Μαρία – Νεφέλη Δούκα: Η «Γιάννα Δημακούλη» από το Μαύρο Ρόδο αποκαλύπτεται στο TLIFE – Από τη νομική στην υποκριτική

Η φετινή τηλεοπτική σεζόν βρίσκει τη Μαρία – Νεφέλη Δούκα σε μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές του MEGA,  το Μαύρο Ρόδο (μεταδίδεται Κυριακή έως Τετάρτη στις 22:40) όπου υποδύεται τη Γιάννα Δημακούλη.

Με αφορμή αυτή τη συνεργασία, η Μαρία – Νεφέλη Δούκα μιλά στο TLIFE για την πρώτη της επαφή με την υποκριτική που την έκανε να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού της τις οποίες δεν γνώριζε, τον τρόπο που αντιμετωπίζει την απόρριψη και φυσικά… το Μαύρο Ρόδο.

Μαρία – Νεφέλη, φέτος σε απολαμβάνουμε στο “Μαύρο Ρόδο”. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Με τον κλασικό πατροπαράδοτο τρόπο του casting. H αλήθεια είναι ότι είχα πάει σε audition για διάφορες σειρές αλλά το “Μαύρο Ρόδο” ήταν η σειρά που έλεγα, “μακάρι να γίνει”. Μετά από λίγο καιρό, επικοινώνησε μαζί μου ο σκηνοθέτης μας, ο Κώστας Αναγνωστόπουλος και μου ανακοίνωσε ότι πήρα τον ρόλο της Γιάννας Δημακούλη.

Είχες δοκιμαστεί εξ αρχής σε αυτόν τον ρόλο;

Είχα διαβάσει κάποιους ρόλους. Για την Γιάννα όμως δεν είχα κάνει casting. Νομίζω δεν υπήρχε ακόμη επί χάρτου ο χαρακτήρας της. Μου εξήγησε ο Κώστας Αναγνωστόπουλος το δικό της οδοιπορικό και μπορώ να πω ότι με τράβηξε ακόμα περισσότερο.

Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε τόσο στην ιστορία της;

Η Γιάννα είναι ένα απλό κορίτσι που μεγάλωσε ρομαντικά στη ζωή του χωριού, με όνειρα και στόχους, και βλέπει όλο της το σύμπαν να αναποδογυρίζει. Ένας αποτυχημένος ασφυκτικός γάμος, ένας απαγορευμένος άδοξος έρωτας, οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση, συναναστροφές με επικίνδυνους ανθρώπους. Στο πρόσωπό της μπορεί να συναντήσει κανείς τόσο την εύθραυστη όσο και τη δυναμική πλευρά. Αυτό το δίπτυχο με κέρδισε.

Εσύ έχεις και τις δυο αυτές πλευρές;

Όλοι τις διαθέτουμε. Η ευαλωτότητα και η ευαισθησία είναι το βασικό ανθρώπινο μας υλικό και η δυναμική πλευρά μας αναδύεται για να παλέψουμε τις δυστοπίες μας. Ευτυχώς εγώ δεν έχω τα μπλεξίματα που έχει η Γιάννα με τη μαφία (γέλια).

Πώς βλέπεις την αντίδραση της Γιάννας όταν συνειδητοποιεί ότι ο μέχρι πρότινος σύντροφός της είναι εκείνος που ευθύνεται για το ατύχημα του Σταυρίνου;

Είναι μεγάλη η οργή και το σοκ που θα αλλάξουν εντελώς το ρου της ιστορίας. Η Γιάννα γνώριζε πως ο άντρας της δεν έχει ιδιαίτερους ηθικούς φραγμούς αλλά αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει την αντοχή της και σίγουρα θα νιώσει την ανάγκη να ξεσκεπάσει τη φρίκη αυτή και να αποκαταστήσει την αλήθεια, παλεύοντας για τη ματαιωμένη της αγάπη και το έγκλημα που παραλίγο να αφήσει νεκρό τον αγαπημένο της.

Είσαι από τους ανθρώπους που αντιδρούν στο άδικο;

Ναι, αντιδρώ. Αν νιώσω αδικημένη, θα το εκφράσω, θα το δηλώσω.

Η σειρά έχει αρκετούς “απαγορευμένους” έρωτες. Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που κάνει το κοινό να αγαπά τέτοιου είδους ιστορίες;

Νομίζω πως σε αυτές τις ιστορίες ‘’δύσκολων ερώτων’’ γεννάται πάντα η ελπίδα και η προσδοκία πως  η αγάπη μπορεί να υπερβεί τα εμπόδια και να επιζήσει. Πώς όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται βαθιά , μπορούν να διασχίσουν βουνά και να ενωθούν παρά τα εμπόδια. 

Το γεγονός πως η σειρά ακουμπά θέματα που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία, είναι κάτι που σας προκάλεσε ανησυχία για τυχόν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν;

Επειδή η ιστορία αφορά έναν αγνό έρωτα ανάμεσα σε δυο νέους που μαθαίνουν τώρα την πραγματική αγάπη δε θεώρησα ότι υπήρχε κάτι σκιερό.

Την επιτυχία της σειράς την περίμενες;

Ναι, ένιωθα ότι θα αγαπηθεί πολύ ενστικτωδώς. Υπάρχουν πολυδιάστατοι χαρακτήρες, πολλές παράλληλες ιστορίες γύρω από την κεντρική υπόθεση και η σειρά φωτίζει αρκετές πλευρές μιας κοινωνίας, και διαφορετικών κόσμων.

Πόσο εύκολα διαχειρίζεσαι το κομμάτι της απόρριψης σε αυτή τη δουλειά;

Η απόρριψη είναι σταθερό κομμάτι στη δουλειά αυτή. Πρέπει να είσαι οχυρωμένος γι’ αυτό, και το ‘’όχι’’ να  λειτουργεί σα γρανάζι βελτίωσης και εξέλιξης. Είναι λογικό να μην ταιριάζεις πάντοτε σε όλες τις δουλειές. Είμαστε πάρα πολλοί οι ηθοποιοί στην Ελλάδα, ειδικά γυναίκες, πράγμα που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την απορρόφηση.

Ήσουν εξ αρχής τόσο έτοιμη συναισθηματικά να μπεις σε αυτόν τον “αγώνα”;

Ήξερα πως δεν είναι ρόδινος ο δρόμος, πήγαινα εξ αρχής σε ακροάσεις ήδη από τη σχολή για να ξεθαρρεύω. Παρά τις απορρίψεις που είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε αυτό το στίβο, με κινούσε και με κινεί η αγάπη μου για τη δουλειά, για τα έργα. Και να εξελίσσω τον εαυτό μου συνεχώς.

Τι είναι αυτό που σε κέρδισε στην υποκριτική;

 Ότι είναι ένα ιδιαίτερο μονοπάτι ευθύνης .Τί θα επικοινωνήσεις και γιατί στον κόσμο. Δεν είναι ένα φως και ένα θέαμα μόνο. Είμαι φύσει εσωστρεφής άνθρωπος, και το πεδίο του θεάτρου, μου αναπληρώνει απόλυτα αυτό το κομμάτι με τον τρόπο που θέλω, μιλώντας για πράγματα που πρέπει να ειπωθούν και να ακουστούν.

Πόσο εύκολο είναι για έναν εσωστρεφή άνθρωπο να εκτεθεί μπροστά στο κοινό;

Δεν παίζει ρόλο για μένα. Δε συστήνεσαι εσύ, αλλά οι ρόλοι. Αυτά είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός. Η δουλειά της υποκριτικής και η έκθεση είναι ένα άλλο φάσμα.

Πότε συνειδητοποίησες ότι θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με την υποκριτική;
Φοιτούσα στη Νομική της Αθήνας και παράλληλα σπούδαζα χορό πιο επαγγελματικά. Έβλεπα πως η αγάπη μου για τα νομικά έσβηνε σιγά-σιγά και με ενδιέφερε να είμαι καλή στις παραστάσεις χορού. Ωστόσο, δε με κάλυπτε απόλυτα ούτε ο χορός και ένα καλοκαίρι μετά την εξεταστική του εξαμήνου αναζήτησα μία σκηνοθέτιδα να κάνω μαθήματα γιατί σκεφτόμουν να γίνω ηθοποιός. Στα μαθήματα και στις πρόβες κατάλαβα ότι αυτό με αφορούσε απόλυτα.

Ο χορός σε βοήθησε στην απόδοσή σου ως ηθοποιός;

Απόλυτα. Η υποκριτική ξεκινά από το σώμα. Το θέατρο ήρθε σαν φυσική απόρροια και με έκανε να νιώθω απόλυτα καλά με τον εαυτό μου.

Νιώθεις πιο άνετα στο θέατρο ή στην τηλεόραση;

Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου γενικώς, είτε αυτή είναι στο θέατρο, είτε στο φακό. Μου αρέσει πολύ να “ταξιδεύω” σε κόσμους. Ομολογώ όμως ότι το θέατρο, είναι η μεγάλη μου αγάπη.

Παρακολουθείς τον εαυτό σου στη σειρά;

Όσο μπορώ και προλαβαίνω ναι.

Πόσο εύκολο είναι να βλέπεις τον εαυτό σου στο γυαλί;

Στην αρχή είναι λίγο περίεργο αλλά είναι κάτι που πρέπει να το συνηθίσεις γιατί πρέπει να δεις τη δουλειά σου για να διορθώνεσαι και να βελτιώνεσαι.

Μιας και η σειρά σημειώνει μεγάλη επιτυχία, υπάρχει περίπτωση να δούμε δεύτερο κύκλο;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το γνωρίζω ακόμα.

Ετοιμάζεις κάτι άλλο αυτή την περίοδο;

Ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα μιας σουηδικής σειράς του Netflix. Η σειρά είναι αστυνομικό θρίλερ και χάρηκα απίστευτα για αυτή τη συνεργασία.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Η φωτογράφιση έγινε στο North Cafe (Λασκαρίδου 106, Καλλιθέα)

Read More

And More