10 απρόσμενοι λόγοι για τους οποίους δεν χάνεις κιλά

Ενώ φαίνεται αρκετά εύκολη στη θεωρία, η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα τόσο απλή υπόθεση. Από τα γλυκά στο γραφείο μέχρι τα δείπνα γενεθλίων, υπάρχουν εκατομμύρια οδοφράγματα που σε εμποδίζουν να ξεφορτωθείς τα περιττά κιλά. Πέρα από το περιστασιακό μπισκότο που μπορείς να φας το μεσημέρι και το γυμναστήριο που ακύρωσες για άλλη μια φορά, υπάρχουν και άλλοι πιο απρόσμενοι λόγοι για τους οποίους ίσως δεν χάνεις βάρος.

1. Η δίαιτα που ακολουθείς δεν είναι για σένα
Επειδή η κολλητή σου έχασε πέντε κιλά ακολουθώντας την τελευταία δίαιτα που κάνει θραύση στο ίντερνετ, δεν σημαίνει πως θα έχεις κι εσύ τα ίδια αποτελέσματα. Ισραηλινοί επιστήμονες βρήκαν σε μελέτη του 2015, ότι από τους 800 συμμετέχοντες στην έρευνά τους, οι οποίοι ακολουθούσαν την ίδια διατροφή, δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα.
Λύση: Απευθύνσου σε ένα διατροφολόγο, ο οποίος θα βγάλει ένα πρόγραμμα διατροφής αποκλειστικά για σένα.

2. Δεν έχεις συγκεκριμένη ώρα ύπνου
Οι άνθρωποι που δεν έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου έχουν μεγαλύτερες περιφέρειες μέσης και υψηλότερους ΔΜΣ σε σχέση με εκείνους που πηγαίνουν για ύπνο και ξυπνούν την ίδια ώρα κάθε μέρα, λέει η μελέτη του Νοεμβρίου του 2015. Το σώμα και η υγεία σου λειτουργούν καλύτερα όταν ο τρόπος ύπνου σας ευθυγραμμίζεται με το φυσικό σου κιρκάδικο ρυθμό.
Λύση: Να έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Η συνέπεια με την πάροδο του χρόνου θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα.

3. Το πιάτο σου είναι πολύ μεγάλο
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περίπου το 92 τοις εκατό του φαγητού που έχουν στο πιάτο τους ανεξάρτητα από το πόσο πλήρεις αισθάνονται. Έτσι, εάν τα πιάτα σου μπορούν χωράει περισσότερο από μία μερίδα φαγητού, μπορεί να κάνεις υπερκατανάλωση χωρίς να το καταλαβαίνεις.
Λύση: Χρησιμοποίησε μικρότερα πιάτα για να βεβαιωθείς ότι τρώτε κανονικές μερίδες.

4. Οι φίλοι σου έχουν πολύ κακές διατροφικές συνήθειες
Τείνουμε να υιοθετούμε τις διατροφικές συνήθειες των φίλων μας. Μελέτη του Δεκεμβρίου 2014 διαπίστωσε ότι είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, αν είμαστε γύρω από βαρύτερους ανθρώπους, οι οποίοι υπεργεμίζουν τα πιάτα τους. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να ταιριάζουν με το ρυθμό κατανάλωσης του ατόμου με το οποίο γευματίζουν, λέει μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2012.
Λύση: Μην ανησυχείς, δεν χρειάζεται να τρως μόνη σου για πάντα. Μια μελέτη του Μαρτίου του 2017 διαπίστωσε ότι ενώ είναι 60% πιθανότερο να χαλάσουμε τη διατροφή μας όταν τρώμε με φίλους, υπάρχουν 50% πιθανότητες να ξεφύγουμε και όταν τρώμε μόνες μας. Η πραγματική λύση: να τρως πιο συχνά με εκείνον τον φίλο που του παίρνει μια ώρα για να τελειώσει ένα φαγητό, για να αποκτήσεις τον ίδιο αργό ρυθμό.

5. Δεν τρως αρκετούς καλούς υδατάνθρακες
Αν κάθε φορά που βλέπεις υδατάνθρακα τρέχεις από την άλλη μεριά, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Το άμυλο – πιο συγκεκριμένα, το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι ένας τύπος φυτικής ίνας – μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει στο ταξίδι της απώλειας βάρους σου, επειδή είναι ανθεκτικό στην πέψη, το οποίο σε βοηθά να αισθανθείτε πιο χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Λύση: Μπορείς να φτάσετε μέχρι και να διπλασιάσεις τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ανθεκτικού αμύλου (4 γραμμάρια) από δύο φέτες ψωμί pumpernickel, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα ή ένα μισό φλιτζάνι φακές.

6. Είσαι συνεχώς στρεσαρισμένη
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», συνδέεται στενά με το σπλαχνικό λίπος (το βαθύτερο στρώμα του λίπους της κοιλιάς που αγκαλιάζει τα όργανα σου και αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία). Η κορτιζόλη μειώνει την ευαισθησία του οργανισμού σου στην ινσουλίνη και μπορεί να οδηγήσει στον μεγαλύτερο εχθρό της επίπεδης κοιλιάς: την κατανάλωση τροφής λόγω άγχους.
Λύση: Πάρε στα σοβαρά το άγχος: Βρες πρακτικές που μειώνουν το άγχος – είτε αυτό είναι ο διαλογισμός, ένας περίπατος, μια συνεδρία με ψυχολόγο ή μια κουβέντα με έναν στενό φίλο.

7. Κάνεις συχνά δίαιτα
Οι άνθρωποι που κάνουν συχνά δίαιτα είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι από όσους δεν κάνουν, σύμφωνα με μελέτη του Μαρτίου 2012. Ακόμη και η εναλλαγή ανάμεσα σε μια εβδομάδα υγιεινής διατροφής και την πιο χαλαρή διατροφή του Σαββατοκύριακου, μπορεί να επηρεάσει εξίσου αρνητικά την υγεία του εντέρου, όσο μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από φαστ φουντ.
Λύση: Κάντε μικρές, μόνιμες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

8. Τρως πολύ γρήγορα
Όταν τρως πολύ γρήγορα, το σώμα σου δεν έχει το χρόνο να σηματοδοτήσει τον εγκέφαλό σου και να του πει, “Σταματα, είμαι ικανοποιημένος και γεμάτος!” Μια μελέτη του Μαρτίου 2014 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν με μικρότερο ρυθμό κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες και ήταν πραγματικά γεμάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Λύση: Δοκίμασε να τρως με το μη κυρίαρχο χέρι σου, άσε το πιρούνι κάτω μετά από κάθε μπουκιά ή μασά κάθε μπουκιά τουλάχιστον 50 φορές. Ακόμη καλύτερα? Δοκιμάστε και τα τρία.

9. Κατηγορείς τα γονίδιά σου
Οι γονείς σου είναι υπέρβαροι, τα αδέλφια σου είναι υπέρβαρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μοίρα σου είναι να είσαι και εσύ υπέρβαρη. Η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι υπάρχει ένα “γονίδιο πάχους”. Επιπλέον, μια μελέτη του Σεπτεμβρίου του 2015 διαπίστωσε πως αν νομίζεις ότι DNA σου ευθύνεται για την διάμετρο της μέσης σου, τότε είναι πιο πιθανό να κάνεις ανθυγιεινές επιλογές.
Λύση: Μην κοιτάς τους γονείς, αν θες να δεις πως να είναι το μέλλον σου. Αποδέξου ότι το βάρος σου και οι υγιεινές επιλογές είναι και στο χέρι σου.

10. Δεν είσαι άνδρας
Είναι άδικοι αλλά, οι άνδρες χάνουν βάρος πολύ πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Και δεδομένου ότι εμείς χάνουμε βάρος συνολικά λίγο-λίγο, οι άνδρες τείνουν να καίνε πρώτα λίπος από τη μέση τους, καθιστώντας την πρόοδό τους ακόμη πιο προφανής, νωρίτερα.
Λύση: Επιτάχυνε την πρόοδο σου κάνοντας γυμναστική για ενδυνάμωση των μυών, γιατί έτσι καις πιο γρήγορα θερμίδες.

Read More

And More