστικός και το μόνο που δέχεται είναι το γάλα σε φόρμουλα. Το παιδί μου ακόμη δεν έχει μιλήσει, αυτό δε με ανησυχεί τόσο, όσο το ότι δεν εκτελεί εντολές. Όταν του ζητάω κάτι με αγνοεί και δεν με παρατηρεί. Όταν του πω να στείλει φιλάκια αυτό το κάνει. Αναμένω την απάντηση σας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, έχεις πολλά θέματα τα οποία ΜΠΟΡΕΙ και να έχουν σχέση μεταξύ τους. Θα χρειαστεί να κάνεις ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: να το δει ένας ειδικός αναπτυξιολόγος για έλεγχο της ομιλίας και της συμπεριφοράς του και να γίνουν εξετάσεις αίματος για ΘΥΡΟΕΙΔΗ και επίσης ωτοακουστικές εκπομπές για να διαπιστωθεί αν ακούει καλά και από τα δυο αυτιά. Επίσης, θα χρειαστεί μια ακτινογραφία ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ για οστική ηλικία.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Έχω ένα αγόρι γεννημένο τον Οκτώβριο του 2018. Είχε καθυστερήσει στον λόγο ωστόσο τον ξεκινήσαμε εργοθεραπεία και λογοθεραπεία από τον Δεκέμβριο και παιδικό σταθμό από το φθινόπωρο. Έχει προοδεύσει. Καταλαβαίνει και εκτελεί εντολές πολύπλοκες, διαμορφώνει καλύτερα προτάσεις. Κάποιες λέξεις όμως δεν τις διατυπώνει καθαρά. Επίσης, να αναφέρω ότι είχε υγρό στο αυτί και υποβλήθηκε σε επέμβαση σωληνάκια, αφαίρεση κρεατάκια. Έχω αγχωθεί. Τι μπορώ να κάνω να δω αν όλα είναι καλά με το παιδί μου; 
Ευχαριστώ,
Δώρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, βασικά ΠΡΕΠΕΙ να το παρακολουθεί ο αναπτυξιολόγος για την εξέλιξή του και να σου προγραμματίζει τον επόμενο έλεγχο και θεραπεία. Θα έπρεπε να έχεις μια διάγνωση για το ποιο είναι το πρόβλημα της καθυστέρησης της ανάπτυξής του.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

Read More

And More