“Εξιλέωση”: Ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε σοκάκια αλλοτινών καιρών…

Πολλές φορές αναρωτιέμαι ποιο είναι το στοιχείο που με “τραβάει” σε ένα βιβλίο. Αλήθεια τώρα, πώς ξέρεις ποια είναι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός μυθιστορήματος που σε προσελκύουν και σε παρασύρουν στο ρυθμό του; Πέρα από τις γενικές περιγραφές, όπως είναι το “ιστορικό”, το “βιογραφικό” ή το “μυθοπλαστικό” σύγγραμα, που εξαρτώνται καθαρά από τις προτιμήσεις του καθένα από εμάς, υπάρχουν άλλα σημεία στα οποία στέκεσαι και σε κάνουν να… κολλήσεις; Καμιά φορά, αισθάνομαι πως αυτή η αναζήτηση είναι αδιέξοδη. Μοιάζει σαν να ψάχνεις να βρεις ποιος είσαι πραγματικά. Βλέπεις, εκείνο που μας ελκύει σε ένα βιβλίο είναι τελικά ο εαυτός μας ή ο ιδεατός εαυτός μας και τα πρόσωπα με τα οποία ταυτιζόμαστε ή θα θέλαμε να ταυτιστούμε! Είναι μήπως οι καταστάσεις που μας θυμίζουν κάτι ή η φαντασία μας που “τρέχει” καθώς μετράμε τις αράδες μιας σελίδας; Είναι οι ήρωες που μας προκαλούν το ενδιαφέρον, είτε γιατί μας μοιάζουν, είτε γιατί δεν μας ταιριάζουν καθόλου; Ή αφορά τις εποχές; Τις εκπλήξεις; Τις ανατροπές; Τις πλουμιστές περιγραφές; Τα έντονα συναισθήματα;

 

Ό,τι από τα παραπάνω κι αν αποφασίσεις πως είναι εκείνο που ψάχνεις, σε διαβεβαιώ πως θα τα συναντήσεις στην “Εξιλέωση”, το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας “Οι δρόμοι της καταιγίδας” από την Άννα Γαλανού! Ξέρω, τουλάχιστον, πως για εμένα εκπληρώθηκαν όλες οι προσδοκίες και βρέθηκα να βυθίζομαι σε ένα συναρπαστικό “ταξίδι”, διαβάζοντας την Εξιλέωση, ένα βιβλίο που… το ρουφάς! Κάθε σελίδα σου επιφυλάσσει και μια ανατροπή σε μια ιστορία αγάπης μιας άλλης εποχής που πολύ θα ήθελα να ζήσω!

Η “Εξιλέωση” κλείνει τη μοναδικά ατμοσφαιρική σειρά της Άννας Γαλανού, που ξεκίνησε με το βιβλίο “Θυσία” και συνέχισε με την “Εκδίκηση”. Και με τα τρία βιβλία έκανα ένα εντυπωσιακό ταξίδι εποχής στην Τουρκοκρατία και την Ενετοκρατία, με πλούσιες εικόνες και δράση, ξεκινώντας από την Κρήτη και ακολουθώντας έντονες στιγμές γεμάτες μυστήριο, πάθη, ίντριγκες, έρωτες, ψέματα και συγκρούσεις.

 

 

Στην “Εξιλέωση”, κεντρική ηρωίδα είναι η Αριάδνη, η κόρη της Ρούσσας και του Σεκίρ, η μόνη που έχει απομείνει ζωντανή (…ή μήπως δεν είναι έτσι;). Η Αριάδνη, με έναν ανυπολόγιστης αξίας θησαυρό στα χέρια της, επιστρέφει στο Χάνδακα, όμως οι καταστάσεις την οδηγούν στην απομόνωση, καθώς σφίγγει ο κλοιός των Ενετών. Ξεπεσμένη αρχόντισσα πια, με τη βοήθεια της οικογένειας ενός Εβραίου γιατρού προσπαθεί να ξαναστήσει τη ζωή της από την αρχή, όμως η πανούκλα του 1592 σταματά τα πάντα. Η φυγή είναι μονόδρομος για την ίδια και συνοδεία του γιου του γιατρού, του Ιωσήφ, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, τη “Νέα Ιερουσαλήμ”, όπως την αποκαλούν. Οι δυσκολίες για την Αριάδνη δεν σταματούν, καθώς η κοινότητα των Σεφαραδιτών Εβραίων είναι κλειστή και η ίδια δεν γίνεται αποδεκτή. Όλα αλλάζουν ανέλπιστα, όταν εμφανίζεται στη ζωή της ο Κωνσταντής, ένας όμορφος νεαρός Θρακιώτης. Το θαύμα μοιάζει με ψέμα. Η Αριάδνη επιστρέφει στην Αδριανούπολη, στο μέρος απ’ όπου ξεκίνησε η οικογένειά της. Εκεί θα ενωθούν ξανά από την αρχή όλα τα κομμάτια της ιστορίας, σε ένα ανατρεπτικό και λυτρωτικό φινάλε.

Περισσότερα για την τριλογία “Οι Δρόμοι της Καταιγίδας”

Η συναρπαστική τριλογία ξεκινάει με τη “Θυσία”, όπου ακολουθούμε τη Ρούσσα, την όμορφη αρχοντοπούλα της Κρήτης, σε μια διαδρομή γεμάτη ίντριγκες και πάθη στην εποχή της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Στην “Εκδίκηση”, το δεύτερο βιβλίο της συναρπαστικής τριλογίας “Οι Δρόμοι της Καταιγίδας”, το ταξίδι της Ρούσσας συνεχίζεται γεμάτο δράση, απρόσμενες εξελίξεις, ακραία συναισθήματα και ανατροπές.

Read More

And More