Θέλω επειγόντως διακοπές! Εσύ;

Πόσο αναγκαίες είναι και τι πρέπει να κάνεις για να εξασφαλίσεις την επιτυχία τους.

Οι δυνάμεις σου νιώθεις να σε εγκαταλείπουν. Η άδειά σου πλησιάζει, αλλά τα τελευταία αποθέματα ενέργειας δεν αρκούν πια. Μια κόπωση νιώθεις σε όλο σου το σώμα. Το μέσα σου φωνάζει για διακοπές… Και το έξω σου κάνει το μήνυμα σαφές. Πόσο αναγκαίες είναι και τι πρέπει να κάνεις για να εξασφαλίσεις την επιτυχία τους…

Ένα θα σου πω: οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Διαφορετικά πως θα επιβιώσεις, πως θα τα βγάλεις πέρα με τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Πρέπει να φορτώσεις μπαταρίες πάση θυσία.

Πρώτον, γιατί η κούραση που κουβαλάς φλερτάρει με την υπερκόπωση. Ο οργανισμός δεν αργεί να χτυπήσει συναγερμό και τότε θα είναι αργά.

Δεύτερον, δεν υπάρχει κίνδυνος μόνο να καταρρεύσεις σωματικά, αλλά και ψυχικά. Πόσα να αντέξει ένας άνθρωπος; Όχι, πες μου. Ένας ολόκληρος χειμώνας πέρασε, από άγχος σε άγχος, από πρόβλημα σε πρόβλημα, από κρίση σε κρίση, από αρνητική είδηση σε αρνητική είδηση, ε πολύ θέλει ο άνθρωπος; Χρειάζεται επειγόντως να κατεβάσεις ρολά, διακόπτες και να λιώσεις σε μια παραλία όπου δεν χωράει η σκέψη.

Για να προστατέψεις όσο μπορείς και τα νεύρα σου- που δεν μπορεί- θα κοντεύουν να σπάσουν. Στα όριά τους είναι.

Τι να κάνεις

Οι διακοπές είναι βασική ανθρώπινη ανάγκη. Αν δεν σου επιτρέπουν τα οικονομικά σου να φύγεις για μερικές μέρες σε κάποιο ελληνικό νησί, φύγε πήγαινε στο χωριό σου αν έχεις, στο χωριό κάποιου φίλου που έχεις, στο εξοχικό του, στο οπουδήποτε. Πρέπει να αλλάξεις παραστάσεις, πρέπει να απομακρυνθείς από τον τόπο διαμονής σου. Και φυσικά δεν πρέπει να έχεις μαζί σου τίποτα που να σου θυμίζει τη δουλειά σου.

Αντζέντες, laptop, projects,σκέψεις κτλ απαγορεύονται. Θα ατενίζεις τον ορίζοντα και θα καθαρίζεις το μυαλό σου, τις σκέψεις σου, την ενέργειά σου.

Μην υπερφορτώνεις το πρόγραμμά σου όπου και να πας. Μην βάζεις χρονοδιαγράμματα. Διέγραψε το χρόνο από τις διακοπές σου, σπάσε τα ρολόγια. Ξέχνα τους γρήγορους ρυθμούς που σε παραπέμπουν στην καθημερινότητά σου. Κάνε ό, τι σου κάνει κέφι. Κι αν δεν καταφέρεις να επισκεφτείς ένα αξιοθέατο που είχες στο “πρόγραμμα” δεν έγινε και τίποτα. Διακοπές είσαι! Χαλάρωσε. Αυτός είναι ο στόχος.

Ρίξε τους ρυθμούς. Ξύπνα ό, τι ώρα θέλεις, πήγαινε στην παραλία όταν ξυπνήσεις, μην καταπιέζεσαι. Διακοπές σημαίνει ξεκούραση. Μην βάζεις τον εαυτό σου σε διαδικασίες άγχους. Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Ούτε για το μακιγιάζ, ούτε για το styling. Τα πράγματα το καλοκαίρι είναι ούτως ή αλλιώς πιο σέξι, πιο ατημέλητα, πιο χαλαρά.

Φρόντισε να έχεις μαζί σου καλούς φίλους. Φίλους που αγαπάς, που ταιριάζεις, που έχεις τσεκάρει. Οι διαφωνίες και οι ασυμφωνίες χαλάνε τη διάθεση όλων. Είναι το τελευταίο που χρειάζεσαι την ώρα που πρέπει να αποφασίσετε για κάτι. Διάλεξε να πας διακοπές με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέροντα και κοινές ανάγκες.

Αν έχεις διάθεση για ξεκούραση και μόνο, μην επιλέξεις ένα πολυσύχναστο νησί και σίγουρα όχι μια παρέα που έχει διάθεση για φλερτ και ξεσάλωμα. Θα ταλαιπωρηθείς.

Αντίθετα, αν έχεις διάθεση να ξεδώσεις, να χορέψεις, να γελάσεις, να φλερτάρεις απόφυγε μια παρέα που θέλει απλά να περνά όλη τη μέρα στην παραλία διαβάζοντας βιβλία και πέφτοντας για ύπνο από νωρίς.

Οι διακοπές σκοπό έχουν…

Να σε ξεκουράσουν, να σε ανανεώσουν, να σου γεμίσουν τις μπαταρίες.

Να σε φέρουν πιο κοντά με τον σύντροφό σου, με τους φίλους σου, με τον εαυτό σου.

Να ξαναβρεις την επαφή με την αισιοδοξία σου, με τη φύση, με την παιδικότητά σου, με τον αυθορμητισμό σου.

Να βρεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις τον χειμώνα, να βρεις τα κίνητρα να συνεχίσεις να είσαι δημιουργική, να ξαναθυμηθείς τα όνειρά σου.

Να νιώσεις σέξι, ηλιοκαμένα ποθητή, ανέμελη, ελεύθερη. Να καθαρίσει το μυαλό σου, να ρίξεις τους ρυθμούς λίγο πριν “καεί” το σύστημα.

Να σταματήσεις να σκέφτεσαι, να ξαναβρεις τη δύναμή σου, τον εαυτό σου, να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, να τα δεις όλα όμορφα.

Όλα μοιάζουν όμορφα στις διακοπές. Όλα μοιάζουν μακρινά. Και αυτό ακριβώς έχουμε ανάγκη. Ένα ευχάριστο διάλειμμα -έστω και μικρό- που επιβάλλεται να προσφέρουμε στον εαυτό μας για να ανταπεξέλθουμε στην πραγματικότητα της νέας σεζόν -είτε αυτή λέγεται προσωπική είτε επαγγελματική.

Μην το ρισκάρεις, λοιπόν! Take a break…

της Ξένιας Ιωάννου

Read More

And More