Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα πρεβιοτικά!

Eκτός από τα προβιοτικά, υπάρχουν και τα πρεβιοτικά, τα οποία αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα χάρη στον ρόλο που έχουν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου.

Τα πρεβιοτικά, είναι τροφή για τους μικροοργανισμούς που ζουν στο γαστρεντερικό σύστημα και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του.

Μπορούμε να τα βρούμε σε πολλά αγαπημένα μας φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής άλεσης. Ποια είναι αυτά όμως;

Οι 8 καλύτερες πρεβιοτικές τροφές

Κριθάρι

Ένα συχνά παραμελημένο δημητριακό, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη είναι το κριθάρι. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο κριθάρι (περίπου 79 γραμμάρια) περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Περιέχει β-γλυκάνη, μια ίνα με ισχυρή πρεβιοτική δράση.

Σκόρδο

Αν και μια σκελίδα σκόρδο περιέχει μόλις 0,1 γραμμάρια ίνας, είναι πλούσιο σε φρουκτάνες, ένα γνωστό πρεβιοτικό. Αυτές ενισχύουν βακτήρια όπως τα Bifidobacterium, Lactobacillus και Faecalibacterium prausnitzii, που είναι βασικά για ένα υγιές μικροβίωμα.

Αγκινάρα

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά η αγκινάρα περιέχει περίπου 2,4 γραμμάρια ίνας ανά φλιτζάνι (150 γραμ.). Πλούσια σε ινουλίνη, συμβάλλει στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο.

AS Photography, pexels

 

Μπανάνες

Απολαυστικές και θρεπτικές, οι μπανάνες είναι από τις πιο ευέλικτες πηγές πρεβιοτικών. Περιέχουν περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μπανάνα και ένα είδος πρεβιοτικής ίνας που ονομάζεται ινουλίνη, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.

Ακτινίδιο

Πλούσιο σε πολυφαινόλες με πρεβιοτική δράση, το ακτινίδιο περιέχει 2,3 γραμμάρια ίνας και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές. Ενισχύει και αυτό την καλή λειτουργία του εντέρου.

Όσπρια

Ρεβίθια, φακές, μαύρα φασόλια και σόγια είναι μερικά από τα τρόφιμα που αποτελούν εξαιρετικές πηγές γαλακτο-ολιγοσακχαριτών,ενός τύπου πρεβιοτικών.

Βρώμη

Όπως και το κριθάρι, η βρώμη, εμπεριέχει β-γλυκάνη και 4 γραμμάρια ίνας ανά μισό φλιτζάνι (40 γρ.). Βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης και του σακχάρου.

Πατάτες

Αν και είναι λίγο αδικημένες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε υδατάνθρακες, οι πατάτες, είναι πλούσιες σε ίνες, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα. Μια μέση πατάτα (156 γρ.) περιέχει περίπου 2,4 γραμμάρια ίνας. Μελέτη του 2023 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου πατάτας βοήθησε στη μείωση της δυσκοιλιότητας και ενίσχυσε την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων.

Κεντρική φωτογραφία: Anastasia Shuraeva, pexels.

 

 

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Skoda Elroq

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164